Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί την πιο δημοφιλή και αποτελεσματική θεραπεία για την κάλυψη των περιοχών που εμφανίζουν αραίωση λόγω της απώλειας των μαλλιών.
Σήμερα, όσοι πάσχουν από τριχόπτωση και έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μαλλιών, έχουν τρεις βασικές επιλογές. Τις τεχνικές FUT (Follicular Unit Transplant), FUE (Follicular Unit Excision) και DHI (Direct Hair Implantation).
Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής και τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής πριν πάρει την τελική απόφαση;
Τεχνική FUT (Strip)
Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT (Strip) εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και για περίπου δέκα χρόνια, υπήρξε η πιο διαδεδομένη στον κόσμο. Στις πραγματικότητα, πρόκειται για μια αρκετά επώδυνη και πολύπλοκη μέθοδο, γνωστή για την περίφημη ουλή που αφήνει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του ασθενή.
Αυτό συμβαίνει γιατί στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας (που είναι η εξαγωγή των τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή) πραγματοποιείται αφαίρεση μιας λωρίδας δερματικού κρημνού, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ράμματα και να δημιουργείται μια μόνιμη και ορατή ουλή στο σημείο.
Αμέσως μετά την αφαίρεση της λωρίδας δέρματος, τα τριχοθυλάκια επεξεργάζονται σε μικροσκόπιο, με υψηλό κίνδυνο κάκωσης και μειωμένης επιβίωσης τους.
Στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, που είναι η εμφύτευση, δημιουργούνται οπές στην λήπτρια περιοχή (τα σημεία όπου υπάρχει αραίωση) και στη συνέχεια, τοποθετούνται τα τριχοθυλάκια με τη βοήθεια ειδικής λαβίδας.
Παρά την πολυπλοκότητα της μεθόδου και το γεγονός πως το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι φυσικό, η τεχνική FUT εξακολουθεί να προσφέρεται ακόμη και σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Τεχνική FUE
Η μεταμόσχευση μαλλιών FUE εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2003. Η διαφορά της συγκεκριμένης τεχνικής έναντι της FUT εντοπίζεται στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή στην εξαγωγή των τριχοθυλακίων, που δεν περιλαμβάνει αφαίρεση λωρίδας δέρματος. Αντίθετα, τα τριχοθυλάκια αφαιρούνται ένα προς ένα, χωρίς να χρειάζονται ράμματα στο σημείο.
Ωστόσο, στο τελικό στάδιο της μεταμόσχευσης μαλλιών, που είναι η εμφύτευση, οι δυο τεχνικές ακολουθούν ακριβώς την ίδια διαδικασία. Έτσι, όπως ακριβώς συμβαίνει με την FUT, πρώτα δημιουργούνται οπές στις περιοχές που υπάρχει αραίωση και μετά ακολουθεί η τοποθέτηση των τριχοθυλακίων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως δε μπορεί να επιτευχθεί απόλυτος έλεγχος του βάθους, της γωνίας τοποθέτησης και της κατεύθυνσης που θα έχουν τα μαλλιά αφού τα μοσχεύματα δεν τοποθετούνται απευθείας στη λήπτρια περιοχή αλλά σε δεύτερο χρόνο, μέσα σε υποδοχές. Επιπλέον, η εμφύτευση πραγματοποιείται συνήθως από τεχνικούς-βοηθούς και όχι από γιατρούς. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, το αποτέλεσμα δεν είναι 100% φυσικό αφού μπορεί να “εντοπιστεί” με την πρώτη ματιά.
Τεχνική Direct Hair Implantation (DHI)
Η τεχνική Direct Hair Implantation (DHI) παρουσιάστηκε επίσημα το 2010 ως φυσική εξέλιξη της FUE, θέτοντας ακόμη υψηλότερα πρότυπα ποιότητας στον τομέα της αποκατάστασης μαλλιών καθώς σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τεχνικές, δεν περιλαμβάνει ουλές, ράμματα, οπές και επεξεργασία των μοσχευμάτων.
Η εμφάνιση της Direct Hair Implantation έφερε την επανάσταση στον κόσμο της μεταμόσχευσης μαλλιών λόγω του DHI Implanter, ενός ειδικά σχεδιασμένου και πατενταρισμένου εργαλείου που δίνει στον γιατρό τη δυνατότητα να ελέγχει απόλυτα το βάθος, την κλίση και την κατεύθυνση στην οποία τοποθετεί το μόσχευμα.
Η άμεση εμφύτευση των τριχοθυλακίων με το DHI Implanter (απευθείας από τη δότρια στη λήπτρια περιοχή και χωρίς καμία επεξεργασία) εξασφαλίζει πως οι νέες τρίχες δεν πρόκειται να πέσουν ποτέ ενώ εγγυάται την απόλυτη φυσικότητα του τελικού αποτελέσματος.
Ποια είναι όμως τα στάδια της Direct Hair Implantation;
Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, η εξαγωγή των τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή (το πίσω μέρος του κεφαλιού) πραγματοποιείται με τη χρήση εργαλείων punch, με διάμετρο ενός χιλιοστού ή και μικρότερης, που σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τεχνικές δεν τραυματίζουν καθόλου τη δότρια περιοχή.
Στη συνέχεια, τα τριχοθυλάκια διατηρούνται χωρίς καμία επεξεργασία σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και σε ειδικό διάλυμα που ενισχύει την ανάπτυξή τους μετά την τοποθέτηση. Έτσι, εξαλείφεται κάθε πιθανός κίνδυνος τραυματισμού τους.
Στο τρίτο και τελικό στάδιο της Direct Hair Implantation, τα τριχοθυλάκια εμφυτεύονται ένα προς ένα, απευθείας στην περιοχή που υποφέρει από τριχόπτωση χωρίς προηγούμενη δημιουργία οπών ή σχισμών. Η εμφύτευση με το DHI Implanter εξασφαλίζει απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα που δε μπορεί να ανιχνευθεί από τρίτους.
Ουσιαστικά, πρόκειται για την πιο σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατικά τεχνική με μοναδικά πλεονεκτήματα αφού δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να μην κουρέψει τα μαλλιά του, αν δεν το επιθυμεί. Επιπλέον, η συνεδρία εκτελείται με χρήση τοπικής αναισθησίας και κατά τη διάρκεια της, ο ασθενής μπορεί να ακούσει μουσική, να δει την αγαπημένη του ταινία, να απολαύσει ένα ελαφρύ γεύμα ή ακόμα και να κοιμηθεί.
H διαδικασία, από την αρχή έως το τέλος εκτελείται μόνο από έμπειρους και πιστοποιημένους γιατρούς που έχουν εκπαιδευτεί στην London Hair Restoration Academy ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Direct Hair Implantation είναι η μοναδική τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών που διδάσκεται σε ακαδημαϊκό επίπεδο από δημόσια Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τριχόπτωση και τις τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών, δηλώστε συμμετοχή και παρακολουθήστε το “Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο για την Τριχόπτωση” (Academy Masters Meeting) που θα διεξαχθεί την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου, στις 15:30 μέσω Zoom.
Περισσότερες πληροφορίες: https://dhi.gr/
Για απευθείας επικοινωνία με τους ειδικούς της DHI καλέστε στο 210/921163 ή στείλτε email: info@dhiglobal.com