e-TEP: Νέα μέθοδος αντιμετώπισης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με το ρομποτικό σύστημα daVinci Xi στο Metropolitan General - iefimerida.gr

e-TEP: Νέα μέθοδος αντιμετώπισης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με το ρομποτικό σύστημα daVinci Xi στο Metropolitan General

Metropolitan General
Metropolitan General
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι λαπαροσκοπικές και ρομποτικές αποκαταστάσεις κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με την τεχνική eTEP είναι γεγονός, πλέον και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές τεχνικές (eTEP, eTEP-RS, eTEP–TAR) ανάλογα με την εντόπιση, το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος, που διορθώνουν και αποκαθιστούν πλήρως τις κήλες της κοιλίας, με τρόπο εντελώς διαφορετικό, με άμεση επιστροφή του ασθενούς στη καθημερινότητά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H τεχνική eTEP αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε πρώτη φορά διεθνώς από τον Jorge Daez, στην Κολομβία, το 2012, ως βελτίωση της τεχνικής TEP (που είναι γνωστή ήδη από το 1993) για την ενδοσκοπική χειρουργική αποκατάσταση των βουβωνοκηλών και μηροκηλών. Το 2014 η τεχνική eTEP εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και στις κοιλιοκήλες με τις τεχνικές eTEP-RS (για μετρίου μεγέθους ομφαλοκήλες και κοιλιοκήλες) και eTEP-TAR (για μεγάλου και σοβαρού βαθμού κοιλιοκήλες) από τους Igor Belyansky (Baltimore, USA) και Victor Radu (Bucharest, Romania).

Μια εντελώς νέα μέθοδος

Oι τεχνικές eTEP–RS και eTEP–TAR δεν έχουν καμία σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές αποκατάστασης των κοιλιοκηλών. Πρόκειται για μια εντελώς νέα μέθοδο, που σιγά σιγά εξαπλώνεται στις χειρουργικές κοινότητες όλου του κόσμου, και τώρα εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

Η μέθοδος επιτρέπει την σύγκλειση/αποκατάσταση μεγάλων ή και μικρότερων χασμάτων του κοιλιακού τοιχώματος (κοιλιοκήλες), με πλήρη σύγκλειση και επαναφορά των κοιλιακών τοιχωμάτων στη φυσική τους κατάσταση και θέση. Επιπρόσθετα, για ακόμη καλύτερη ενίσχυση, τοποθετείται πλέγμα έξω από την περιτοναϊκή κοιλότητα, ακριβώς πίσω από τους μύες της κοιλιάς, σε θέση δηλαδή που δεν έρχεται σε επαφή με το έντερο και τα άλλα ενδοκοιλιακά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειρουργός δεν συναντά παλαιότερα πλέγματα, που μπορεί να έχουν τοποθετηθεί σε προηγηθείσες επεμβάσεις (είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά), ενώ το νέο πλέγμα μπαίνει σε μία εντελώς νέα θέση, η οποία προστατεύει πλήρως, σαν φάκελος, το πλέγμα.

Στις 12/4/2019 πραγματοποιήθηκε, στο Metropolitan General επέμβαση ρομποτικής αποκατάστασης μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης, με την τεχνική eTEP-RS, από την ομάδα της ΣΤ’ Xειρουργικής Κλινικής υπό τη διεύθυνση του δρ Φ. Αρχοντοβασίλη, MD, PhD, FEHS. Στην επέμβαση ήταν παρών ο επινοητής της μεθόδου και δάσκαλος του κ. Αρχοντοβασίλη, Dr. Igor Belyansky (Baltimore, USA).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 η ΣΤ’ Χειρουργική Κλινική, διενήργησε περισσότερες από 25 ρομποτικές επεμβάσεις eTEP και eTEPRSγια σύνθετες βουβωνοκήλες και ομφαλοκήλες.

Την εμπειρία της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη ρομποτική αποκατάσταση των κηλών με αυτές τις τεχνικές, ο κ. Αρχοντοβασίλης την παρουσίασε ως ομιλητής, τον Σεπτέμβριο του 2019, στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κηλών, που έγινε στο Αμβούργο.

Τον Ιανουάριο έγιναν οι πρώτες λαπαροσκοπικές και ρομποτικές επεμβάσεις στο Metropolitan General

Τον Ιανουάριο του 2020, η ίδια ομάδα, πραγματοποίησε στο Metropolitan General τις πρώτες λαπαροσκοπικές και ρομποτικές επεμβάσεις για αποκατάσταση σύνθετων μετεγχειρητικών κοιλιοκηλών και υποτροπών βουβωνοκηλών με τις μεθόδους eTEP, eTEP-RS και μονόπλευρων eTEP-TAR. Στις πρώτες δύο από αυτές τις επεμβάσεις ήταν παρών στο χειρουργείο ο Dr. Victor Radu, ως μέντορας του κ. Αρχοντοβασίλη.

Τον Αύγουστο του 2020, πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan General, από την ίδια χειρουργική ομάδα, ρομποτική αποκατάσταση μεγάλης μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης, σε ασθενή που είχε χειρουργηθεί ήδη τρεις φορές στη κοιλιά, λόγω πολλαπλών υποτροπών κήλης. Έγινε πλήρης αποκατάσταση των κοιλιακών τοιχωμάτων, με την τεχνική eTEP-TAR αμφοτερόπλευρα, χρησιμοποιώντας το ρομποτικό σύστημα daVinci Xi. Η επέμβαση έγινε εξ’ ολοκλήρου εξωπεριτοναϊκά, χωρίς να χρειαστεί ούτε για μια στιγμή να εισέλθει ο χειρουργός εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας, η οποία έβριθε συμφύσεων λόγω των πολλαπλών παλαιότερων επεμβάσεων. Μετά από 18 ώρες ο ασθενής ήταν σπίτι του, ενώ 3 ημέρες αργότερα επέστρεψε στην εργασία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ασθενείς, που χειρουργούνται με τις τεχνικές eTEP φεύγουν από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα (στις βουβωνοκήλες και τις ομφαλοκήλες εξέρχονται σε μόλις τρεις ώρες μετά το χειρουργείο), με σχεδόν ανύπαρκτο πόνο. Η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι ταχύτατη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Metropolitan Hospital κήλη ρομπότ λαπαροσκόπηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ