Μια πλήρη εικόνα της εξέλιξης μέρα με τη μέρα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δίνει μια νέα μελέτη από την Ουχάν της Κίνας, από όπου ξεκίνησε η επιδημία.
Πάνω από 200.000 κρούσματα του φονικού κορωνοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως με τους νεκρούς να υπερβαίνουν πλέον τις 8.000. Μια μελέτη περίπου 140 ασθενών στο νοσοκομείο Zhongnan του Πανεπιστημίου της Ουχάν διαπίστωσε ένα τυπικό μοτίβο συμπτωμάτων που συνδέονται με την Covid-19: περίπου το 99% των ασθενών εμφάνισαν υψηλό πυρετό, θερμοκρασία, περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονταν κόπωση και ταλαιπωρούνταν από ξηρό βήχα, ενώ περίπου το ένα τρίτο αισθάνονταν μυαλγία και και αντιμετώπιζαν δυσχέρεια στην αναπνοή.
Έρευνα του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων υποδεικνύει ότι περίπου το 80% όσων έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα, ένα ποσοστό γύρω στο 15% σοβαρά και το 5% βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Να πως εξελίσσονται τα συμπτώματα σε τυπικούς ασθενείς της Covid-19:
- 1η μέρα: Οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό. Ενδεχομένως να νιώσουν κόπωση, μυαλγία και να ταλαιπωρούνται από ξηρό βήχα. Ένα μικρό ποσοστό τους ίσως ένιωσε ναυτία μια – δυο μέρες νωρίτερα ή να ταλαιπωρήθηκε από διάρροια.
- 5η μέρα: Οι ασθενείς ίσως αντιμετωπίσουν δυσχέρεια στην αναπνοή, ειδικά αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή αντιμετώπιζαν προϋπάρχοντα σοβαρά προβλήματα υγείας.
- 7η μέρα: Κατά μέσο όρο οι ασθενείς διακομίζονται στο νοσοκομείο μία εβδομάδα αφότου κολλήσουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουχάν.
- 8η μέρα: Σ’ αυτό το σημείο οι ασθενείς που έχουν νοσήσει βαριά (ποσοστό γύρω στο 15% σύμφωνα με το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων) αναπτύσσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρών και την κατάρρευση των αεροθυλάκων, εμποδίζοντας τους πνεύμονες να ανταλλάξουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να αποβεί μοιραίο. Συνήθως αυτή τη μέρα είναι που χρειάζονται αναπνευστήρα.
- 10η μέρα: Εφόσον χειροτερεύουν τα συμπτώματα καθώς εξελίσσεται η νόσος σ’ αυτό το σημείο είναι που οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν εντονώτερους πόνους στην κοιλιακή χώρα και εμφανίζουν μεγαλύτερη ανορεξία σε σχέση με εκείνους που εμφανίζουν μέτρια συμπτώματα. Ωστόσο, μόνον ένα μικρό ποσοστό (περίπου 2% των ασθενών) χάνει τη μάχη της ζωής περίπου 18,5 μέρες μετά τη μόλυνσή τους.
- 17η μέρα: Οι ασθενείς που αναρρώνουν από την Covid-19 κατά μέσο όρο παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δυόμιση εβδομάδες.
Ωστόσο, τα πρώτα συμπτώματα από τη στιγμή της μόλυνσης με τον κορωνοϊό μπορεί να εμφανιστούν μετά από πέντε ή και περισσότερες ημέρες. Όταν εμφανιστούν, πάντως, μπορεί να θυμίζουν εκείνα της πνευμονίας, αν και η εξέλιξη της COVID-19 διαφέρει, αφού επιδεινώνεται ταχύτερα η κατάσταση της υγείας του ασθενούς. «Η πνευμονία συνήθως δεν εξελίσσεται ραγδαία», επεσήμανε στο Business Insider o ραδιολόγος-ακτινολόγος του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson, Παρας Λακάνι. «Στα περισσότερα νοσοκομεία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και η κατάσταση της υγείας των ασθενών σταθεροποιείται προτού αρχίσει να βελτιώνεται». Οι ασθενείς του κορωνοϊού, ωστόσο, μπορεί να χειροτερέψουν ακόμη κι αφού ξεκινήσει η θεραπεία ή η χορήγηση σ’ αυτούς στεροειδών και πολλών υγρών.