Κορωνοϊός: Γάγγραινα και απώλεια ακοής στα ύποπτα συμπτώματα της παραλλαγής Δέλτα, λένε γιατροί στην Ινδία - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Γάγγραινα και απώλεια ακοής στα ύποπτα συμπτώματα της παραλλαγής Δέλτα, λένε γιατροί στην Ινδία

Νοσηλεία ασθενούς της Covid-19 σε νοσοκομείο στο Μουμπάι της Ινδίας
Νοσηλεία ασθενούς της Covid-19 σε νοσοκομείο στο Μουμπάι της Ινδίας / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Rafiq Maqbool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με προβλήματα ακοής και θρόμβους στο αίμα που οδηγούν σε γάγγραινα συνδέουν γιατροί στην Ινδία την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού.

Η παραλλαγή αυτή, γνωστή επίσης και ως B1617.2, έχει προκαλέσει ανησυχία στον ΠΟΥ και θεωρείται εν μέρει υπεύθυνη για την έκρηξη της πανδημίας την περασμένη άνοιξη στην Ινδία. Επιστήμονες λένε ότι η παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να είναι η πλέον μεταδοτική απ’ όσες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα και γιατροί στην Ινδία λένε τώρα ότι μπορεί να είναι και η πιο επικίνδυνη, αφού το τελευταίο διάστημα διαπίστωσαν σε ασθενείς τους πέρα από τα τυπικά συμπτώματα της Covid-19 και απώλεια ακοής ή γάγγραινα που προκαλούν θρόμβοι στο αίμα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε προ ημερών ότι η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται κατά 40% περισσότερο σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα», η οποία μέχρι στιγμής κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και αξιωματούχοι Υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι όσοι μολύνονται απ’ αυτήν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να καταλήξουν σε νοσοκομείο. Αλλά παρά τα χιλιάδες κρούσματα στη Βρετανία, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις γάγγραινας ή απώλειας ακοής, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως είναι εξαιρετικά σπάνιες και εντοπίζονται προς το παρόν μόνον στην Ινδία επειδή μολύνθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι σε πολύ βραχύ χρονικό διάστημα, ή ότι συνέβησαν τυχαία σε άτομα που νόσησαν από Covid-19 και δεν συνδέονται με την παραλλαγή αυτή.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος δρ Αμπντούλ Γκαφούρ του νοσοκομείου Apollo στο Τσενάι της νότιας Ινδίας, τα νέα συμπτώματα μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας δείχνουν πόσο απρόβλεπτος είναι ο κορωνοϊός. «Χρειαζόμαστε περισσότερη επιστημονική έρευνα για να αναλύσουμε εάν αυτές οι νεότερες κλινικές παρουσιάσεις συνδέονται με την παραλλαγή Β.1.617 ή όχι», δήλωσε προσθέτοντας ότι τώρα βλέπει περισσσότερους ασθενείς της Covid-19 με διάρροια, παρά στο αρχικό κύμα της πανδημίας. Αρκετοί γιατροί αναφέρουν ότι διαπιστώνουν πλέον ασυνήθιστα προβλήματα σε ασθενείς του κορωνοϊού, αφού πέρα από πόνους στο στομάχι, απώλεια όρεξης, διάρροια και πόνους στις αρθρώσεις, εμφανίζουν και απώλεια ακοής και γάγγραινα. Ο κορωνοϊός είναι γνωστό ότι προκαλεί θρόμβους σε αρκετούς ασθενείς που νοσούν βαριά και οι θρόμβοι αυτοί μπορούν να οδηγήσουν σε γάγγραινα αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. «Είδα τρεις με τέσσερις περιπτώσεις ολόκληρη την περσινή χρονιά και τώρα έχω έναν ασθενή ανά εβδομάδα», λέει ο καρδιολόγος δρ Γκανές Μανουντάνε από το Μουμπάι. Ο ίδιος κούραρε οκτώ ασθενείς το τελευταίο δίμηνο και δύο εξ’ αυτών χρειάστηκε να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό δακτύλων ο ένας και ενός ποδιού ο άλλος. «Υποπτευόμαστε ότι μπορεί να οφείλεται στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού», είπε ο Ινδός καρδιολόγος.

Η παραλλαγή Δέλτα έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 60 χώρες το τελευταίο εξάμηνο και πυροδότησε ταξιδιωτικούς περιορισμούς από την Αυστραλία στις ΗΠΑ, ενώ ανάγκασε τη Βρετανία, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, να επανεκτιμήσει τα σχέδια για την προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου επιστροφή στην κανονικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ