Κορωνοϊός: Η χειρουργική μάσκα βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, δείχνει νέα έρευνα - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Η χειρουργική μάσκα βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, δείχνει νέα έρευνα

Νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομείο της Γερμανίας
Νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομείο της Γερμανίας / Φωτογραφία: Henning Kaiser/dpa via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι προστατευτικές μάσκες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2, σύμφωνα με ερευνητές που μελέτησαν κατά πόσο διαδίδονται άλλοι κορωνοϊοί και ο ιός της γρίπης όταν κάποιος φορά χειρουργική μάσκα.

Με βάση τη μελέτη αυτή, η χρήση χειρουργικών μασκών από τους ασθενείς φαίνεται ότι μείωσε σημαντικά τον αριθμό των ανιχεύσιμων ιών της γρίπης στα σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα με το βήξιμο ή την αναπνοή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μικρότερος ήταν επίσης και ο αριθμός των εποχικών κορωνοϊών –που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα– που ανιχνεύτηκε στα σταγονίδια στον αέρα. Στη μελέτη αυτή ωστόσο δεν εξετάστηκε κατά πόσο ισχύει αυτό και για τον νέο κορωνοϊό. «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί αν οι μάσκες μπορούν συγκεκριμένα να αποτρέψουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2”, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Αποτελεσματικές και οι απλές βαμβακερές μάσκες

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature σε μια περίοδο που η νόσος Covid-19 έχει προσβάλει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στον κόσμο και έχει σκοτώσει περισσότερους από 53.000.

Ο Μπέντζαμιν Κάουλινγκ, ο καθηγητής που ήταν υπεύθυνος για τη μελέτη του Κέντρου Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νόσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Χονγκ Κονγκ είπε ότι τα ευρήματα αυτά ενδέχεται να ισχύουν και για τις απλούστερες, βαμβακερές μάσκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η άποψή μου ως ειδικού είναι ότι οι υφασμάτινες ή βαμβακερές μάσκες μπορεί να έχουν κάποια επίδραση, ίσως ελαφρώς μικρότερη από τη χειρουργική μάσκα, όταν φοριέται σωστά. Και όσον αφορά τον Covid-19, αναζητούμε κάθε πιθανό μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά.

Οι συστάσεις ΠΟΥ για τη χρήση μάσκας

Μέχρι και σήμερα υπήρχαν ελάχιστες ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των μασκών στη μετάδοση αναπνευστικών νόσων. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι όποιος εμφανίζει συμπτώματα όπως πυρετό ή βήχα αλλά και όποιος φροντίζει ασθενείς θα πρέπει να φορά μάσκα, όμως δεν συνιστά στους υγιείς ανθρώπους να τις φορούν στην καθημερινότητά τους.

Ο Ρούπερτ Μπιλ, ειδικός στις λοιμώξεις στο Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, το οποίο δεν ενεπλάκη άμεσα στην έρευνα του Κάουλινγκ, είπε ότι η μελέτη παρουσιάζει «ισχυρές και πειστικές αποδείξεις» ότι οι μάσκες μπορεί να είναι ένα μέσο που περιορίζει τη μετάδοση ορισμένων ιών, όμως δεν είναι και το «μαγικό ραβδί». «Δεν αποτρέπουν τελείως τη μετάδοση και δεν μπορούν να αποτελέσουν το μοναδικό μέσο (πρόληψης) αλλά, σε συνδυασμό με άλλα μέσα κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας «στρατηγικής εξόδου» από την καραντίνα», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ