Κορωνοϊός: Γιατί ορισμένοι εμφανίζουν παρενέργειες μετά τα εμβόλια -Ειδικοί εξηγούν - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Γιατί ορισμένοι εμφανίζουν παρενέργειες μετά τα εμβόλια -Ειδικοί εξηγούν

Κορωνοϊός: Γιατί ορισμένοι εμφανίζουν παρενέργειες μετά τα εμβόλια
Ειδικοί εξηγούν γιατί ορισμένοι εμφανίζουν παρενέργειες μετά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού / Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρκετοί από όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού έχουν διαπιστώσει κάποιες προσωρινές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πονοκέφαλο, κόπωση και πυρετό. Είναι φυσιολογικά συμπτώματα αυτά;

Ναι, απαντούν οι ειδικοί: Είναι σημάδια ανοδικής ανοχής του συστήματος -μια φυσιολογική απόκριση στα εμβόλια. Και είναι κοινά, σύμφωνα με το Associated Press.

«Την επόμενη μέρα μετά τον εμβολιασμό δεν θα σχεδίαζα κάτι που ήταν επίπονη σωματική δραστηριότητα», δήλωσε ο δρ Πίτερ Μαρκς, επικεφαλής εμβολίων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, ο οποίος παρουσίασε κόπωση μετά την πρώτη του δόση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει: Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου έχει δύο βασικούς βραχίονες. Ο πρώτος αντιδρά μόλις το σώμα εντοπίσει έναν ξένο εισβολέα. Τα λευκά αιμοσφαίρια συρρέουν στο σημείο, προκαλώντας φλεγμονή που είναι υπεύθυνη για ρίγη, πόνο, κόπωση και άλλες παρενέργειες.

Αυτή η ταχεία απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος τείνει να μειώνεται με την ηλικία, ένας λόγος για τους νεότερους ανθρώπους να αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες πιο συχνά από τους ηλικιωμένους.

Επίσης, ορισμένα εμβόλια προκαλούν απλώς περισσότερες αντιδράσεις από άλλα.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι όλοι οι οργανισμοί αντιδρούν διαφορετικά. Εάν δεν αισθανθήκατε τίποτα μία ή δύο ημέρες μετά από οποιαδήποτε δόση, αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί.

Στο μεταξύ, τα εμβόλια προκαλούν ήδη την εκκίνηση του δεύτερου βραχίονα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι αυτό το οποίο θα παράσχει, τελικά, την πραγματική προστασία από τον ιό, παράγοντας αντισώματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και εδώ έρχεται μια ακόμη ενοχλητική παρενέργεια: Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται, προκαλεί μερικές φορές προσωρινό πρήξιμο στους λεμφαδένες, όπως αυτοί που βρίσκονται κάτω από το χέρι.

Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τις γυναίκες να προγραμματίζουν προ του εμβολιασμού τους κατά του Covid-19 μαστογραφία, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να εκληφθεί ένας πρησμένος αδένας ως καρκίνος.

Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες αποτελούν τον κανόνα, τη «ρουτίνα». Ωστόσο, μετά από εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο έχουν εντοπιστεί λίγα σοβαρά περιστατικά.

Ενα μικρό ποσοστό ατόμων που έλαβαν εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson ανέφεραν έναν ασυνήθιστο τύπο θρόμβου αίματος. Ορισμένες χώρες σταμάτησαν, έπειτα από αυτό, τους εμβολιασμούς σε ηλικιωμένους με τα εν λόγω εμβόλια, ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές επιμένουν ότι τα οφέλη της προσφοράς τους υπερτερούν των κινδύνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άνθρωποι έχουν επίσης, περιστασιακά, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό τους. Γι' αυτό σας ζητείται να μείνετε για περίπου 15 λεπτά μετά τη λήψη οποιουδήποτε τύπου εμβολίου COVID-19, ώστε να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αντίδραση μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τέλος, οι αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν η προσωρινή καρδιακή φλεγμονή, που μπορεί να προκύψει με πολλούς τύπους λοιμώξεων, μπορεί επίσης να είναι μια σπάνια παρενέργεια μετά τα εμβόλια mRNA, το είδος των Pfizer και Moderna. Οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ δεν μπορούν ακόμη να ενημερώσουν εάν υπάρχει σύνδεσμος, αλλά λένε ότι παρακολουθούν έναν μικρό αριθμό περιστατικών, που αφορούν κυρίως άνδρες εφήβους ή νεαρούς ενηλίκους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ