Το μεγαλύτερο challenge εν μέσω κορωνοϊού -Πώς να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας - iefimerida.gr

Το μεγαλύτερο challenge εν μέσω κορωνοϊού -Πώς να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας

Άνδρας αγγίζει το πρόσωπό του μπροστά σε laptop
Κορωνοϊός: Μπορείτε να σταματήσετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας; Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χρειάστηκε μια επιδημία κορωνοϊού για να μας υπενθυμίσει ότι αγγίζουμε το πρόσωπό μας πάρα πολλές φορές. Αν όμως προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτή την κακιά συνήθεια, ίσως και να βοηθήσουμε στην μείωση της εξάπλωσης του ιού, λένε οι ειδικοί.

Το 2015, ένα πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ παρακολούθησε φοιτητές ιατρικής σε βίντεο και κατέγραψε πόσες φορές άγγιζαν τα πρόσωπά τους. Κάθε ένας από τους 26 μελλοντικούς γιατρούς, άγγιξε το πρόσωπό του κατά μέσο όρο 23 φορές την ώρα. Σχεδόν οι μισές από αυτές (το 44%) αφορούσε επαφές με τα μάτια, την μύτη, ή το στόμα τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας είναι πιο δύσκολο από όσο ακούγεται

Την ώρα που ο πλανήτης παλεύει να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, από τον οποίο έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από 3.500 άτομα παγκοσμίως, οι αξιωματούχοι της υγείας τονίζουν ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να αγγίξετε τα μικρόβια με τα δάχτυλά σας για να μολυνθείτε από τον κορωνοϊό, μέσω των ρουθουνιών, των ματιών ή του στόματος.

«Οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα εισέρχονται στο σώμα μέσω των μεμβρανών του βλεννογόνου που βρίσκονται στην μύτη, το στόμα και στα χείλη. Με την κακή υγιεινή των χεριών, είναι εύκολο να κολλήσει κανείς μια ιογενής λοίμωξη» λέει στο CNN o Δρ. Ντον Μουένι Μπέκερ, ειδικός στις λοιμώξεις. Αλλά, όλοι οι άνθρωποι αγγίζουμε το πρόσωπό μας σε όλη μας την ζωή και η διακοπή αυτής της κακιάς συνήθειας είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις.

Την Παρασκευή, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγινε viral έδειχνε έναν υγειονομικό υπάλληλο της Καλιφόρνια να αγγίζει το πρόσωπό της κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που συμβούλευε τους ανθρώπους να μην το κάνουν αυτό, καθώς εξαπλώνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας» λέει ειδικός και αγνοεί την συμβουλή της - Το βίντεο που έγινε viral

«Ξεκινήστε προσπαθώντας να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, επειδή ένας κύριος τρόπος διάδοσης του κορωνοϊού είναι όταν αγγίζετε το στόμα, την μύτη ή τα μάτια σας» λέει. Στην συνέχεια, γλείφει το δάχτυλό της για να γυρίσει στην επόμενη σελίδα των σημειώσεών της – φαινομενικά αγνοώντας τις ίδιες τις συμβουλές που έδινε.

Ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει δηλώσει πως είναι μικροφοβικός δεν μπόρεσε να αντισταθεί. «Δεν έχω αγγίξει το πρόσωπό μου εδώ και εβδομάδες – εβδομάδες. Μου λείπει» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αστειευόμενος την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, φωτογραφήθηκε με το χέρι στο πρόσωπο την Δευτέρα.

Η επαφή με το πρόσωπο συνδέεται με το άγχος

Όπως και οι περισσότερες συμπεριφορές, η συνεχής επαφή με το πρόσωπο αρχίζει από την νεαρή ηλικία και γίνεται συνήθεια με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους για διάφορους λόγους. Μια μελέτη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ το 2014 υποδεικνύει ότι συμβάλλει στην μείωση του στρες. «οι αυθόρμητες κινήσεις αγγίγματος του προσώπου πραγματοποιούνται καθημερινά από κάθε άνθρωπο, κυρίως, σε καταστάσεις άγχους» αναφέρει η μελέτη. «Αυτές οι κινήσεις συνήθως πραγματοποιούνται με ελάχιστη ή καθόλου επίγνωση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει δηλώσει μικροφοβικός, παρόλο που λέει ότι είχε εβδομάδες να αγγίξει το πρόσωπό του, το έκανε την περασμένη εβδομάδα
Και ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει δηλώσει μικροφοβικός, παρόλο που λέει ότι είχε εβδομάδες να αγγίξει το πρόσωπό του, το έκανε την περασμένη εβδομάδα

Το να αγγίζει κάποιος το πρόσωπό τους είναι τόσο συνηθισμένο, που υπάρχει ακόμη και μία ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί την κάμερα web για να σας ειδοποιεί κάθε φορά που αγγίζετε το πρόσωπό σας και να σας ενημερώνει για το πόσες φορές το έκανες.

Υπάρχουν ασφαλείς τρόποι να αγγίξετε το πρόσωπό σας

Εάν δεν μπορείτε με τίποτα να σταματήσετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου ούτε θα κολλήσετε απαραιτήτως κορωνοϊό, λέει ο Μπέκερ. Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τις πιθανότητες μολύνσεων.

«Η συνειδητοποίηση αυτής της συνήθειας είναι χρήσιμη όταν πρόκειται για την αποφυγή της επαφής με το πρόσωπο» λέει ο Μπέκερ. «Εάν έχετε ρινική καταρροή ή θέλετε να φταρνιστείτε, είναι καλό να έχετε δίπλα σας ένα χαρτομάντιλο και είναι ακόμη καλύτερο να το χρησιμοποιήστε για να αγγίξετε με αυτό το πρόσωπό σας και όχι με γυμνά χέρια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εάν θέλετε να φταρνιστείτε, χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλο
Εάν θέλετε να φταρνιστείτε, χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλο

Τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν, όμως δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό τζελ που περιέχει αλκοόλ τουλάχιστον 60%.

Παράλληλα, σκεφτείτε όλα τα πράγματα που έχουν μικρόβια και αγγίζουν οι άνθρωποι όλη την ημέρα. Κινητά τηλέφωνα, κλειδιά αυτοκινήτων, πόρτες, ασανσέρ ακόμη και τα χρήματα μπορεί να μεταφέρουν τον κορωνοϊό. Και τώρα, φανταστείτε την μεταφορά όλων των βακτηρίων, ιών και αλλεργιογόνων από αυτά τα αντικείμενα στο σώμα σας μέσω των βλεννογόνων στην μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Μήπως να το ξανασκεφτείτε την επόμενη φορά που θα βάλετε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός πρόσωπο μικρόβια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ