Οι εργαζόμενοι του υγειονομικού προσωπικού αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από Covid-19 όταν βρίσκονται στο σπίτι τους ή εκτός νοσοκομείου, παρά από την έκθεσή τους σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Οι υγειονομικοί που ήρθαν -στην κοινότητα- σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να μολυνθούν και οι ίδιοι, σε σχέση με τους υγειονομικούς που δεν είχαν τέτοια επαφή εκτός νοσοκομείου. Επιπλέον, οι υγειονομικοί που διαμένουν σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη μετάδοση του κορονοϊού είναι 80% πιθανότερο να μολυνθούν, σε σχέση με τους συναδέλφους τους που ζουν σε μέρη με μικρότερη εξάπλωση της Covid-19. Όσοι δεν εργάζονται ούτε σε ΜΕΘ ούτε γενικότερα σε κλινικές με ασθενείς Covid-19 αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 24.800 μέλη του υγειονομικού προσωπικού σε πολλά νοσοκομεία τεσσάρων αμερικανικών πολιτειών (το 70% των υγειονομικών ήταν κάτω των 50 ετών και σχεδόν το 80% γυναίκες). Οι μισοί (50%) ανέφεραν άμεση επαφή με ασθενή Covid-19 στη δουλειά τους, ενώ το 81% δεν είχαν επαφή με κρούσμα Covid-19 εκτός νοσοκομείου.
Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαπιστώθηκε ότι οι υγειονομικοί (το υπόλοιπο 19%) που είχαν τέτοια επαφή, είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν. Αντίθετα, οι συνάδελφοί τους που είχαν άμεση επαφή με ασθενείς Covid-19, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο.
Ο επικεφαλής ερευνητής, λοιμωξιολόγος δρ Τζέσε Τζέικομπ του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, δήλωσε ότι «στη δουλειά σκεφτόμαστε την αποφυγή της λοίμωξης όλη την ώρα, αλλά εκτός δουλειάς είναι πιθανότερο ο οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών, να κολλήσει τον κορωνοϊό».