Νέα έρευνα, που διεξήχθη από το Stanford University, έδειξε ότι η υπογονιμότητα επηρεάζει αρνητικά ιδιαίτερα τη σεξουαλική ζωή των γυναικών.
Στην έρευνα συμμετείχαν 119 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη και 99 γυναίκες χωρίς προβλήματα γονιμότητας. Διαπιστώθηκε ότι οι υπογόνιμες γυναίκες ήταν λιγότερο ευτυχισμένες όσον αφορά στη σεξουαλική τους ζωή.
Πιο συγκεκριμένα, το 40% των υπογόνιμων γυναικών δήλωσαν ότι αντιμετώπιζαν κάποια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε σχέση με το 25% των γόνιμων γυναικών. Ποια ήταν τα σεξουαλικά προβλήματα που αναφέρθηκαν; Δυσκολία ερεθισμού, κορύφωσης και επίτευξης οργασμού. Επίσης, έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας και μειωμένη σεξουαλική διάθεση. Ως εκ τούτου διαπιστώθηκε ότι η ομάδα των υπογόνιμων γυναικών έκαναν λιγότερο σεξ από τις γόνιμες.
Επιπλέον, αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι η μειωμένη σεξουαλική διάθεση της γυναίκας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τη σεξουαλική διάθεση του άντρα.
Ποια είναι η εξήγηση;
Το πρώτο που χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η υπογονιμότητα δε συνδέεται με σεξουαλική ανικανότητα. Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι υπογόνιμες γυναίκες είχαν ικανοποιητική ζωή πριν τη διαπίστωση ή διάγνωση της υπογονιμότητάς τους. Επομένως, όλα δείχνουν ότι είναι ψυχολογικό το θέμα και όχι μηχανικό. Για έναν περίεργο λόγο, μια γυναίκα που πιστεύει ότι δεν είναι γόνιμη δε νιώθει αρκετά θηλυκή και ελκυστική, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλικότητά της.
Αυτό είναι πραγματικά άδικο για την ίδια, επειδή σε πολλές περιπτώσεις η αιτία που της προκαλεί υπογονιμότητα μπορεί να είναι κάτι που διορθώνεται πολύ εύκολα. Για παράδειγμα, ένα ινομύωμα ή πολύποδας στη μήτρα ή οι πολυκυστικές ωοθήκες. Επίσης, όταν το ζευγάρι επισκεφτεί ένα κέντρο υπογονιμότητας, μπορεί να διαπιστωθεί ότι ο άντρας είχε το πρόβλημα κι όχι η γυναίκα.
Και με τα ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική τι γίνεται;
Όπως επισημαίνει ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, το στρες για το υπογόνιμο ζευγάρι είναι μεγάλο. Ιδιαίτερα όταν προσπαθούν πολύ καιρό να συλλάβουν και χρειάζεται να προγραμματίζουν το σεξ. Αυτό μπορεί να σαμποτάρει την αυθόρμητη ερωτική διάθεση. Αυτός είναι ο λόγος που συστήνουμε στα ζευγάρια συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη. Στο Κέντρο μας, μάλιστα, διαθέτουμε ειδικό τμήμα για αυτές τις περιπτώσεις. (διαβάστε περισσότερα)
Τα καλά νέα
Όπως εξηγεί ο ειδικός, παρόλο που πράγματι διαπιστώνεται σε κάποια ζευγάρια μια δυσκολία στο σεξ, τα καλά νέα είναι ότι από τη στιγμή που θα αποκτήσουν μωρό η σεξουαλική ζωή επανέρχεται και μάλιστα προς το καλύτερο. Μάλιστα και η εν λόγω έρευνα διαπίστωσε ότι, μόλις λύνεται το πρόβλημα υπογονιμότητας, η σεξουαλική ζωή επανέρχεται.
Αυτό, λοιπόν, που συστήνω εγώ ως ειδικός στη υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ότι κανένα ζευγάρι δεν πρέπει να καθυστερεί την επίσκεψη στον ειδικό, όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι ένα ζευγάρι που προσπαθεί για ένα χρόνο και δεν καταφέρνει να συλλάβει πρέπει να κάνει έλεγχο γονιμότητας, ενώ, αν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών, ο χρόνος αυτός μειώνεται στους έξι μήνες.
Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να διαγνώσουμε γρήγορα την αιτία της υπογονιμότητας και στον άνδρα και στη γυναίκα και να προχωρήσουμε γρήγορα στις απαιτούμενες λύσεις. Επίσης, η αύξηση της επιτυχίας στην εξωσωματική λόγω διαφόρων πρωτοποριακών μεθόδων οδηγεί γρήγορα στην εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχει, επομένως, κανένας λόγος ένα υπογόνιμο ζευγάρι να προσθέτει περιττό άγχος στη ζωή του.
Διαβάστε περισσότερα για την υπογονιμότητα:
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ.
Θάνος Παράσχος
T: (+30)
210 6774104
Κ: (+30)
6944428242