Η ανθρωπότητα έχει στρέψει το βλέμμα της στην επιστημονική κοινότητα, που προσπαθεί να βρει την «αχίλλειο πτέρνα» του κορωνοϊού Sars-Cov-2,για να νικήσει αυτή την τόσο επικίνδυνη λοίμωξη. Πολλά έχουν «παγώσει» τον τελευταίο καιρό λόγω της υγειονομικής κρίσης και βέβαια, σ΄ αυτό το πλαίσιο, δεν θα μπορούσε παρά να επηρεαστεί και ο τομέας της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Η επιστήμη, όμως, στον τομέα τη Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής διαθέτει εναλλακτικές που επιτρέπουν σε κάθε υπογόνιμο ζευγάρι να συνεχίσει το όνειρο για ένα παιδί.
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, έρχεται να ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης που ακολουθούν σήμερα οι Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α). Ο Δρ. Παράσχος τονίζει ότι οι έγκυες δεν αντιμετωπίζουν σήμερα μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης από τον κορωνοϊό Covid-19 ή επιπλοκών απ΄ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, ενώ η λοίμωξη από αυτόν δεν φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής ή εμβρυικών ανωμαλιών. Στην Ελλάδα παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, εναρμονιζόμενοι πλήρως με τις οδηγίες και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, της Αμερικάνικης Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Μαιευτήρων- Γυναικολόγων EBCOG και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ). Έτσι, οι ειδικοί της εξωσωματικής γονιμοποίησης καλούμαστε να εφαρμόσουμε αποφάσεις, πάντοτε με πρωταρχικό μας μέλημα την υγεία και την ασφάλεια τόσο του ζευγαριού όσο και των μωρών που θα γεννηθούν μετά από αυτήν τη διαδικασία.
Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες
Σύμφωνα, με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, οι Μ.Ι.Υ.Α θα πρέπει να εξετάζουν ενδελεχώς ανά περίπτωση ασθενούς τη δυνατότητα έναρξης νέων κύκλων, δίνοντας προτεραιότητα σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις. Αυτές είναι οι ογκολογικοί ασθενείς, αναφορικά με την κρυοσυντήρηση ωαρίων και σπέρματος. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που βρίσκονται κοντά στο ανώτατο θεσπισμένο ηλικιακό όριο εφαρμογής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα, καθώς και αυτές με πρόωρη εμμηνόπαυση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χρονική καθυστέρηση δεν ενδείκνυται. Θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους αν χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα - λόγω των ορίων ηλικίας - στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το “πάγωμα” μέσω των μεθόδων κρυοσυντήρησης είναι μια λύση. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που μπαίνουν σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι νεαρής ηλικίας και δεν έχουν κατά τα άλλα κάποιο σοβαρό νόσημα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις που βρίσκεται η θεραπεία σε εξέλιξη, συστήνεται να ολοκληρώνεται με κρυοσυντήρηση των εμβρύων ή των ωαρίων, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα του ωαρίου που καταψύχεται ή ότι υπάρχει ιικό φορτίο στο γενετικό υλικό που θα καταψυχθεί. Όσο αναφορά την εμβρυομεταφορά, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί αργότερα, με την προϋπόθεση ότι οι γυναίκες είναι υγιείς και το επιτρέπουν οι συνθήκες λειτουργίας της Μ.Ι.Υ.Α. Και βέβαια, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η σωστή ενημέρωσή τους.
Η επαφή με τον γιατρό και το Κέντρο
Όπως εξηγεί ο Δρ. Παράσχος, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διατηρηθεί η επαφή με τον γιατρό και το Κέντρο που έχει απευθυνθεί το υπογόνιμο ζευγάρι, ακόμα και εν μέσω της πανδημίας. Παράλληλα, μπορούν να τρέξουν και άλλες μορφές επικοινωνίας με τα Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπως η τηλεφωνική ή διαδικτυακή επικοινωνία. Βέβαια, σε επείγουσες καταστάσεις ή όταν έχει προηγηθεί συνεννόηση μπορεί να γίνουν και προκαθορισμένα ραντεβού. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις φυσικά πρέπει να τηρούνται όλα τα αυστηρά προστατευτικά υγειονομικά μέτρα και τα πρωτόκολλα. Έτσι, θα πρέπει στην είσοδο του Κέντρου να υπάρχει πλήρης έλεγχος στην υποδοχή των ζευγαριών, με την εξασφάλιση της σωστής χρήσης του αντισηπτικού χεριών, τη χρήση μάσκας και ποδοναρίων. Τα ραντεβού να γίνονται αραιά το ένα από το άλλο, ανά 30 λεπτά. Αν τυχόν υπάρχουν 2-3 έγκυες στο ιατρείο, θα πρέπει να είναι σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους.
Και τι γίνεται με τις επεμβάσεις;
Χειρουργικές επεμβάσεις σε υγιείς γυναίκες που έχουν σχέση με υπογονιμότητα θα πρέπει να αποφεύγονται στην οξεία φάση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό Covid-19, εκτός κι εάν η αναβολή τους θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους. Σε περίπτωση, τώρα, λαπαροσκοπικής προσέγγισης, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα βέλτιστης κλινικής πράξης και να ακολουθούνται όλα τα αυστηρά πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας.
Διαβάστε περισσότερα για την ταχεία κρυοσυντήρηση ωαρίων/εμβρύων εδώ.
W: www.ivf-embryo.gr
E: mailto:paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104