Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στο ΜΗΤΕΡΑ, μέλος του Ομίλου HHG, με μία ελάχιστα επεμβατική διακαθετηριακή μέθοδο, εμφύτευση μίας νέας ειδικής ενδοκαρδιακής συσκευής σε παιδί ηλικίας 8 ετών που έπασχε από πνευμονική υπέρταση.
Η επέμβαση διενεργήθηκε στο αιμοδυναμικό εργαστήριο του ΜΗΤΕΡΑ, από την επεμβατική ομάδα με υπεύθυνη ιατρό την Δρ. Αφροδίτη Τζίφα, Παιδοκαρδιολόγο – Καρδιολόγο Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, Διευθύντρια της Κλινικής Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του ΜΗΤΕΡΑ.
Η μικρή ασθενής έλαβε εξιτήριο την επόμενη κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση, με την μετεπεμβατική της πορεία να χαρακτηρίζεται άριστη, τόσο υπερηχογραφικά όσο και κλινικά.
Η νέα θεραπεία που συνίσταται στην ενδοκαρδιακή εμφύτευση της συσκευής AFR (Atrial Flow Regulator) έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα σε 40 ασθενείς παγκοσμίως. Αναπτύχθηκε με σκοπό να προσφέρει μια καινοτόμο, εναλλακτική θεραπεία σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, εντούτοις άρχισε σύντομα να χρησιμοποιείται και σε ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες και πνευμονική υπέρταση, βελτιώνοντας τα συμπτώματα της νόσου και της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.
Σε δηλώσεις της η Δρ. Αφροδίτη Τζίφα, Διευθύντρια της Κλινικής Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του ΜΗΤΕΡΑ, τόνισε ότι «Η νέα αυτή συσκευή αναμένεται ότι θα βοηθήσει σημαντικό πληθυσμό ασθενών που χρήζουν κάποιας ενδοκαρδιακής επικοινωνίας, ως “βαλβίδα εκτόνωσης” υψηλών ενδοκαρδιακών ή πνευμονικών πιέσεων. Χρησιμοποιείται τους τελευταίους μήνες στο εξωτερικό με ενθαρρυντικά αποτελέσματα και αυξάνει τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουμε στη φαρέτρα των διακαθετηριακών θεραπειών. Προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι η εφαρμογή της να γίνεται σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς και σε εξειδικευμένα κέντρα».