Τα θαύματα της μεσογειακής διατροφής: Βοηθάει ακόμα και στην αντιμετώπιση του άγχους -Τι έδειξε νέα μελέτη - iefimerida.gr

Τα θαύματα της μεσογειακής διατροφής: Βοηθάει ακόμα και στην αντιμετώπιση του άγχους -Τι έδειξε νέα μελέτη

Χωριάτικη σαλάτα
Χωριάτικη σαλάτα / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος καθώς και στη βελτίωση της σωματικής ευεξίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι ήδη γνωστά, καθώς μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων παθήσεων.

Τώρα, όμως, η προσήλωση σε γεύματα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο άγχος και στρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια μελέτη συνέκρινε την τήρηση αυτού του τύπου διατροφής με μια παραδοσιακή δυτική διατροφή, πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα χαμηλής ποιότητας και ζαχαρούχες λιχουδιές, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.

Άγχος και ψυχική δυσφορία

Από τους 1.591 ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα, η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έτρωγαν συστατικά της μεσογειακής διατροφής ανέφεραν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα στρες και ψυχικής δυσφορίας. Η ύπαρξη δυτικών διατροφικών συνηθειών σχετιζόταν με υψηλότερα επίπεδα, δήλωσε η ερευνήτρια καθηγήτρια Lina Begdache, του Πανεπιστημίου Binghamton της Νέας Υόρκης.

Η καθηγήτρια δήλωσε ότι «το στρες αναγνωρίζεται ως πρόδρομος της ψυχικής δυσφορίας και έρευνες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει την ψυχική δυσφορία. Έτσι, ένα στοιχείο του παζλ μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να σχετίζεται με μείωση των αρνητικών συνιστωσών του αντιλαμβανόμενου στρες και βελτίωση των θετικών χαρακτηριστικών του».

Ενώ η μεσογειακή δίαιτα ήταν γνωστή για τα οφέλη της τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία, λίγα ήταν γνωστά μέχρι τώρα σχετικά με την επίδρασή της στο αντιληπτό στρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καθηγήτρια δήλωσε ότι τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό Nutrition and Health, «κλείνουν ένα κενό» στη βιβλιογραφία, επειδή η πλειονότητα των μελετών σχετικά με τη διατροφή και το άγχος επικεντρώνονται στο πώς το άγχος επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές και την ποιότητα της διατροφής. Τώρα, εδώ συσχετίζεται και η αντίστροφη σχέση μεταξύ διατροφής και άγχους.

«Σύμμαχος» η μεσογειακή διατροφή

Το έγγραφο της μελέτης αναφέρει: «Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές αρνητικές συσχετίσεις μεταξύ του αντιλαμβανόμενου στρες και της ψυχικής δυσφορίας με διάφορα συστατικά της μεσογειακής διατροφής, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα θαλασσινά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φασόλια».

«Παρά το γεγονός ότι αποδίδεται στη δυτική διατροφή, το κρέας παρήγαγε αρνητική συσχέτιση με το αντιληπτό στρες και την ψυχική δυσφορία. Ωστόσο, εντοπίστηκαν σημαντικές θετικές συσχετίσεις μεταξύ του στρες και της ψυχικής δυσφορίας και της δυτικής διατροφής, όπως το fast food και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Τα ευρήματά μας παρέχουν ενδείξεις ότι τα διατροφικά πρότυπα διαμορφώνουν την αντίδραση στο στρες και υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση συστατικών της μεσογειακής διατροφής είναι ευεργετική για την ψυχική ευεξία και τη μείωση του στρες», αναφέρεται στη μελέτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ