Μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά του να προσβάλει τα κύτταρα, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
Η έρευνα ενδέχεται να εξηγήσει γιατί τα πρώτα ξεσπάσματα της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου δεν είχαν ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν και να κλονιστούν τα συστήματα υγείας σε βαθμό τέτοιο, σε σύγκριση με άλλες εξάρσεις του κορωνοϊού στη Νέα Υόρκη και την Ιταλία, σύμφωνα με ειδικούς στο Scripps Research. Σε πρόσφατη έρευνα μάλιστα, αναφέρεται πως η κύρια «πύλη» εισόδου του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η μύτη.
Η μετάλλαξη D614G του κορωνοϊού
Η μετάλλαξη, που ονομάζεται D614G, αυξάνει τον αριθμό των «αιχμών» του νέου κορωνοϊού, που του δίνουν το διακριτικό σχήμα του. Αυτές οι «αιχμές» είναι που επιτρέπουν στον ιό να αγκιστρωθεί και να μολύνει τα κύτταρα.
«Ο αριθμός ή η πυκνότητα των λειτουργικών αιχμών του ιού είναι 4 ή 5 φορές μεγαλύτερος λόγω αυτής της μετάλλαξης», εξηγεί η Χιέριουν Τσόε, μία από τις βασικές συντάκτριες της μελέτης. Οι ερευνητές λένε ότι παραμένει άγνωστο εάν αυτή η μικρή μετάλλαξη επηρεάζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς ή αυξάνει την θνητότητα.
Πόσο γρήγορα μεταλλάσσεται ο κορωνοϊός;
Ο κορωνοϊός, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian από τις 11 Μαΐου, είναι σχετικά σταθερός. Επιστήμονες στη Βρετανία έχουν αναλύσει περίπου 13.000 δείγματα και ανακάλυψαν ότι νέες μεταλλάξεις εμφανίζονται περίπου δύο φορές μηνιαίως.
Το ποσοστό των μεταλλάξεων του κορωνοϊού είναι σημαντικό, επειδή όσο ταχύτερα μεταλλάσσεται ένας ιός, τόσο πιο γρήγορα αλλάζει τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Και σε μια τέτοια περίπτωση καθίσταται ακόμη δυσχερέστερη η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου εναντίον του, επειδή μέχρι να δημιουργηθεί το εμβόλιο αυτό, μπορεί να έχουν αλλάξει τα σημεία του ιού στα οποία επιτίθεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ιός της εποχικής γρίπης μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα, που κάθε χρόνο χρειαζόμαστε ένα νέο εμβόλιο.
Πόσα στελέχη του κορωνοϊού υπάρχουν στον πλανήτη
Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Γενετικής του University College London (UCL) έδειξε ότι ο νέος κορωνοϊός διαδόθηκε γρήγορα ανά τον κόσμο στο τέλος του περασμένου έτους και ότι προσαρμόζεται στους ανθρώπινους ξενιστές του, Ο γενετικός κώδικας στελεχών κορωνοϊών ανά την υφήλιο δείχνει ότι χωρίζεται σε ομάδες καθώς εξαπλώνεται, πράγμα διόλου ασυνήθιστο.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ τον περασμένο μήνα χαρτογράφησαν τη γενετική ιστορία από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο του κορωνοϊού και αναγνώρισαν τρία διακριτά στελέχη κι ενώ για την επιδημία στην Κίνα ευθύνεται μια πρώιμη μετάλλαξη, που έφθασε τάχιστα στη Βρετανία, τις ΗΠΑ σαρώνει κυρίως η αρχική εκδοχή του ιού.
Γερμανοί συνάδελφοί τους ταυτοποίησαν επίσης τρεις βασικές γενετικές ομάδες του κορωνοϊού, που βάφτισαν Α, Β και C. Οι ομάδες Α και C απαντώνται κυρίως σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, ενώ η ομάδα C ως επί το πλείστον στην ανατολική Ασία. Υπάρχουν όμως και μικρότερες ομάδες.
Μεταλλάξεις συμβαίνουν τυχαία διαρκώς κι οι περισσότερες έχουν μικρές επιπτώσεις, ενώ ορισμένες εμποδίζουν τον κορωνοϊό. Με την πάροδο του χρόνου, όμως απλές ή πολλαπλές μεταλλάξεις μπορεί να διευκολύνουν τον ιό στην διασπορά του και να τον καταστήσουν πιο επικίνδυνο, καθιστώντας τον επί παραδείγματι αποτελεσματικότερο στη μόλυνση των κυττάρων.