Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι υπόκεινται σε περιορισμούς στις μετακινήσεις τους, ακόμη και αυστηρό lockdown, προκειμένου να καταπολεμηθεί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
Η Ελλάδα είναι μία μόνο από τις χώρες της Ευρώπης όπου επιβάλλονται νέα ολοήμερα lockdowns ή νυχτερινές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας. Τα μέτρα αυτά είναι συνολικά λιγότερο σκληρά απ' ό,τι την άνοιξη, κυρίως επειδή τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά.
Η Ιρλανδία άνοιξε τον «χορό» των καθολικών lockdowns στην Ευρώπη
H Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που προχωρά εκ νέου σε lockdown, όπως ανακοινώθηκε στις 20 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Μία εβδομάδα νωρίτερα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νέα, πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία φαίνεται πως δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Τα νέα μέτρα για καθολικό lockdown προβλέπουν κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής και περιορισμό της λειτουργίας εστιατορίων και παμπ σε take away, με τους πολίτες να μην επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία τους.
Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές Οκτωβρίου, η Επιτροπή Υγείας της Ιρλανδίας πρότεινε καθολικό Lockdown, μπροστά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, αυτή τη φορά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επιτραπούν οι βασικές υπηρεσίες, όπως στον κλάδο των κατασκευών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάρτιν, θέτοντας τη χώρα στο ύψιστο επίπεδο περιορισμών -Επίπεδο 5- για έξι εβδομάδες.
Αυστηρό lockdown, καθώς ο κορωνοϊός σαρώνει την Τσεχία
Η Τσεχία ήταν επίσης από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που ανακοίνωσαν την επιστροφή στο Lockdown, με μέτρα ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν για τον κορωνοϊό την περασμένη άνοιξη. Σχολεία, καταστήματα και υπηρεσίες έκλεισαν αρχικά έως τις 3 Νοεμβρίου, με τα αυστηρά μέτρα περιορισμού να παίρνουν παράταση έως τις 20 του μήνα.
Οι πολίτες της Τσεχίας μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να πάνε στη δουλειά ή να πραγματοποιήσουν απολύτως απαραίτητες οικογενειακές επισκέψεις, προκειμένου να γυμναστούν ή να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, ως τα τέλη Οκτωβρίου η Τσεχία ήταν η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον αριθμό νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους και η πρώτη σε νέους θανάτους.
Σε ολικό lockdown η Γαλλία από την περασμένη Παρασκευή
Η Γαλλία από το πρωί της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου επανέφερε το δεύτερο lockdown για τον κορωνοϊό από την έναρξη της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε
ο Εμανουέλ Μακρόν με διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό.
Οι Γάλλοι θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της νέας καραντίνας μόνο για να ψωνίσουν τρόφιμα, να πάνε στη δουλειά τους, να επισκεφθούν γιατρό ή για κατεπείγοντες οικογενειακούς λόγους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ.
Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, μολονότι την άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της Covid-19, είχαν κλείσει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα παιδιά άνω των 6 ετών θα πρέπει να φορούν μάσκα μέσα στην τάξη. Μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 11 ετών. Τα πανεπιστήμια, ωστόσο, θα κλείσουν.
Ρολά κατέβασαν τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα καταστήματα, εκτός από τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία, τα γκαράζ, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα καθαριστήρια και τα καταστήματα οπτικών.
Μερικό lockdown ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν έχει σταματήσει να καλεί τους συμπατριώτες της να παραμένουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Η σύσταση αυτή συνοδεύεται από κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ, των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων, όπως και των χώρων διασκέδασης. Όχι όμως των μαγαζιών.
Σε lockdown η Αγγλία από σήμερα
Το Κοινοβούλιο της Βρετανίας ενέκρινε την Τετάρτη lockdown για έναν μήνα στην Αγγλία, υπερψηφίζοντας το σχέδιο που πρότεινε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας.
Η έγκριση της πρότασης, με ψήφους 516 υπέρ έναντι 38 κατά, ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα είχε ανακοινώσει ότι θα την ψήφιζε.
Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια θα κλείσουν, εκτός από το take away και το delivery. Ο Τζόνσον δήλωσε στο διάγγελμά του ότι «από την Πέμπτη μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου θα μπορείτε να βγαίνετε από το σπίτι μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους».
Οι λόγοι αυτοί, όπως είπε, θα είναι για εκπαίδευση, εργασία, «αν δεν μπορείτε να δουλέψετε από το σπίτι σας», για άσκηση, για συνάντηση με ένα άτομο από άλλο νοικοκυριό, για αγορά φαγητού και ιατρικούς λόγους.
Πέραν της Αγγλίας, και οι Ουαλοί ακολούθησαν το παράδειγμα της Ιρλανδίας στις 23 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδες. Τα παιδιά του Δημοτικού και ορισμένων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν στα σχολεία.
Σε μερικό lockdown η Πορτογαλία
Το μεγαλύτερο μέρος της Πορτογαλίας εισήλθε την Τετάρτη σε νέο lockdown, το οποίο είναι μεν λιγότερο αυστηρό σε σχέση με εκείνο της άνοιξης, αλλά η κυβέρνηση μπορεί σύντομα να λάβει αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο από τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα αφορούν 121 από τους 308 δήμους της χώρας, περίπου το 70% του πληθυσμού της χώρας των περίπου 10.000.000 κατοίκων και θα παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Εφόσον είναι εφικτό, η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική, αλλά «η υποχρέωση των πολιτών για κατ' οίκον περιορισμό» αποτελεί ισχυρή σύσταση, προβλέποντας σειρά εξαιρέσεων, όπως τα ψώνια, η άθληση ή η παροχή βοήθειας σε κάποιον που τη χρειάζεται.
Και, αντίθετα από το ανοιξιάτικο lockdown, τα σχολεία παραμένουν ανοικτά, καθώς και τα καταστήματα και τα εστιατόρια, που πρέπει ωστόσο να κλείνουν πιο νωρίς, όπως και οι πολιτιστικοί χώροι. Η σταδιακή επιστροφή κοινού στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αντίθετα, ανεστάλη.
Σε τοπικά lockdown προχωρά η Ιταλία
Ο Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε την Τετάρτη τα νέα μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν ολικό lockdown.
Στο τηλεοπτικό μήνυμά του εξήγησε ότι πρόκειται για «παρεμβάσεις με στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού και να μη γεμίσουν οι ΜΕΘ τις ερχόμενες εβδομάδες». «Θα υιοθετήσουμε στοχευμένα μέτρα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης», πρόσθεσε ο Κόντε. Από την Παρασκευή δημιουργούνται τρεις ζώνες: κόκκινη, πορτοκαλί και κίτρινη, με διαφορετικά μέτρα».
Στην «κόκκινη» περιοχή εντάσσονται η Καλαβρία, η Λομβαρδία, το Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο και η βορειοδυτική περιοχή Βάλε Ντ' Αόστα. Ουσιαστικά, σε αυτές τις περιοχές επιβάλλεται από μεθαύριο ολικό λόκνταουν.
Αυστηρότερα μέτρα, αλλά όχι Lockdown
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν προς το παρόν λάβει μέτρα lockdown, αρκούμενες σε άλλα μέτρα για να περιορίσουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Αυτές που το έκαναν πιο πρόσφατα είναι η Πολωνία - κλείσιμο των κινηματογράφων και των περισσότερων καταστημάτων στις εμπορικές στοές - και η Ολλανδία -κλείσιμο μουσείων, κινηματογράφων και άλλων χώρων που υποδέχονται κοινό-.
Επιπλέον, η Σουηδία, από την πλευρά της, αρκείται στο να συστήσει σε ορισμένες περιφέρειές της να περιορίσουν τις επαφές και να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους.
Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ κάλεσε σήμερα τους συμπατριώτες της να «μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι» και να έχουν «όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές επαφές με τους άλλους». Η χώρα, η οποία έχει επίσης περιορίσει τις συναθροίσεις, είναι μία από τις λιγότερο πληγείσες από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη.
Στην Ελβετία, που παρακολούθησε τα κρούσματα να αυξάνονται εκθετικά, οι κάτοικοι του καντονιού της Γενεύης καλούνται να μην βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Τα μη απαραίτητα καταστήματα έχουν κλείσει, αλλά τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.
Και στην Ισπανία έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 26 Οκτωβρίου, από τις 23:00 έως τις 06:00, ενώ οι περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να τη θέτουν σε εφαρμογή μία ώρα νωρίτερα ή μία ώρα αργότερα.
Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίες σε χώρες της Ευρώπης
Οι αρχές στο Βέλγιο μιλούν για ένα «lockdown», όμως η χώρα δεν έχει επιβάλει κανέναν περιορισμό στις μετακινήσεις στη διάρκεια της ημέρας. Αντιθέτως απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 από τις 19 Οκτωβρίου (από τις 22:00 στις Βρυξέλλες). Και από τη Δευτέρα, όλα τα μη απαραίτητα εμπορικά καταστήματα κλείνουν και η τηλεργασία γίνεται ο κανόνας.
Απαγόρευση της κυκλοφορίας από την Τρίτη, από τις 20:00 έως τις 06:00, έχει επιβάλει η Αυστρία. Τα μουσεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι πισίνες είναι κλειστά, οι γάμοι, τα πάρτι γενεθλίων και οι χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν ματαιωθεί. Απαγορεύσεις της κυκλοφορίας ισχύουν επίσης σε Σλοβακία, Σλοβενία, Κύπρο, Λουξεμβούργο και Κόσοβο (μόνο για τους συνταξιούχους).