Κορωνοϊός -Μελέτη: Τα νέα εμβόλια για τις παραλλαγές της Όμικρον δεν παρέχουν καλύτερη προστασία από τα αρχικά - iefimerida.gr

Κορωνοϊός -Μελέτη: Τα νέα εμβόλια για τις παραλλαγές της Όμικρον δεν παρέχουν καλύτερη προστασία από τα αρχικά

Εμβόλιο Covid-19 κορωνοϊός
Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού / shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αβέβαιοι είναι οι επιστήμονες αναφορικά με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων για τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα έπειτα από τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης.

Τα δισθενή ενισχυτικά εμβόλια των εταιρειών Moderna και Pfizer απέτυχαν να αυξήσουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κυρίαρχων στελεχών της Όμικρον περισσότερ από αυτό που πέτυχαν οι πρώτες τέσσερις δόσεις του αρχικού εμβολίου για την Covid-19, σύμφωνα με μια πρώιμη ανεξάρτητη μελέτη σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι έδειξε η μελέτη για τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Κολούμπια και Μίσιγκαν συνέκριναν τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε δείγματα αίματος από 21 άτομα που έλαβαν τέταρτη δόση με τα δισθενή ενισχυτικά εμβόλια της Moderna ή της Pfizer-BioNTech SE με τα επίπεδα αντισωμάτων σε 19 άτομα που έκαναν τέσσερις δόσεις από τα αρχικά εμβόλια.

Τρεις έως πέντε εβδομάδες μετά από το τέταρτο εμβόλιο, οι άνθρωποι που έλαβαν τα επικαιροποιημένα δισθενή εμβόλια που στοχεύουν τις παραλλαγές BA.4 και BA.5 της μετάλλαξης Όμικρον «είχαν παρόμοιους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων με εκείνους που έλαβαν ένα μονοσθενές εμβόλιο mRNA», καταλήγουν οι συγγραφείς σε ένα χειρόγραφο που δημοσιεύτηκε στο bioRxiv.org. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό ίσχυε για τα αντισώματα που προστατεύουν από την BA.4, την BA.5 και παλαιότερες παραλλαγές όπως το αρχικό στέλεχος της Όμικρον.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν ότι η λήψη τέταρτης δόσης με δισθενές εμβόλιο δεν έχει κανένα όφελος και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε πολύ μεγαλύτερες μελέτες. Ωστόσο, εγείρουν το ερώτημα εάν ήταν απαραίτητη η μετάβαση σε μια νέα έκδοση του εμβολίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Pfizer και BioNTech είχαν ανακοινώσει «θετικά πρώιμα δεδομένα» για τα νέα εμβόλια για την COVID-19

Επίσης, τα αποτελέσματα έρχονται σε έντονη αντίθεση με ένα δελτίο τύπου από την Pfizer και τη BioNTech στις 13 Οκτωβρίου, το οποίο ανακοίνωνε «θετικά πρώιμα δεδομένα» από μια κλινική δοκιμή, τα οποία υποδεικνύουν ότι το δισθενές εμβόλιο της εταιρείας «αναμένεται να παρέχει καλύτερη προστασία». Η εν λόγω ανακοίνωση βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από άτομα τις πρώτες επτά ημέρες μετά τον εμβολιασμό και η εταιρεία δεν έχει ακόμη δώσει λεπτομέρειες.

«Εμφανίζεται μικρή διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ μιας ενισχυτικής δόσης με δισθενές εμβόλιο και των αρχικών εμβόλων, ανοίγοντας ενδεχομένως την πόρτα σε ανταγωνιστικά εμβόλια από τα Sanofi και GSK».

«Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε το όφελος» των δισθενών εμβολίων σε σχέση με τα παλαιότερα, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Ντέιβιντ Χο, ιολόγος που διευθύνει το Ερευνητικό Κέντρο AIDS Aaron Diamond στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Όπως επεσήμανε, μια σαφής διαφορά μεταξύ των ενισχυτικών δόσεων θα μπορούσε να προκύψει σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. «Θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί ότι μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο αναμνηστικό εμβόλιο με το δισθενές εμβόλιο», πρόσθεσε ο Χο, σημειώνοντας ότι η μελέτη έχει υποβληθεί για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.

Σύμφωνα με τον ειδικό, τα αδύναμα αποτελέσματα για τα δισθενή ενισχυτικά εμβόλια θα μπορούσαν να οφείλονται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται αποτύπωση. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θυμάται πιο έντονα την πρώτη έκδοση ενός ιού που συναντά. Αφού ο ιός μεταλλαχθεί, η απόκριση σε ένα εμβόλιο -ακόμη και σε ένα εμβόλιο που στοχεύει νεότερα στελέχη- μπορεί να συνεχίσει να κλίνει προς την καταπολέμηση του αρχικού παθογόνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χο είπε ότι ο ίδιος έχει λάβει τέσσερις δόσεις από την αρχική γενιά εμβολίων mRNA και ότι περιμένει περισσότερα δεδομένα για να αποφασίσει τι θα κάνει για την πέμπτη δόση.

Αμφιβάλλουν οι επιστήμονες για το όφελος από την αλλαγή της σύνθεσης των εμβολίων

Η Pfizer αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Bloomberg αναφορικά με την εξωτερική έρευνα, ωστόσο ένας εκπρόσωπός είπε ότι η εταιρεία θα αποκαλύψει πρόσθετα δεδομένα 30 ημερών για το δισθενές εμβόλιο της τις επόμενες εβδομάδες. Η Moderna επίσης δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Στις αρχές Οκτωβρίου, οι ερευνητές της Moderna δημοσίευσαν δεδομένα από την κλινική δοκιμή ενός διαφορετικού δισθενούς ενισχυτικού εμβολίου που είναι προσαρμοσμένο στο αρχικό στέλεχος της Όμικρον. Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι μια τέταρτη δόση αυτού του δισθενούς εμβολίου παρήγαγε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σύγκριση με τέσσερα εμβόλια του αρχικού εμβολίου της Moderna. Το δισθενές εμβόλιο της Moderna κατά του αρχικού στελέχους Όμικρον, που ονομάζεται mRNA-1273.214, δεν είναι εγκεκριμένο στις ΗΠΑ, αλλά έχει εγκριθεί για χρήση σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν αμφιβολίες για το όφελος από την αλλαγή της σύνθεσης των εμβολίων. Πριν ξεκινήσει η κυκλοφορία των ενισχυτικών εμβολίων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ο καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Weill Cornell Medical College, Τζον Μουρ, είπε ότι τα νέα εμβόλια θα ήταν «λίγο ή καθόλου καλύτερα» από τα προηγούμενα σκευάσματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ