Μελέτη συνδέει το σκάλισμα της μύτης με τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ - iefimerida.gr

Μελέτη συνδέει το σκάλισμα της μύτης με τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

To σκάλισμα της μύτης ίσως αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, λένε επιστήμονες
To σκάλισμα της μύτης ίσως αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, λένε επιστήμονες / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέρα από αηδιαστική συνήθεια, το σκάλισμα της μύτης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και πιθανώς να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές επισημαίνουν, σε επιστολή που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση American Journal of the Medical Sciences, ότι το σκάλισμα της μύτης ενδέχεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και περιορισμένη, η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Independent, ότι τα μικρόβια που μεταφέρονται από τα δάχτυλα στη μύτη μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι τον εγκέφαλο προκαλώντας φλεγμονή, που συν τω χρόνω θα μπορούσε να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα, συντελώντας πιθανώς στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

Η επιστολή υποστηρίζει, ακόμη, ότι το σκάλισμα της μύτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα ρινικά τοιχώματα, διευκολύνοντας την εισβολή επιβλαβών μικροοργανισμών στο κυκλοφορικό σύστημα και την πρόκληση περαιτέρω φλεγμονής, αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας.

10 μελέτες συνδέουν πιθανώς το σκάλισμα της μύτης με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Οι συντάκτες της επιστολής επικαλούνται δέκα μελέτες -ανάμεσά τους και μία που χρηματοδότησαν προ διετίας τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ-, οι οποίες υποστηρίζουν μια πιθανή σχέση μεταξύ του σκαλίσματος της μύτης και της Νόσου Αλτσχάιμερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι παθογόνα όπως ο ιός του έρπητα, ο κορωνοϊός, βακτήρια που προκαλούν πνευμονία και ο μύκητας Candida albicans μπορούν να ταξιδέψουν μέσω του οσφρητικού νεύρου, που συνδέει τη μύτη με τον εγκέφαλο. Αυτά τα παθογόνα μπορούν να φτάσουν στον οσφρητικό βολβό -μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λειτουργία της όσφρησης- και να προκαλέσουν λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να συντελέσουν στον σχηματισμό αμυλοειδών πλακών - βασικό χαρακτηριστικό της Νόσου Αλτσχάιμερ.

«Αρκετά παθογόνα, που εισβάλλουν στον εγκέφαλο μέσω του ρινικού επιθηλίου, έχουν συνδεθεί με τη Νόσο Αλτσχάιμερ και απομονώθηκαν κατά τη διάρκεια νεκροψιών», αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιστολή τους και προσθέτουν: «Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι το σκάλισμα της μύτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και συντελεί στην εξέλιξη της Νόσου Αλτσχάιμερ. Συνιστούμε περαιτέρω έρευνα, ιδίως μεγαλύτερες περιπτωσιολογικές μελέτες, για να διερευνηθεί διεξοδικότερα αυτή η συσχέτιση».

Απλά μέτρα πρόληψης

Η επιστολή, την οποία υπογράφουν ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών SIMS στο Πακιστάν και της Hamad Medical Corporation στο Κατάρ, βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και μια από επιστήμονες στην Αυστραλία, που εξέφρασαν ανησυχίες για την πιθανή συσχέτιση του σκαλίσματος της μύτης με τη Νόσο Αλτσχάιμερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και προτείνουν απλά μέτρα πρόληψης, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη συνήθεια αυτή. «Ένα μάθημα από την πανδημία του Covid-10 είναι η σημασία της υγιεινής των χεριών», έγραψαν οι ερευνητές, υποστηρίζοντας πρακτικές ρουτίνας όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση απολυμαντικών, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι από το σκάλισμα της μύτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αλτσχάιμερ μελέτη μύτη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ