Μύθοι και αλήθειες για το κότσι -Ολα τα νεότερα δεδομένα - iefimerida.gr

Μύθοι και αλήθειες για το κότσι -Ολα τα νεότερα δεδομένα

Ορθοπεδικός εξετάζει το πόδι ασθενούς
Τι είναι και πως θεραπεύεται το «κότσι»;/Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χειρουργική του βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι) έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας 4 (τέσσερα) βασικά πλεονεκτήματα:

  1. Λιγότερο (ελάχιστο) πόνο
  2. Βάδιση την ίδια μέρα
  3. Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με λιγότερες ουλές, χωρίς περιορισμούς στην υπόδηση.
  4. Αποτέλεσμα που αντέχει στο χρόνο.

Πολλές τεχνικές δοκιμάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, στις οποίες δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, ωστόσο αυτές που στην πλειονότητά τους ήταν εκδοχές παλιών τεχνικών και δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ούτε από πλευράς διόρθωσης που αντέχει στον χρόνο, ούτε σε σχέση με τον πόνο ή το κοσμητικό αποτέλεσμα.

Αν σε αυτά προσθέσουμε την παραπληροφόρηση για χρήση LASER που μόνο στην κοπή του δέρματος μπορεί να εφαρμοστεί και όχι στο οστό, έχουμε σωρεία επεμβάσεων με μεγάλες προσδοκίες, χωρίς ανάλογες μακρόχρονες μελέτες αποτελεσματικότητας και μεγάλη προχειρότητα στις ενδείξεις.

Αλλά ας έρθουμε να αναφέρουμε μερικές αλήθειες που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας:

  1. Δεν υπάρχει καμία μοναδική τεχνική που να δίνει λύση στην χειρουργική του βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι) γιατί όλα τα κότσι δεν είναι ίδια.
  2. Εφαρμόζουμε διαφορετικές τεχνικές ή συνδυασμούς αυτών για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα εμβιομηχανικά και αισθητικά. Κανένα κότσι δεν είναι το ίδιο.
  3. Για τον λόγο αυτό ο κατάλληλος Ορθοπεδικός είναι όχι αυτός που έχει μάθει μία τεχνική και την διαφημίζει, αλλά ο αποδεδειγμένα εξειδικευμένος Ορθοπεδικός στην Χειρουργική του Άκρου Πόδα και της Ποδοκνημικής.
  4. Δεν υπάρχει ούτε μία σοβαρή επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι κάθε λογής νάρθηκες, πέλματα ή ασκήσεις μπορούν να διορθώσουν το κότσι.
  5. Δεν υπάρχει οστεοτομία που γίνεται με Laser.
  6. Προσοχή σε τεχνικές που αφήνουν βελόνες εκτός δέρματος, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιμόλυνσης.
  7. Οι τεχνικές που δεν χρησιμοποιούν εμφυτεύματα εσωτερικά για την σταθεροποίηση των οστεοτομιών έχουν υψηλότερα ποσοστά υποτροπών, αυξάνουν τον πόνο και το οίδημα (πρήξιμο), όπως για παράδειγμα αυτά της μικρής επεμβατικότητας που δεν χρησιμοποιούν εμφυτεύματα για σταθεροποίηση.
  8. Οι τεχνικές μικρής επεμβατικότητας με χρήση εμφυτευμάτων για σταθεροποίηση είναι οι πιο αξιόπιστες.
  9. Mini SCARF τεχνική μικρής επεμβατικότητας με μία μόνο μικρή τομή στα εσωτερικά πλάγια απ’ όπου γίνονται όλες οι χειρουργικές παρεμβάσεις. Δίνει στο 85% των περιπτώσεων το καλύτερο αποτέλεσμα εμβιομηχανικά και κοσμητικά, χωρίς δύσμορφες ουλές, χωρίς βελόνες που εξέχουν στο πάνω μέρος του ποδιού και με λιγότερο πρήξιμο.
  10. Η επέμβαση mini invasive είναι αυτή που τα συνδυάζει όλα, επιστημονικό υπόβαθρο, εμβιομηχανική σταθερότητα, διόρθωση, κοσμητικό αποτέλεσμα με το λιγότερο δυνατό πρήξιμο και πόνο, και είναι αυτή που εφαρμόζουμε στην Κλινική μας στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.
O Δρ. Αθανάσιος Μπαδέκας
O Δρ. Αθανάσιος Μπαδέκας

του Αθανάσιου Μπαδέκα, Διευθυντή Γ’ Ορθοπεδικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κότσι χειρουργική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ