Οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση έχουν ανεπαρκή και καθυστερημένη ανοσιακή απόκριση, τόσο σε επίπεδο αντισωμάτων όσο και κυτταρικής ανοσίας μετά από τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με μία νέα βελγική επιστημονική μελέτη, η οποία αναδεικνύει τη σημασία μίας ενισχυτικής δόσης σε αυτούς τους ασθενείς.
Τα ποσοστά θανάτων από Covid-19 είναι μεγαλύτερα στους ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια που χρειάζονται αιμοκάθαρση, γι' αυτό ο εμβολιασμός τους αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως δείχνει και η νέα πολυκεντρική έρευνα, αυτοί οι ασθενείς συνήθως δεν ανταποκρίνονται στον επιθυμητό βαθμό στον εμβολιασμό.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό JASN της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, μελέτησαν 543 ασθενείς σε αιμοκάθαρση και 75 χωρίς νεφρική δυσλειτουργία, οι οποίοι είχαν όλοι εμβολιαστεί είτε με Pfizer/BioNTech είτε με Moderna (δύο δόσεις).
Διαπιστώθηκε ότι, συγκριτικά, η ανοσιακή απόκριση των νεφροπαθών ήταν σημαντικά ισχυρότερη στο εμβόλιο της Moderna από ό,τι σε εκείνο των Pfizer/BioNTech, πιθανώς λόγω της μεγαλύτερης mRNA δόσης που υπάρχει στο πρώτο σε σχέση με το δεύτερο. Οι εμβολιασμένοι με Moderna, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν το απαιτούμενο επίπεδο αντισωμάτων που θα αποτρέψει μία λοίμωξη Covid-19.
«Αυτές οι διαφορές στην ανοσιακή απόκριση μπορεί να μεταφραστούν σε διαφορές στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους ευπαθείς πληθυσμούς μακροπρόθεσμα, όταν η προστατευτική ανοσία φθίνει, καθώς και στη μάχη κατά της παραλλαγής Δέλτα», δήλωσε η επικεφαλής Βελγίδα ερευνήτρια δρ Αν Ντε Βριζ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γάνδης.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από κορωνοϊό, δεν έπαιρναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, είχαν υψηλότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων και έκαναν αιμοκάθαρση για λιγότερο χρόνο, είχαν καλύτερη ανοσιακή απόκριση, με περισσότερα αντισώματα και καλύτερη κυτταρική ανοσία.
«Πιστεύουμε ότι ένα εμβόλιο υψηλής δόσης μπορεί να συνιστά βάσιμη στρατηγική για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19 στους ασθενείς σε αιμοδιάλυση. Οι πιο ευάλωτοι ασθενείς -εκείνοι που χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, έχουν χαμηλό ορό λευκωματίνης, χαμηλό αριθμό λεμφοκυττάρων, δεν έχουν ανταποκριθεί στα εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β ή κάνουν για καιρό αιμοδιάλυση- είναι καλοί υποψήφιοι για μία τρίτη δόση εμβολίου», ανέφεραν οι ερευνητές.