Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να γονατίζει τον πλανήτη, αλλά, όπως δείχνει μια νέα έρευνα, το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στους ασθενείς της Covid-19 μειώνεται.
Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους ασθενείς από τους οποίους ελήφθησαν τον περασμένο Απρίλιο ρινικά επιχρίσματα μόνον το 25% είχε χαμηλό ιικό φορτίο του φονικού κορωνοϊού με τα πάνω από ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα θύματα ανά την υφήλιο. Ωστόσο, μόλις πέντε εβδομάδες αργότερα, σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις ασθενείς είχαν χαμηλά ιικά φορτία -αύξηση δηλαδή κατά 180% του σχετικού ποσοστού-, μια λίαν αισιόδοξη εξέλιξη που συνδέθηκε με μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από την Covid-19.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Wayne State του Ντιτρόιτ θεωρούν ότι μειώθηκε ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων με την επιβολή μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως η απαγόρευση των συναθροίσεων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας -που σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παρέχει μεγαλύτερη εγγυημένη προστασία από το εμβόλιο.
Στην έρευνά τους, που παρουσιάστηκε σε διάσκεψη για την Covid-19 της the European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, μελέτησαν το ιικό φορτίο του κορωνοϊού από ρινικά και φαρυγγικά επιχρίσματα που ελήφθησαν σε διάστημα διμήνου από 707 νοσηλευόμενους στο Detroit Medical Center. Κι όπως διαπίστωσαν, τον Απρίλιο το 50% των ασθενών είχαν μέτριο ιικό φορτίο, το 25% υψηλό και το άλλο 25% χαμηλό. Πέντε εβδομάδες αργότερα, τον Ιούνιο, το 70% των ασθενών είχαν χαμηλό ιικό φορτίο, το 20% μέτριο και οι υπόλοιπο υψηλό.
Τα χαμηλά ιικά φορτία αντιστοιχούν και σε χαμηλό ποσοστό θανάτων, με το 45% εκείνων που ανήκαν στην υψηλή ομάδα να χάνουν τη μάχη με την Covid-19 σε σύγκριση με το 14% εκείνων που ανήκαν στη χαμηλή ομάδα.
«Οι ακριβείς λόγοι της μείωσης του αρχικού ιικού φορτίου του κορωνοϊού συν τω χρόνω είναι ασαφής», λέει ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, δρ Σαΐντ ελ Ζέιν. «Η πτωτική αυτή τάση μπορεί να αντανακλά μια μείωση της σοβαρότητας της πανδημίας και οι τάσεις στις τιμές των ιικών φορτίων με την πάροδο του χρόνου ίως συνιστούν έναν δείκτη εκτίμησης της πορείας της πανδημίας. Η ταχεία εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, των lockdown και η εκτεταμένη χρήση μάσκας πιθανώς συνέβαλαν σε μείωση της έκθεσης στον κορωνοϊό», καταλήγει.