Η οξεία μυοκαρδίτιδα που προκαλείται από τον κορωνοϊό, συνέβη μόνο σε περίπου δύο ανθρώπους ανά 1.000 ασθενείς νοσηλευόμενους με Covid-19, σύμφωνα με έρευνα.
Στις περιπτώσεις αυτές των ασθενών με μυοκαρδίτιδα, είναι όμως πιο βαριά η λοίμωξη Covid-19 και σχετίζεται με πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδίως αν κάποιος έχει επίσης πνευμονία.
Από τους 57.000 νοσηλευόμενους με covid-19 οι 54 είχα βέβαια ή πιθανή μυοκαρδίτιδα
Η μυοκαρδίτιδα είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση, η οποία προκαλεί φλεγμονή στον μυ της καρδιάς, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της τελευταίας και του ηλεκτρικού συστήματος της, δυσκολεύοντας έτσι τη λειτουργία της ως αντλίας αίματος. Ένα επεισόδιο μυοκαρδίτιδας μπορεί να αποκατασταθεί μόνο του, να χρειαστεί θεραπεία ή να οδηγήσει σε μόνιμη καρδιακή βλάβη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Ενρίκο Αμιράτι του Νοσοκομείου Νιγκουάρντα του Μιλάνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation» της American Heart Association, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 57.000 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19 σε 23 νοσοκομεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Από αυτούς, οι 54 είχαν βέβαιη ή πιθανή οξεία μυοκαρδίτιδα.
Τι έδειξε η μελέτη για την οξεία μυοκαρδίτιδα ασθενών της covid-19
Η μελέτη βρήκε ότι:
- Περίπου 2,4 ασθενείς στους 1.000 εμφάνισαν οξεία μυοκαρδίτιδα λόγω του κορονοϊού.
- Η οξεία μυοκαρδίτιδα συνέβη συχνότερα στους νοσηλευόμενους ασθενείς που δεν είχαν πνευμονία (57,4%).
- Όσοι είχαν τόσο οξεία μυοκαρδίτιδα λόγω κορονοϊού όσο και πνευμονία, εμφάνισαν θνησιμότητα 15%, έναντι μηδενικών θανάτων στην ομάδα των ασθενών με μυοκαρδίτιδα αλλά χωρίς πνευμονία. Οι ασθενείς με πνευμονία ήσαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερης ηλικίας (45 ετών) έναντι εκείνων χωρίς πνευμονία (30 ετών).
- Ο ένας στους πέντε με επιβεβαιωμένη μυοκαρδίτιδα (20,4%), εκ των οποίων οι περισσότεροι είχαν επίσης πνευμονία, χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη για την κυκλοφορία του αίματος τους ή πέθαναν στο νοσοκομείο.
«Μολονότι η Covid-19 αφορά έναν ιό που πρωτίστως οδηγεί σε οξεία αναπνευστική νόσο, υπάρχει και μια μικρή ομάδα ατόμων που επίσης παθαίνουν καρδιακές επιπλοκές», τόνισε ο δρ Αμιράτι. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το ποσοστό μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με την Covid-19, μπορεί να κυμαίνεται διεθνώς από 1,2 έως 5,7 περιστατικά ανά 1.000 νοσηλευόμενους ασθενείς.
«Η ανάλυση μας δείχνει ότι, αν και σπάνιοι, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με οξεία μυοκαρδίτιδα σχετιζόμενη με λοίμωξη Covid-19 έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, έως περίπου στο 70,5% των περιπτώσεων, παρόλο που η μέση ηλικία των ασθενών αυτών είναι πολύ νεότερη της αναμενόμενης, στα 38 έτη», δήλωσε ο ερευνητής Μάρκο Μάτρα, καθηγητής καρδιολογίας του ιταλικού Πανεπιστημίου της Μπρέσια.
Σπανιότερη η μυοπερικαρδίτιδα λόγω εμβολίου, αναφέρει μελέτη από τη Σιγκαπούρη
Μια δεύτερη διεθνής μελέτη, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Κολενγκόντε Ραμανάθαν του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σιγκαπούρης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine», επιβεβαίωσε ότι η μυοπερικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς) μετά από εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι πολύ σπάνια, περίπου 18 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεων.
Η μελέτη (μετα-ανάλυση), η οποία αξιολόγησε στοιχεία από 11 έρευνες που αφορούσαν συνολικά περίπου 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 σε όλο τον κόσμο, βρήκε ότι ο κίνδυνος μυοπερικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού είναι συγκρίσιμος ή χαμηλότερος από τον κίνδυνο μετά από άλλα μη-Covid-19 εμβόλια, που σχετίζονται με περίπου 56 περιστατικά μυοπερικαρδίτιδας ανά εκατομμύριο δόσεων (στην περίπτωση μάλιστα της ευλογιάς 132 περιστατικά/εκατομμύριο δόσεων).
Σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, υψηλότερο κίνδυνο μυοπερικαρδίτιδας έχουν οι εμβολιαζόμενοι έναντι της Covid-19 κάτω των 30 ετών (σχεδόν 41 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεων) σε σχέση με τους ηλικιωμένους, οι άνδρες (23 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεων) σε σχέση με τις γυναίκες, όσοι κάνουν εμβόλιο mRNA (22,6 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεων) σε σχέση με τα μη-mRNA εμβόλια (8 περιστατικά), καθώς και όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου (31 περιστατικά), καθώς η πιθανότητα μυοπερικαρδίτιδας είναι μεγαλύτερη μετά τη δεύτερη δόση από ό,τι μετά την πρώτη ή την τρίτη.
Η μελέτη βρήκε επίσης, αναλύοντας στοιχεία για 2,5 εκατομμύρια νοσηλευθέντες ασθενείς με Covid-19, ότι αναλογικά ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (1,1%) είχαν μυοπερικαρδίτιδα. Οι ερευνητές τόνισαν ότι, μετά και τα νέα δεδομένα, είναι σαφές πως τα οφέλη του εμβολιασμού υπερβαίνουν κατά πολύ τους όποιους κινδύνους μυοπερικαρδίτιδας.
«Η μυοπερικαρδίτιδα είναι παρενέργεια των φλεγμονωδών διαδικασιών που προκαλεί οποιοσδήποτε εμβολιασμός και δεν είναι μοναδική στην περίπτωση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού covid-19», δήλωσε η λοιμωξιολόγος Τζιότι Σομάνι, επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.