Γήρανση του εγκεφάλου ή πτώση του δείκτη ευφυίας μπορεί να προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, σύμφωνα με μια νέα !έρευνα!
Ερευνητές προειδοποιούν ότι οι επιζώντες των χειρότερων περιπτώσεων της Covid-19 κινδυνεύουν να υποστούν μόνιμη νοητική βλάβη, ίση με πτώση του IQ τους κατά οκτώμιση μονάδες. Πρώην ασθενείς έχουν παραπονεθεί ότι αντιμετώπισαν ένα είδος «εγκεφαλικής ομίχλης» επί εβδομάδες ή και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από τον φονικό κορωνοϊό , που σαρώνει την υφήλιο πυροδοτώντας φόβους ότι η νόσος μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις διανοητικές λειτουργίες, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια ή οι εγκεφαλικές αιμορραγίες, όπως διαπιστώνει και η έρευνα που διεξήγαγε ομάδα ερευνητών υπό το Imperial College του Λονδίνου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις που έδωσαν σχεδόν 85.000 πρώην ασθενείς του κορωνοϊού πριν και μετά τη μόλυνσή τους σε ειδικό ερωτηματολόγιο κι όπως διεπίστωσαν η βλάβη που προκάλεσε η Covid-19 στον εγκέφαλο ποικίλε ανάλογα με τη σοβαρότητα της ασθένειας. Μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι 60 είχαν διασωληνωθεί, οι 147 είχαν νοσηλευθεί χωρίς αναπνευστήρα,, οι 176 έτυχαν φροντίδας στα σπίτια τους λόγω δύσπνοιας – που αποτελεί ένα από συνηθέστερα συμπτώματα του κορωνοϊού -, ενώ 3.466 αντιμετώπιζαν προβλήματα με την αναπνοή τους, αλλά δεν έλαβαν φροντίδα και οι 9.201 δεν αντιμετώπισαν καθόλου δύσπνοια. Όσοι μπήκαν στην εντατική ή χρειάστηκαν αναπνευστήρα είδαν το IQ τους να μειώνεται κατά οκτώμιση μονάδες – ποσοστό ικανό για να διαπιστώσει ένα άτομο επιπτώσεις στην καθημερινή του ζωή και την εργασία του, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές.
Ο Άνταμ Χάμπσιρ του Imperial College του Λονδίνου, βασικός συντάκτης της μελέτης, που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλες ομάδες επιστημόνων, σημείωσε ότι τα «σοκαριστικά», όπως τα χαρακτήρισε, ευρήματα δεν αφορούν μόνον σε ασθενείς του κορωνοϊού που κατέληξαν στο νοσοκομείο. Ορισμένοι εξ΄ όσων διαγνώστηκαν θετικοί, αλλά δεν αντιμετώπισαν προβλήματα δύσπνοιας, διαπίστωσαν πτώση των γνωστικών τους λειτουργειών και μετά την ανάρρωσή τους. Όσοι ανέρρωσαν στο σπίτι είδαν το δείκτη ευφυίας τους να πέφτει κατά τέσσερις μονάδες, όσο θα έχαναν δηλαδή σε διάστημα γήρανσης πέντε ετών.
Η ομάδα των ερευνητών, που περιλάμβανε και επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Σικάγο και το King’s College του Λονδίνου, διεπίστωσαν ακόμη ότι οι επιζώντες του κορωνοϊού κατέγραψαν χαμηλές επιδόσεις σε τεστ προσανατολισμού, διατήρησης προσοχής και επεξεργασίας συναισθημάτων. Τονίζουν δε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο διαρκεί αυτή η «εγκεφαλική ομίχλη», που σχετίζεται με την Covid-19.