Μέχρι και 99% λιγότερους θανάτους αναμένεται να προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα, σύμφωνα με έρευνα.
Όταν πρωτοεμφανίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον, οι ερευνητές ανησυχούσαν ότι και οι δύο παραλλαγές μπορεί να συνυπάρχουν.
Ήταν σαφές, σύμφωνα με το livescience, ότι το στέλεχος Όμικρον μπορούσε να εξαπλωθεί σαν φωτιά, αλλά δεν ήταν σαφές αν αυτό οφειλόταν σε μια εγγενώς καλύτερη ικανότητα εξάπλωσης ή αν απλώς απέφευγε την ανοσία σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, σύμφωνα με πληροφορίες από το livescience, είναι εγγενώς δύο έως τρεις φορές πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Δέλτα, και αυτό εξηγεί την παγκόσμια κυριαρχία της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού.
Η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να προκαλέσει ως και 99% λιγότερους θανάτους από τη Δέλτα
Επίσης, σύμφωνα με μελέτη στο Washington University, ερευνητές εκτιμούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να προκαλέσει μέχρι και 99% λιγότερους θανάτους σε σχέση με τη Δέλτα.
Επίσης, το στέλεχος Όμικρον είναι γενικά λιγότερο σοβαρό από το Δέλτα, χάρη σε ένα μείγμα προϋπάρχουσας ανοσίας στον πληθυσμό και στην «προτίμηση» του Όμικρον για πολλαπλασιασμό στους βρόγχους, παρά στους πνεύμονες, σύμφωνα με το livescience.
Αυτό σημαίνει ότι αν επικρατήσει, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε λιγότερους θανάτους σε σχέση με τη Δέλτα που επιτίθετο ανεμπόδιστη. «Και το τεράστιο κύμα λοιμώξεων από Όμικρον μπορεί τελικά να προσφέρει κάποια προστασία από μελλοντικές παραλλαγές και να μας φέρει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας», είπε ένας ειδικός στο livescience, αν και η πιθανότητα νέων παραλλαγών είναι «εκεί έξω και κάποια μορφή του ιού θα είναι μαζί μας στο άμεσο μέλλον».
«Η Όμικρον κερδίζει έναντι της Δέλτα. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από το Όμικρον παρά από το Δέλτα, οπότε το δεύτερο θα εξαφανιστεί σιγά σιγά και το πρώτο θα αναλάβει», σημειώνει, από την πλευρά του ο Δρ. Shiv Pillai, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που μελετά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τι δείχνει έρευνα για τις μεταλλάξεις «Ο» και «Δ» στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με την ανάλυση του Τρέβορ Μπέντφορντ, βιολόγου στο Κέντρο Ερευνών Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού αποτελεί πλέον το 99% ή περισσότερο όλων των λοιμώξεων από τον ιό, σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.
Ο Μπέντφορντ και οι συνεργάτες του παρακολουθούσαν γενετικές αλληλουχίες που συλλέχθηκαν από ασθενείς με COVID-19 και βρήκαν ότι οι λοιμώξεις από το στέλεχος Όμικρον άρχισαν να ξεπερνούν τις λοιμώξεις από το στέλεχος Δέλτα στα μέσα ως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Ακόμη και σε πολιτείες με σχετικά λιγότερα όμικρον, η παραλλαγή είναι υπεύθυνη για το 80% ή και παραπάνω, των περιπτώσεων, έγραψε ο Μπέντφορντ στο Twitter στις 5 Ιανουαρίου.