Πληθαίνουν οι επίσημες φωνές που συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς ενδέχεται να επιδεινώνουν τα συμπτώματα του κορωνοϊού.
Επιστημονικός Σύμβουλος υγείας στη Βρετανία φέρεται να συμβουλεύει την αποφυγή σκευασμάτων με δραστική ουσία την ιβουπροφένη, αλλά και άλλα αντιφλεγμονώδη (όπως το ponstan) προκρίνοντας αντ’ αυτού τη χρήση παρακεταμόλης (το κοινό depon) για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων πυρετού ή πονοκεφάλου που ενδεχομένως να σημαίνουν πως κάποιος έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Οι νέες οδηγίες έρχονται έπειτα από ερώτηση στη βρετανική βουλή, καθώς επιστήμονες επέκριναν έντονα οδηγίες του NHS, του βρετανικού συστήματος υγείας, που συνιστούσαν τέτοια σκευάσματα σε ανθρώπους που παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους. Επιστήμονες αντέδρασαν, καθώς υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως τα αντιφλεγμονώδη ενδεχομένως να επιδεινώνουν τα συμπτώματα του κορωνοϊού.
Τι αναφέρει ο ΠΟΥ για τα αντιφλεγμονώδη και τον κορωνοϊό
Και ο ΠΟΥ συμβούλευσε σήμερα τους ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα παραπλήσια με αυτά του κορωνοϊού Covid-19 να μην σπεύδουν να λαμβάνουν ιβουπροφένη χωρίς συνταγή γιατρού.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιευθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet υποδεικνύει την πιθανή συμβολή ενός ενζύμου στον μηχανισμό της προσβολής του οργανισμού από τον κορωνοϊό, όμως η παραγωγή του ενζύμου αυτού αυξάνεται από τη λήψη της ιβουπροφένης.
Ερωτηθείς σχετικά με την μελέτη, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λιντμάγερ υπογράμμισε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη πως οι ειδικοί του οργανισμού «αξιολογούν τη μελέτη» προτού αποφανθούν για ο,τιδήποτε. «Εν τω μεταξύ, τους συμβουλεύουμε να λαμβάνουν περισσότερο παρακεταμόλη, παρά να χρησιμοποιούν αυτοχορηγούμενη ιμπουπροφένη. Είναι πολύ σημαντικό αυτό», τόνισε.
Οι οδηγίες Τσιόδρα για τα φάρμακα και τον κορωνοϊό
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην απογευματινή ενημέρωση της Κυριακής για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας την Κυριακή, αναφέρθηκε στις πληροφορίες αυτές για τα φάρμακα που ενδείκνυνται έναντι της ανακούφισης συμπτωμάτων του κορωνοϊού.
Όπως είπε, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συνιστούν πως η χρήση αντιφλεγμονώδων προκαλεί επιδείνωση στην ασθένεια Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η ανησυχία προέκυψε όταν οι γαλλικές Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση πως τα φάρμακα αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου.
«Η χρήση της παρακεταμόλης είναι ασφαλέστερη, ενώ για τα Αντιφλεγμονώδη δεν υπάρχουν προς το παρόν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι επιδεινώνουν την ίωση» ανέφερε ο Σ.Τσιόδρας που συμπλήρωσε επίσης ότι όσοι λαμβάνουν αντυπερτασικά δεν θα πρέπει να ανησυχούν και σε καμία περίπτωση να μην διακόπτουν την αγωγή τους.
Πλαφόν στην παρακεταμόλη βάζει η Γαλλία
Την ίδια ώρα, η Γαλλία ανακοινώνει πως απαγορεύει την ελεύθερη πώληση των φαρμάκων με παρακεταμόλη. Στην ουσία, επιβάλλεται πλαφόν στον αριθμό συσκευασιών που μπορεί κανείς να προμηθευτεί, εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι Γάλλοι πολίτες θα έχουν δικαίωμα σε ένα μόνο κουτί, εφόσον δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και δύο αν εμφανίζουν πόνους ή πυρετό, ανακοίνωσε νωρίτερα το αρμόδιο πρακτορείο της χώρας.
Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην αποφυγή αντιφλεγμονωδών σε περίπτωση ασθένειας από τον κορωνοϊό. Σε ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο έγραψε: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη ...) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης».
Μολαταύτα και η παρακεταμόλη θα πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή και σε συγκεκριμένες δόσεις, διότι μία ενισχυμένη ποσολογία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το συκώτι.
Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ το 80%των πασχόντων από κορωνοϊό θεραπεύονται χωρίς τη λήψη κάποιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, υπογραμμίζοντας πως κάθε άνθρωπος «που έχει πυρετό, που βήχει κι έχει αναπνευστικές δυσκολίες» θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθεί έναν γιατρό.