Ένα νέο τεστ κορωνοϊού, που είναι ακριβές όπως και ένα PCR, αλλά δίνει αποτελέσματα μέσα σε μόλις τέσσερα λεπτά λένε ότι ανέπτυξαν επιστήμονες στην Κίνα.
Τα τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) θεωρούνται ευρέως ότι είναι τα ακριβέστερα ως προς τη διάγνωση του κορωνοϊού, που προκαλεί την Covid-19, αλλά συνήθως χρειάζονται αρκετές ώρες για να δώσουν αποτελέσματα. Κι αυτός είναι ο λόγος που αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα ορισμένες χώρες όπου η ζήτηση για διαγνωστικά τεστ είναι υψηλότατη λόγω της εκρηκτικής εξάπλωσης της Όμικρον.
Όμως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης λένε ότι βρήκαν τη λύση. Σε αξιολογημένο από ομοτίμους άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε χθες Δευτέρα στην επιθεώρηση Nature Biomedical Engineering, αναφέρουν ότι o αισθητήρας τους - ο οποίος χρησιμοποιεί μικροηλεκτρονική για την ανάλυση γενετικού υλικού από επιχρίσματα - μπορεί να μειώσει την ανάγκη για χρονοβόρα εργαστηριακά τεστ κορωνοϊού. «Εφαρμόσαμε έναν ηλεκτρομηχανικό βιοαισθητήρα για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 σε μια ενσωματωμένη και φορητή πρωτότυπη συσκευή και δείξαμε ότι ανίχνευσε (RNA του ιού) σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά», ανέφερε η ομάδα των επιστημόνων στην επιθεώρηση. Οι ερευνητές λένε ότι η διαγνωστική μέθοδός τους εξασφαλίζει ταχύτητα, ευκολία χρήσης και υψηλή αποτελεσματικότητα.
Στις δοκιμές ελήφθησαν δείγματα από 33 άτομα στη Σαγκάη, που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και τα οποία υποβλήθηκαν παράλληλα και σε τεστ PCR. Τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου ταίριαξαν «τέλεια» με εκείνα των τεστ PCR, σύμφωνα με το άρθρο. Η νέα διαγνωστική μέθοδος δοκιμάστηκε και σε 54 δείγματα από άτομα με πυρετό, που δεν είχαν Covid-19, ασθενείς με γρίπη και υγιείς εθελοντές και δεν υπήρξαν ψευδή θετικά αποτελέσματα, ανέφερε η ομάδα.
Οι Κινέζοι ερευνητές επεσήμαναν ότι όταν θα είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει η συσκευή τους θα μπορεί να χρησιμοποιείται για γρήγορα τεστ σε διάφορες καταστάσεις, από αεροδρόμια και υγειονομικά κέντρα «μέχρι και στο σπίτι». Τα τεστ PCR όχι μόνον αργούν να δώσουν αποτελέσματα, αλλά απαιτούν και εργαστηριακές υποδομές, που μπορεί να είναι περιορισμένες σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβάλλονται πολλά άτομα σε διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού. Και μολονότι τα rapid test είναι πλέον διαθέσιμα σε πολλές χώρες του πλανήτη, ωστόσο, είναι λιγότερο ακριβή.