Οι προσπάθειες να επιτευχθεί φυσική ανοσία της αγέλης θα ήταν επικίνδυνες και θα οδηγούσαν σε πολλούς θανάτους, στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού προειδοποιεί ο ΠΟΥ.
Αντίθετα, ο εμβολιασμός είναι μια ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική πορεία, όπως δήλωσε σήμερα η υψηλόβαθμη επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μαρία Βαν Κέρχοφ.
«Η κατεύθυνση προς την οποία εργαζόμαστε... είναι να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που μπορεί να παρέχει προστασία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έτσι ώστε ο ιός να μην έχει την δυνατότητα να μεταδίδεται. Εντούτοις, η προσπάθεια για μια φυσική ανοσία της αγέλης θα ήταν πολύ επικίνδυνη επειδή πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν», δήλωσε η Βαν Κέρχοφ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Εξάλλου, σε παλιότερες δηλώσεις της, η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία βαν Κέρκοβ σχολίασε ότι οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού φαίνεται να έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι οι ειδικοί ακόμη μαθαίνουν πόσο ισχυρή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων στον SARS-CoV-2 και πόσο καιρό διαρκεί.
Ανοσία στο 70% του πληθυσμού για να υπάρχει ασφάλεια έναντι του κορωνοϊού
Τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού πρέπει να αναπτύξουν ανοσία ώστε αυτό να έχει νόημα, και αυτό, με τη σειρά του, χρειάζεται το εμβόλιο να γίνει με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με την αξιωματούχο της υγείας.
«Πιθανόν θα χρειαστεί περίπου το 65 έως 70% του πληθυσμού – σε αυτό το εύρος - να έχει προστατευτική ανοσία. Έτσι, για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους πληθυσμούς, αστικούς και αγροτικούς και ηλικιακές ομάδες, μπορεί κανείς να το κάνει περισσότερο με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μέσω ενός εμβολίου», δήλωσε η Βαν Κέρχοφ.