Εκτιμήσεις των επιστημόνων θέλουν τον κορωνοϊό να προσβάλει μεταξύ 7 εκατ και 43 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τόνισε πως ο αριθμός των θανάτων και στην Ελλάδα – που φαίνεται να βιώνει το καλό σενάριο εξέλιξης του ιού – αυξάνεται. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει πως ο κορωνοϊός είναι ένας ιός που διασπείρεται ταχύτατα.
Ως και 43 εκατ. πολίτες στην Ευρώπη θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό
Η έρευνα στην οποία αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνει πως χωρίς τα μέτρα περιορισμού, οι θάνατοι σε 11 χώρες της Ευρώπης - ανάμεσά τους η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Βρετανία - θα ήταν 59.000 ως και τις 31η Μαρτίου. Οι ερευνητές του Imperial College στη Βρετανία, έτρεξαν ένα μοντέλο εξέλιξης του ιού στην Ευρώπη και υπολόγισαν σε τι βαθμό λειτούργησαν τα μέτρα περιορισμού ως τροχοπέδη στην μετάδοση του κορωνοϊού.
Μόνο στην Ιταλία, εκτιμάται πως τα μέτρα περιορισμού έχουν σώσει τη ζωή σε 38.000 ανθρώπους, όταν η χώρα μετρά ήδη περισσότερους από 10.000 θανάτους. Για την Ισπανία, ο αριθμός των ανθρώπων που προστατεύθηκαν υπολογίζεται σε 16.000.
Οι επιστήμονες αναφέρουν βέβαια πως οι εκτιμήσεις είναι θεωρητικές, αλλά και πως κάθε χώρα έλαβε σε διαφορετικό χρόνο και διαφορετικής έντασης μέτρα. Ωστόσο, υπολογίζουν πως στην Ευρώπη ήρθαν σε επαφή με τον κορωνοϊό μεταξύ 7 και 43 εκατομμύρια πολίτες εκ των οποίων 5,9 εκατ μόνο στην Ιταλία και μόλις 600.000 στη Γερμανία, όπου η μετάδοση του ιού εμφανίζεται πιο χαμηλή.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες στη Βρετανία τονίζουν πως «πολύ περισσότεροι θάνατο θα αποφευχθούν αν εξασφαλίσουμε πως τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ ώσπου η μετάδοση του κορωνοϊού να πέσει σε νέα χαμηλά».
Προβλέψεις για 1,2 εκατ θύματα στη Γερμανία
Άλλωστε, περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια θα μπορούσαν να είναι τα θύματα του κορωνοϊού μόνο στην Γερμανία, εάν δεν λαμβάνονταν καθόλου μέτρα προστασίας ή εάν τα μέτρα ήταν ανεπαρκή, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που διέρρευσε χθες στην Sueddeutsche Zeitung.
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως μέτρα σαν αυτά που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι τα μόνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Στόχος ο βραδύς ρυθμός αύξησης κρουσμάτων του κορωνοϊού
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι η καμπύλη των κρουσμάτων να μην είναι απότομη. «Ο βραδύς ρυθμός αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού συμβαίνει ώστε να επιτυγχάνεται σιγά, σιγά ανοσία στον πληθυσμό και το σύστημα υγείας να μπορεί να ανταπεξέλθει» είπε ο λοιμωξιολόγος.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως στην Ελλάδα, οι θάνατοι από τον κορωνοϊό αγγίζουν τον μισό αριθμό νεκρών που κατεγράφησαν από την εποχική γρίπη καθ’ όλη τη διάρκεια φετινής χρονιάς.