Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο σωστός χρόνος της εμβρυομεταφοράς (διαβάστε περισσότερα) κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι κρίσιμος για την πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.
Είναι ο χρόνος που συχνά αποκαλείται από τους ειδικούς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ως «χρυσό παράθυρο» για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Παρά όμως τις όποιες εξελίξεις στο πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο εντοπισμός με απόλυτη ακρίβεια της κατάλληλης στιγμής στον κύκλο μιας γυναίκας φαίνεται ότι παραμένει ακόμα μέχρι σήμερα μια πρόκληση για την επιστήμη.
Μια
νέα έρευνα έρχεται ωστόσο να μεταδώσει
τα πιο αισιόδοξα νέα που θα μπορούσε
κανείς να φανταστεί. Οι
ερευνητές του Πανεπιστημίου RMIT φαίνεται
ότι βρήκαν έναν τρόπο να εντοπίζουν
καλύτερα το «χρυσό παράθυρο» - πότε
δηλαδή μια μήτρα είναι πιο φιλόξενη να
συλλάβει - μια ανακάλυψη που θα μπορούσε
να βοηθήσει στην αύξηση των ποσοστών
επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Το γλιστερό μόριο που δυσκολεύει την εμφύτευση εμβρύων
Όπως φαίνεται οι εν λόγω ερευνητές μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να εντοπίζουν ένα μόριο που μοιάζει με τεφλόν και κάνει την επιφάνεια της μήτρας ολισθηρή, εμποδίζοντας την εμφύτευση εμβρύων. Η έρευνα που υποστηρίχθηκε από την European Society of Human Reproduction and Embryology, Monash IVF, και το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Αυστραλίας (NHMRC), ανακάλυψε ότι τα επίπεδα αυτού του μορίου στην επιφάνεια της μήτρας μειώνονται σε μια συγκεκριμένη στιγμή του κύκλου. Αυτό επιτρέπει στη μήτρα να γίνει πιο κολλώδης, ανοίγοντας το «χρυσό παράθυρο» για την επιτυχία της εγκυμοσύνης.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στα περιοδικά Fertility and Sterility and Human Reproduction και στην οποία συμμετείχαν 81 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση εξέτασε τα επίπεδα του μορίου γνωστού ως podocalyxin (PCX) στη μέση ωχρινική φάση του κύκλου. Ενώ οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα PCX είχαν ποσοστό επιτυχίας εγκυμοσύνης 53%, στις γυναίκες όπου το μόριο δεν είχε μειωθεί το ποσοστό επιτυχίας ήταν μόλις 18%.
Γενικά, μέχρι τώρα εξετάζουμε τα μόρια που θα μπορούσαν να προάγουν την προσκόλληση ενός εμβρύου στο τοίχωμα της μήτρας, εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO: «Ψάχναμε περισσότερο για κάτι που θα βοηθούσε τα έμβρυα να κολλήσουν. Η συγκεκριμένη έρευνα φαίνεται ότι εντόπισε ακριβώς το αντίθετο - ένα γλιστερό μόριο που όταν τα επίπεδά του είναι ανεβασμένα εμποδίζει την εμφύτευση - πληροφορία που επίσης αποτελεί ζωτικής σημασίας στο παζλ. Η έρευνα εντόπισε σημαντική διαφορά στα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όταν τα έμβρυα μεταφέρονταν, ενώ αυτό το μόριο ήταν παρόν ή απουσίαζε στην επιφάνεια της μήτρας».
Όπως σχολίασε περαιτέρω ο Δρ. Θ. Παράσχος: «Κάθε έμβρυο είναι πολύτιμο για ένα ζευγάρι που παλεύει με την υπογονιμότητα και δεν θέλουμε να χαθεί. Οποιαδήποτε πληροφορία αυξάνει τις πιθανότητες προσκόλλησης του εμβρύου έτσι ώστε να εξελιχθεί η εγκυμοσύνη και να φτάσουμε στον τοκετό είναι σημαντική για εμάς. Ελπίζω ότι μια περαιτέρω ανάπτυξη της ανακάλυψης αυτής θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε ακριβώς πότε κάθε γυναίκα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει εγκυμοσύνη, παρέχοντας πλήρως εξατομικευμένη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης».
Πώς η νέα ανακάλυψη μπορεί να εξελιχθεί σε πολύτιμο τεστ
Οι επικεφαλής της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μέτρηση των επιπέδων PCX μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως τεστ για να εντοπίζεται η κατάλληλη στιγμή εμφύτευσης, ενώ θα μπορούσε επίσης να υποδείξει και αιτίες υπογονιμότητας (διαβάστε περισσότερα), καθιστώντας το μόριο πιθανό στόχο για θεραπεία.
Ο Δρ. Παράσχος σχολίασε πάνω σε αυτό: «Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη πορεία για εμάς τους ειδικούς της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τόσο για τη βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής όσο και για τη θεραπεία μιας υποκείμενης αιτίας της υπογονιμότητας. Η ανάλυση αυτού του μορίου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια οικονομικά αποδοτική εφαρμογή μιας μελλοντικής εξέτασης ανίχνευσης για τον εντοπισμό της κατάλληλης χρονικής στιγμής για εμβρυομεταφορά ή στην ανάπτυξη θεραπειών υπογονιμότητας. Χρειάζεται περαιτέρω φυσικά έρευνα για να αναπτυχθούν μη επεμβατικές και σε πραγματικό χρόνο προσεγγίσεις για τη μέτρηση του PCX την ημέρα της εμβρυομεταφοράς, δεδομένου ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή η ανίχνευση του μορίου γίνεται με βιοψία στη μήτρα. Θα ήταν εξαιρετικά ελπιδοφόρο να δημιουργηθεί ένα απλό τεστ που να μπορεί να ενισχύσει την ακρίβεια και την εξατομίκευση της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης».
Διαβάστε περισσότερα για την εμφύτευση εμβρύων εδώ:
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος
Παράσχος
T: (+30)
210 6774104