Η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και οι οδηγίες για σχολαστική υγιεινή οδηγούν σε ακόμη πιο εντατικό καθαρισμό επιφανειών και χώρων του σπιτιού, πολλές φορές με χλωρίνη.
Κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ερωτήθηκε από δημοσιογράφο για το θέμα, που διερωτήθηκε αν η υπερβολική χρήση χλωρίου μπορεί να κάνει τον κορωνοϊό πιο ανθεκτικό.
«Δεν έχουμε κάποια δεδομένα ότι γίνεται πιο ανθεκτικός με τον καθαρισμό» σχολίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας και συμπλήρωσε στη συνέχεια πως «ο ιός δε νομίζω ότι θα γίνει πιο ανθεκτικός, ίσα-ίσα αυτά τα μέσα τον σκοτώνουν».
Προσοχή με τα διαλύματα χλωρίνης
Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως η χρήση διαλυμάτων χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στην υγεία. «Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει προσοχή όταν χειριζόμαστε διαλύματα χλωρίνης. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ευαισθησία, κάποιοι μπορεί να κάνουν μια αλλεργική κατάσταση, σε κάποιους μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
Οι οδηγίες που έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά είναι «να είναι καλά αεριζόμενος ο χώρος, να χρησιμοποιούνται οι οδηγίες και η διάλυση που έχει δοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στις αναλυτικές οδηγίες».
Με μέτρο και το αντισηπτικό για τον κορωνοϊό
Τέλος, κλείνοντας το θέμα, ο λοιμωξιολόγος έδωσε συμβουλές και για τη χρήση αντισηπτικών. «Και φυσικά, η χρήση των αντισηπτικών η οποία μπορεί να εναλλάσσεται με τη χρήση του καθαρισμού των χεριών με σαπούνι και νερό, μπορεί να δημιουργήσει κάποιον ερεθισμό στο δέρμα ήπιο, αλλά όχι σοβαρά προβλήματα υγείας» είπε, εφιστώντας την προσοχή για την υπερβολική χρήση τους.
Την Παρασκευή ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην πιθανότητα ο κορωνοϊός να μεταδίδεται πιο επιθετικά μέσω των κλιματιστικών στα σπίτια. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αερίζει συχνά και τακτικά τον χώρο στον οποίο βρίσκεται κάποιο άτομο με ήπια συμπτώματα και δεν ξέρει αν έχει ή δεν έχει τον ιό».