Μπορεί τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του Covid-19 να μην ισχύουν πια, ωστόσο το ανησυχητικό σύνδρομο του Long Covid εξακολουθεί τα ταλαιπωρεί χιλιάδες Έλληνες.
Όπως είναι γνωστό, σημαντικό ποσοστό όσων ασθένησαν από κορωνοϊό -ακόμα και ήπια- μπορεί να υποφέρουν από τον Long Covid, με τα συμπτώματα να επιμένουν για μεγάλο διάστημα, που μπορεί να ξεπερνάει και τα δύο χρόνια, από την ημερομηνία της νόσησης. Σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώθηκε ο αριθμός ρεκόρ: 2 εκατομμύρια Βρετανοί νοσούν με το συγκεκριμένο σύνδρομο.
Η επιστήμη ακόμα μελετάει τους τρόπους αντιμετώπισης, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να δυσχεραίνουν δραστικά ακόμα και την καθημερινότητα των ασθενών. Μεγάλη κούραση έπειτα από ήπιες δραστηριότητες, έντονοι πονοκέφαλοι, θολούρα στο μυαλό και έλλειψη συγκέντρωσης, μυϊκοί πόνοι, ακόμα και... γήρανση του εγκέφαλου έχει διαπιστωθεί σε ορισμένες έρευνες.
Στη χώρα μας από τους πρώτους κιόλας μήνες που έγινε γνωστό το σύνδρομο, ιδρύθηκε ο Σύλλογος «Long Covid Greece», με στόχο την αλληλοϋποστήριξη ανθρώπων που άρχισε να τους ενώνει αυτή η δυσάρεστη, αλλά και απρόβλεπτη για το μέλλον της υγείας τους, κατάσταση. Αποτελεί δε μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ενώσεων ασθενών με μακροχρόνια COVID.
Πρωταρχικός σκοπός τους είναι η αναγνώριση και νομιμοποίηση της νόσου Long Covid στην Ελλάδα, ως συστηματικής νόσου με μεγάλη ποικιλία αλλά και μεταβλητότητα συμπτωμάτων μεταξύ των ασθενών, όπως και η παροχή ιατρικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Στόχος τους, δε, είναι να θεσπιστεί η καταγραφή των περιστατικών σε πραγματικό χρόνο, όπως γίνεται με την οξεία νόσο και παρακολούθηση των ασθενών με Long Covid σε κάθε επίπεδο της νόσου.
Η μαρτυρία ιδρυτικού μέλους του συλλόγου Long Covid Greece
Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τη Μαρία Τζηβένη, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Long Covid Greece. Η ίδια, μας αφηγήθηκε την ιστορία της, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνει υποστήριξη από ομοιοπαθείς, για ένα σύνδρομο-ασθένεια, ελάχιστο αναγνωρισμένο, αλλά με συνταρακτικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά της.
Από τον Φεβρουάριο του 2021 οπότε και νόσησε -ήπια- μέχρι πρότινος, δεν μπορούσε να κάνει ούτε τα βασικά χωρίς να λαχανιάσει, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για μια νέα μητέρα δύο παιδιών.
Σήμερα νιώθει σαφώς καλύτερα, η υγεία της όμως απέχει από το να έχει ανακάμψει, αν και υπάρχουν περίοδοι υποτροπής και εξάρσεως των συμπτωμάτων. Σημαντική βελτίωση παρατήρησε από τη στιγμή που έκανε το εμβόλιο κατά του Covid-19, επιβεβαιώνοντας έτσι κάποιες πρώτες επιστημονικές αναφορές ότι ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του συνδρόμου.
«Με καλή διατροφή και πολλή υπομονή, νομίζω ότι επανέρχομαι. Επανήλθα και στην αθλητική δραστηριότητα, αλλά δεν είμαι όπως πριν. Θα πρέπει να ξαναεκπαιδεύσω το σώμα μου», αναφέρει.
«Βασικό είναι η αποδοχή της κατάστασης, ότι δεν οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Από τη δική μας εμπειρία, μπορούμε να βοηθήσουμε την επιστημονική κοινότητα να καταλήξει σε λύσεις για αυτό το σύνδρομο».
Δείτε τη συνέντευξη της Μαρίας Τζηβένη στο Iefimerida.gr για τον σύλλογο Long Covid Greece και την προσωπική της εμπειρία: