Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, μιλάει στο iefimerida.gr και το theocean.gr για την μάχη που δίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέναντι στον καρκίνο.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αυτές τις μέρες, βρίσκεται στο Στρασβούργο για τις εργασίες της ολομέλειας του θεσμού. Αυτή η ολομέλεια όμως αποτελεί και μια προσωπική νίκη για την ίδια καθώς το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ένα σχέδιο στο οποίο η Μαρία Σπυράκη, με κόπο και επιμονή, συνέβαλε στη διαμόρφωσή του.
Kάθε 9 δευτερόλεπτα ένας Ευρωπαίος πολίτης διαγιγνώσκεται με καρκίνο
Η ευρωβουλευτής αποτέλεσε μέλος της ειδικής επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (BECA), που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2020 με εντολή λειτουργίας μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου του 2021. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτέλεσε την πρώτη από μια σειρά δράσεων που ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες για την καταπολέμηση του καρκίνου, μια ασθένεια που παραμένει βασική απειλή για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Kάθε 9 δευτερόλεπτα ένας Ευρωπαίος πολίτης διαγιγνώσκεται με καρκίνο.
Το iefimerida.gr μίλησε με την Μαρία Σπυράκη γι' αυτήν την ευρωπαϊκή προσπάθεια, στην οποία η ελληνίδα ευρωβουλευτής έχει σημαίνοντα ρόλο.
Όπως σημείωνει η ίδια: «με την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου από το Ευρωκοινοβούλιο, μόλις χθες, με πλειοψηφία 652 ευρωβουλευτών από τους 694 ψηφίσαντες, προτείνουμε στα κράτη-μέλη ολιστικό οδικό χάρτη για πρόληψη, αντιμετώπιση, υποστήριξη ασθενών και οικογενειών τους και το δικαίωμα στη λήθη(σ.σ. οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ιατρικό ιστορικό όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο)».
«Μόνο αν τα καλύτερα μυαλά ενωθούν και συνεργαστούν, μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο»
«Δείχνουμε το δρόμο ώστε να ενώσουμε τις προσπάθειες, τη γνώση και τα χρήματα στην Ευρώπη για να καταπολεμήσουμε μια από τις πιο τρομερές ασθένειες που γνωρίζει η ανθρωπότητα. Μόνο αν τα καλύτερα μυαλά ενωθούν και συνεργαστούν, μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να είναι σε θέση να εντοπίζει και να απομακρύνει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές στο έργο τους. Οφείλει να εξαλείψει την περιττή γραφειοκρατία που επιβραδύνει τη διασυνοριακή έρευνα για τον καρκίνο. Ταυτόχρονα ζητάμε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για διασυνοριακή έρευνα για τον καρκίνο, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο της Επιτροπής».
«Η ΕΕ πήρε σκληρό μάθημα από την πανδημία»
Η πανδημία πυροδότησε τη συζήτηση για μια Ένωση της Υγείας. Ρωτήσαμε την κα Σπυράκη τι μάθημα πήρε η Ευρώπη από την πανδημία;
«Στο νέο προϋπολογισμό 2021-2027 το πρόγραμμα για την πολιτική υγείας EU4Health πιστώνεται ήδη με 5,5 δις. Η ΕΕ πήρε σκληρό μάθημα από την πανδημία και παρά το δεδομένο ότι η Συνθήκη ορίζει την πολιτική υγείας ως εθνική αρμοδιότητα για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όταν η ΕΕ δρα συλλογικά καταφέρνει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες της. Κάθε ασθενής στην Ευρώπη πρέπει να μπορεί να έχει ίση πρόσβαση σε οικονομικά φάρμακα».
«Να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τρίτες χώρες»
Η ευρωβουλευτής ξεκαθάρισε ότι «το ''κλειδί'' είναι να προωθήσουμε τις κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες, όπως έγινε για τα εμβόλια κατά της COVID-19, για θεραπείες πολύ σπάνιων τύπων καρκίνου, ιδίως παιδιατρικές, και νέες θεραπείες για τον καρκίνο. Τα κράτη μέλη, όταν αποφασίζουν ποιο φάρμακο θα εγκρίνουν για εθνική χρήση και σε ποια τιμή, θα πρέπει επίσης να εξετάζουν εάν το προϊόν έχει παραχθεί πλήρως ή εν μέρει στην Ευρώπη. Έτσι μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τρίτες χώρες και να αποφύγουμε την έλλειψη φαρμάκων όλοι μαζί».
«Χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για πρωτοποριακές καινοτομίες και λιγότερα κίνητρα για ιδιαίτερα ακριβά φάρμακα ή φάρμακα που έχουν περιορισμένη ή καθόλου προστιθέμενη αξία για τους ασθενείς», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.
Έχετε συμβολή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ στη μάχη απέναντι στον καρκίνο;
Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ΕΕ στην αντιμετώπιση της νόσου συνοψίζονται στην υλοποίηση των στόχων που έχουμε βάλει για Ολιστικές Έρευνες, την ανταλλαγή γνώσεων και δεδομένων, τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καρκίνου, τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και αυξανόμενης χρηματοδότησης για την έρευνα στην καταπολέμηση του καρκίνου καθώς και την έμφαση σε καινοτόμες θεραπείες για παιδιά και εφήβους.
Ο πυλώνας των προτάσεων της Μαρίας Σπυράκη που ενσωμάτωσε το Ευρωκοινοβούλιο
Το σχέδιο του Ευρωκοινοβουλίου, αποτέλεσμα πολύχρονων διαβουλεύσεων, υιοθέτησε όλες τις προτάσεις της Μαρίας Σπυράκη. Το τελικό κείμενο φέρνει την υπογραφή της ευρωβουλευτή.
- η σημασία προληπτικού εμβολιασμού για την αντιμετώπιση των καρκίνων που προκαλούνται από τον HPV, με στόχο να διευρύνουμε την εμβολιαστική βάση στα κορίτσια αλλά και στα αγόρια,
- η διεύρυνση των γονιδιακών προληπτικών και διαγνωστικών ελέγχων για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών,
- η ενίσχυση των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της ύφεσης που παρατηρήθηκε στην έγκαιρη διάγνωση των καρκίνων μέσω προληπτικών εξετάσεων, και
- η ενίσχυση του ρόλου των Ευρωπαϊκών Δικτύων Αναφοράς για των καρκίνο περιλαμβάνοντας τους αιματολογικούς καρκίνους, οι οποίοι δεν θα καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ενημέρωσης και Γνώσης για τον Καρκίνο.
Με το βλέμμα στραμμένο πάντοτε στην Ελλάδα, η Μαρία Σπυράκη απάντησε στο τι μπορεί να σημάνει για την Ελλάδα η προώθηση και εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον καρκίνο.
«Η Ελλάδα με την ποιότητα ζωής που προσφέρει μπορεί να αποτελέσει χώρα υπόδειγμα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, υιοθετώντας οριζόντιες πολιτικές για τη διατροφή, την άσκηση και την ψυχική υγεία, δείχνοντας συγχρόνως το δρόμο για τη διασυνοριακή συνεργασία στην αντιμετώπιση του καρκίνου, με το υψηλής γνώσης ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό που διαθέτει και με τα δημόσια και ιδιωτικά κέντρα που εργάζονται με καινοτόμες θεραπείες».