Κορωνοϊός: Τι να κάνεις εάν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει κοντά σου -Η συμβουλή ειδικού - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Τι να κάνεις εάν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει κοντά σου -Η συμβουλή ειδικού

Γυναίκα με μάσκα βήχει στο μπράτσο της
Τι να κάνεις εάν κάποιος βήξει ή φτερνιστεί δίπλα σου / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Η χρήση μάσκας είναι το ασφαλέστερο, μέχρι στιγμής, όπλο ενάντια στην εξάπλωση της διάδοσης του κορωνοϊού. Τι γίνεται όμως εάν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει δίπλα σου;

Ο Άντονι Φαούτσι, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες στις ΗΠΑ, έδωσε μια προειδοποιητική προσέγγιση νωρίτερα αυτό τον μήνα, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας: οι Αμερικανοί πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν τη «ρόδινη πλευρά των πραγμάτων» και να προετοιμαστούν για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρέπει να παλέψουμε για να βγάλουμε αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα, γιατί δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα», δήλωσε ο Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, κατά την διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προσέφερε επίσης μια ζοφερή πρόβλεψη, λέγοντας στο Journal of the American Medical Association πως το φθινόπωρο και ο χειμώνας «θα είναι πιθανώς μια από τις πιο δύσκολες στιγμές που έχουμε βιώσει στην αμερικανική δημόσια υγεία».

Κόσμος με μάσκες για ψώνια
Ο χειμώνας είναι επικίνδυνος για τη διάδοση του κορωνοϊού, προειδοποιούν οι ειδικοί
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι πρέπει να κάνετε εάν κάποιος βήξει ή φτερνιστεί δίπλα σας -Η συμβουλή ειδικού

Δεδομένου όμως ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται πρωτίστως από άτομο σε άτομο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων από φτέρνισμα ή βήχα, ο Φρέντρικ Σέρμαν, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Mount Sinai, προσέφερε στο περιοδικό The Atlantic μια νέα και χρήσιμη συμβουλή για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Όπως είπε, εάν βρεθείτε σε ένα σενάριο υψηλού κινδύνου στο οποίο κάποιος φτερνίζεται ή βήχει κοντά σας, «Εκπνεύστε αμέσως για να αποφύγετε την εισπνοή σταγονιδίων ή αερολυμάτων. Σμίξτε τα χείλια σας ώστε να διαρκέσει περισσότερο η εκπνοή. Στρέψτε το κεφάλι σας μακριά από το άτομο αυτό και αρχίστε να περπατάτε».

Με αυτή την μέθοδο δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσετε κορωνοϊό, αλλά θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό του ιού στον οποίο εκτίθεστε εάν το άτομο που βήχει ή φτερνίζεται τυχαίνει να είναι μεταδοτικό.

Σύμφωνα με το The Atlantic, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσετε εάν εισπνεύσετε υψηλότερες δόσεις του ιού. Μεγάλη σημασία έχει επίσης το χρονικό διάστημα που εκτίθεστε σε μολυσμένα σωματίδια, όσον αφορά στην μετάδοση. Όσο περισσότερο βρίσκεστε κοντά τους, τόσο περισσότερο χρόνο έχει ο ιός για να εισέλθει στο σύστημά σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς αλλιώς μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού

Υπάρχουν φυσικά και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε κορωνοϊό. Ακόμα και τον χειμώνα, συνεχίστε να κοινωνικοποιήστε σε εξωτερικούς χώρους, παρόλο που ίσως να κάνει κρύο. Σύμφωνα με το CDC, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθείτε από τον ιό σε εσωτερικούς χώρου, λόγω του μικρότερου αερισμού αλλά και του χώρου, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την κοινωνική απόσταση των ανθρώπων.

Η μάσκα, η καλύτερη προστασία

Μέχρι στιγμής πάντως, την καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό προσφέρει η χρήση μάσκας. Ο Άλμπερτ Κο, πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας μικροβιακών παθήσεων στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ, δήλωσε στο περιοδικό πως οι άνθρωποι θα πρέπει να αποδεχτούν πως οι μάσκες προσώπου «θα είναι μέρος της ζωής μας επ’ αόριστον». Ορισμένοι ειδικοί, μάλιστα, λένε ότι η χρήση μάσκας προσώπου μπορεί να διαρκέσει έως το 2021, ακόμη και όταν υπάρξει εμβόλιο.

Ο Κο είπε επίσης ότι «Μπορούμε να επικεντρωθούμε στην βελτίωση της αποτελεσματικότητά τους και να τις κάνουμε λιγότερο ενοχλητικές στην χρήση». «Και δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός των ίδιων των μασκών» λέει. «Μπορούμε να βρούμε πιο καινοτόμους τρόπους για την προώθηση της χρήσης μάσκας». Το Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, έστειλε σε όλο τον πληθυσμό του, μάσκες προσώπου μέσω ταχυδρομείο τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ