Κοντά στην θεραπεία του κορωνοϊού με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων υποστηρίζει πως βρίσκεται Κινέζος επιστήμονας από τη Γουχάν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, ο Ντονγκτσεγκ Γου, που βρέθηκε στο σημείο μηδέν της επιδημίας, στην πόλη Γουχάν της Κίνας, χορήγησε σε 9 βαριά ασθενείς με πνευμονία από τον νέο κορωνοϊό, μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από τον ιστό ομφάλιου λώρου, τα οποία συνέβαλαν, όπως ισχυρίζεται, στην πλήρη ανάρρωσή τους σε διάστημα λίγων ημερών.
Η είδηση έρχεται την ώρα που επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι για ένα εμβόλιο ως το φθινόπωρο, αλλά και πως υπάρχει πιθανότητα φαρμακευτική αγωγή να συμβάλλει σημαντικά ενάντια του κορωνοϊού.
Για θεραπεία του κορωνοϊού που θα μπορούσε να σώσει ζωές, κάνει λόγο ο γιατρός
Ειδικός στη θεραπεία με τη χρήση βλαστοκυττάρων, ο Κινέζος γιατρός υποστηρίζει πως οι ασθενείς που έλαβαν τα βλαστοκύτταρα ήταν όλοι μεγαλύτερης ηλικίας που ζούσαν στην πόλη Γουχάν. Τα βλαστοκύτταρα τους χορηγήθηκαν όταν οι ασθενείς ανέπτυξαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και πνευμονικό οίδημα, συνέπεια της προσβολής από τον κορωνοϊό.
«Η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές. Είναι θεραπεία, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς στη διαδικασία» δήλωσε ο Δρ. Γου, στην Daily Mail. Ο Κινέζος γιατρός έχει λάβει ήδη χρηματοδότηση από την κινεζική κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσεις στα απαραίτητα πρωτόκολλα και τις κλινικές μελέτες για την αγωγή αυτή ενάντια στον κορωνοϊό. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε τις κλινικές δοκιμές ώστε να επιβεβαιώσουμε πως η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι ασφαλής για την αντιμετώπιση της πνευμονίας του νέου κορωνοϊού» σημείωσε.
Δεν σκοτώνει το ιικό φορτίο του κορωνοϊού
Όπως εξηγεί ο γιατρός από την Γουχάν, δεν είναι ο ίδιος ο κορωνοϊός που οδηγεί στον θάνατο. «Δεν είναι το ιικό φορτίο που σκοτώνει, είναι οι επιπλοκές στο αναπνευστικό που παρουσιάζονται, όπως και με την γρίπη» σημειώνει. Η ομάδα του Δρ. Γου αποφάσισε να δοκιμάσει πειραματικά τα βλαστοκύτταρα προκειμένου να μειώσει το πνευμονικό οίδημα και να συμβάλει στην ταχύτερη ανάπλαση των κατεστραμμένων ιστών του οργανισμού.
Ο Κινέζος γιατρός εργάζεται τώρα και με τις αμερικανικές Αρχές, προκειμένου να γίνουν και εκεί οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές και να διερευνηθεί η χρήση της θεραπείας αυτής στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Προτεραιότητα είναι να μάθουμε όσο περισσότερα γίνεται για τον ιό και τι είναι αυτό που λειτουργεί στην αναχαίτισή του» είπε ο γιατρός.
Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής για τον κορωνοϊό, λέει ο γιατρός
Ο Κινέζος γιατρός που ελπίζει να έχει σύντομα ευχάριστα νέα για την θεραπεία του τονίζει ωστόσο: «Ώσπου να έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις πως η οποιαδήποτε θεραπεία λειτουργεί, αλλά και τα μέσα ώστε να την χορηγήσουμε σε όσους τη χρειάζονται, πρέπει να επικεντρώσουμε σε όσα μπορούμε να κάνουμε τώρα: Να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, να σκεπάζουμε το στόμα όταν βήχουμε, να μην βγαίνουμε έξω αν αισθανόμαστε αδιαθεσία, να σταματήσουμε τις χειραψίες και να μην έχουμε κοινωνικές επαφές» .