Κορωνοϊός-Γαργαλιάνος: Την Παρασκευή θα ξέρουμε πώς κινούνται τα κρούσματα -Οι εισηγήσεις για σχολεία-εστίαση - iefimerida.gr

Κορωνοϊός-Γαργαλιάνος: Την Παρασκευή θα ξέρουμε πώς κινούνται τα κρούσματα -Οι εισηγήσεις για σχολεία-εστίαση

Άνδρας τρέχει στο ΟΑΚΑ την ώρα που δύει ο ήλιος
Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισως χρειαστούν 10 ημέρες ακόμη για να δούμε αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας, σημειώνει ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, αναφορικά με την τάση μείωσης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Γαργαλιάνος τόνισε πως οι αριθμοί που είδαμε σήμερα, αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού, σημαίνουν «ότι τα πράγματα έχουν μια σχετική, το τονίζω σχετική, βελτίωση. Τη σημερινή ώρα που μιλάμε πρέπει να σκεφτόμαστε τους ασθενείς που νοσηλεύονται και τους γιατρούς που μάχονται στα νοσοκομεία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, μπορούμε να «έχουμε μια αισιόδοξη νότα, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για οτιδήποτε, χωρίς να δούμε το σύστημα να αποσυμπιέζεται σε σημαντικό βαθμό».

Η επιτροπή θα εξετάσει τα δεδομένα του κορωνοϊού την Παρασκευή

Ο κ. Γαργαλιάνος, όπως και όλοι οι ειδικοί, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός, ενώ τόνισε πως «πιθανώς μέχρι και την Παρασκευή θα ξέρουμε πώς κινούνται τα κρούσματα και τα περιστατικά θετικότητας».

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, το Rt έχει βεβαίως μεγάλη σημασία, αλλά από τη στιγμή που πέφτει αυτός ο περίφημος στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής, μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, λιγότερες νοσηλείες, λιγότερους διασωληνωμένους, περνάει ένα χρονικό διάστημα. «Και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο, μπαίνουν άνθρωποι σε ΜΕΘ και μπορεί να διασωληνωθούν. Που σημαίνει πως μπορεί να μας πάρει ακόμη και 10 μέρες η αποφόρτιση του συστήματος».

Η άρση του lockdown θα συνοδεύεται από αυστηρούς περιορισμούς

«Αυτό που βιώσαμε και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική, να εφαρμόζουμε μέτρα και να μην τα τηρεί κανείς, τέλος πάντων ήταν πολλοί που δεν τα τηρούσαν, δεν θα το ξαναζήσουμε», είπε σε αυστηρό τόνο ο κ. Γαργαλιάνος, και πρόσθεσε: «Γιατί, αν το ξαναζήσουμε, θα έχουμε προβλήματα και θα είναι χειρότερα από αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες 15 ημέρες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λοιμωξιολόγος έδωσε και ορισμένες εξηγήσεις αναφορικά με την απόφαση της επιτροπής για το άνοιγμα ή μη των σχολείων. Όπως είπε, το ζήτημα με τα δημοτικά ήταν η μετακίνηση από και προς το σχολείο, καθώς έτσι μετακινούνται καθημερινά 700.000 παιδιά.

«700.000 μετακινήσεις επί δύο, να πας και να έρθεις, είναι 1.400.000 μετακινήσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως αυτό μας δημιούργησε το θέμα και φυσικά για τα δημοτικά είπαμε πως θα κλείσουν όλα οριζοντίως», σημείωσε ο κ. Γαργαλιάνος.

Σε κάθε περίπτωση, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως «αν τα δεδομένα είναι τέτοια, στην κινητικότητα ή και στους μαθητές, θα τα ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν μου αρέσει να προκαταλαμβάνω αποφάσεις της επιτροπής, πολλώ δε μάλλον της συγκροτημένης πολιτείας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα της εστίασης

Τέλος, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στο άνοιγμα της εστίασης. «Πιστεύω ότι αν θα ανοίξει η εστίαση, θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες. Είναι έκκληση, είναι παράκληση, είναι κάτι το οποίο θα στοιχίσει», είπε.

Ο κ. Γαργαλιάνος πρότεινε μάλιστα, όταν και εφόσον ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, αυτό να γίνεται με συγκεκριμένο ωράριο, όπου ο πελάτης θα κλείνει ραντεβού και θα ορίζει την ώρα που θα κάθεται στο τραπέζι. «Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα και της μεγάλης κινητικότητας στα τραπέζια, ώστε να έχουν οι καταστηματάρχες ένα κέρδος και να ανοίξουμε με περισσότερη ασφάλεια», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ