Στην πιθανότητα σύνδεσης του κορωνοϊού με τη νόσο Καβασάκι αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου την Πέμπτη, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως δεν έχει τεκμηριωθεί επακριβώς κάποια σύνδεση του κορωνοϊού με τη νόσο Καβασάκι. Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως ενδεχομένως να υπάρχει τέτοια, που αφορά κυρίως μικρά παιδιά ως 5 ετών, που εμφανίζουν εξανθήματα και πυρετό.
«Πρώτον για αυτό το σύνδρομο υπάρχει θεραπεία, η οποία είναι πολύ γνωστή στους παιδίατρους. Δεύτερον είναι σπάνιο σύνδρομο. Τρίτον η συσχέτισή του με τον ιό (σ.σ. νέο κορωνοϊό) μάλλον υπάρχει, δεν έχει τεκμηριωθεί εκατό τοις εκατό και γι’ αυτό το ψάχνουν», είπε χαρακτηριστικά.
Υπάρχει επαγρύπνηση για τη νόσο Καβασάκι σε παιδιά
«Αλλά καταλαβαίνετε πως όταν έχεις εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο στην Ευρώπη 60.000 παιδιά και στην Αμερική ενδεχομένως άλλα τόσα, κάποια παιδιά θα εμφανίσουν αυτές τις σπάνιες φλεγμονώδεις επιπλοκές για τις οποίες πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση», σημείωσε.
«Μάλιστα άκουσα για ένα τέτοιο περιστατικό στη βόρεια Ελλάδα, το οποίο είχε αρνητικό έλεγχο για την παρουσία του νέου κορωνοϊού», συμπλήρωσε. «Το ξέρουν πολύ καλά οι παιδίατροι, είναι σε επαγρύπνηση έχουμε επικοινωνήσει με το δίκτυο των παιδιάτρων λοιμωξιολόγων. Το σύνδρομο μάλλον έχει συσχέτιση με τον νέο κορωνοϊό, αλλά δεν προβληματίζει διότι εξακολουθεί να είναι σπάνιο. Θα προβλημάτιζε αν είχαμε τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα», καθησύχασε ο κ. Τσιόδρας.
Θυμίζουμε πως δύο παιδιά νοσηλεύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τη νόσο Καβασάκι. Οσον αφορά το παιδί από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο, έχει κάνει το τεστ για το νέο κορωνοϊό και έχει βγει αρνητικό. Πάντως, οι γιατροί δείχνουν να μην ανησυχούν, καθώς όπως δηλώνουν κάθε χρόνο στη χώρα εμφανίζονται τέτοια περιστατικά.
Σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, η νόσος Καβασάκι έχει θεραπεία
Νωρίτερα, στα συμπτώματα της ίδιας της νόσου Καβασάκι, είχε αναφερθεί ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο OPEN.
O καθηγητής τόνισε πως είναι «κλινική και τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός για 5-6 μέρες, κόκκινα μάτια, πρησμένη γλώσσα, σκασμένα χείλη, εξανθήματα. Είναι γενικά τα τα συμπτώματα κι όταν κάνει διάγνωση ένας παιδίατρος τη βάζει στο μυαλό του και τη νόσο Καβασάκι». Πάντως και ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως για την Καβασάκι υπάρχει αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή.