Κορωνοϊός: Η έκρηξη κρουσμάτων και νοσηλειών φέρνει στροφή στα εμβόλια και επίταξη ιδιωτών γιατρών - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Η έκρηξη κρουσμάτων και νοσηλειών φέρνει στροφή στα εμβόλια και επίταξη ιδιωτών γιατρών

Γεμάτο κατάστημα εστίασης στην Πλάκα
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυξάνεται η ανταπόκριση των ανεμβολίαστων πολιτών στα μέτρα και τις εκκλήσεις ειδικών και κυβέρνησης για εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού, την ώρα που η πιεστική κατάσταση στο ΕΣΥ οδηγεί στην επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Η αυξημένη διάδοση αφορά πλέον το σύνολο της χώρας, με περισσότερα από 43.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού ανά την επικράτεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενη στην πανδημία κατά τη σημερινή ενημέρωση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως «το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid και λειτουργούν και όλα τα υπόλοιπα τμήματα».

Η κυρία Γκάγκα εξήγησε πως «τα τμήματα Covid που λειτουργούν σημαίνει διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που βρίσκονται μέσα σε αυτά», θέλοντας να κάνει σαφές πόσο δύσκολο είναι το έργο γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ.

Η πίεση στο ΕΣΥ οδηγεί σε ασφυξία σε ΜΕΘ

Άλλωστε, έως σήμερα ο αριθμός των ασθενών Covid σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 3.633. «Είναι αναμενόμενο με την αύξηση όλων αυτών των νοσηλευόμενων ασθενών που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες, τώρα πια να βλέπουμε και πολύ σημαντική αύξηση και των διασωληνώσεων και των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού» δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, η πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.

Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο 24ωρο οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο.

Ξεκινά τη Δευτέρα η επίταξη γιατρών

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ο,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» δήλωσε άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στο δελτίο του Alpha, ο Γ. Οικονόμου αποκάλυψε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη γιατρών, προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες στο ΕΣΥ από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου.

Ανταποκρίνονται οι πολίτες στο κάλεσμα για εμβολιασμό

«Το θετικό είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού έχει αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας», σημείωσε κατά την τοποθέτησή της η Μίνα Γκάκα από το υπουργείο Υγείας. Η αναπληρώτρια υπουργός, ωστόσο, τόνισε πως ο εμβολιασμός χρειάζεται κάποιες ημέρες για να δράσει, κάποιους μήνες αν είναι η πρώτη φορά, και έτσι συνέστησε σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα αποστασιοποίησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, παρουσιάστηκαν οι ηλικιακές ομάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Αρχών να εμβολιαστούν, μετά και την επιβολή των νέων μέτρων, κλείνοντας ραντεβού για την πρώτη δόση.

Φαίνεται πως οι νέοι άνθρωποι από 18 έως και 45 ετών ήταν εκείνοι που έκλεισαν περισσότερα ραντεβού, αν και από το ίδιο ρεπορτάζ προκύπτει χαμηλή προσέλευση σε μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, οι οποίοι και κινδυνεύουν περισσότερο από την έκθεση στον κορωνοϊό.

Εκκληση να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία

Οι ειδικοί τονίζουν πως σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού είναι να πεισθούν ο μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας.

«Από την ανασκόπηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων φαίνεται ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφερειακή ενότητα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χαρακτηριστικά, θα αναφέρω την εικόνα που εμφανίζουν περιοχές, όπως είναι το Ρέθυμνο και η Δυτική Αττική, όπου ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας, είναι μη ικανοποιητική και έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων, δεν βλέπουμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνητότητας. Αυτό εξηγείται γιατί στις περιοχές αυτές η εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ», είπε.

Πώς εξηγείται η δεύτερη νόσηση από κορωνοϊό

Στη δυνατότητα του Covid-19 να προκαλεί επαναλοίμωξη, όντας πιο επικίνδυνος από άλλους κορωνοϊούς, αναφέρθηκε εξάλλου νωρίτερα σήμερα και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού για την Covid.

Παράλληλα, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι περισσότερες χώρες θα υιοθετήσουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 τόσο ως προστασία από τη φυσική λοίμωξη όσο και από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο. Σημείωσε, δε, πως παρότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ανοσία από το εμβόλιο, οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση ή και τον θάνατο.

Ο καθηγητής επισήμανε ακόμη ότι, όσο περνά ο καιρός από τον εμβολιασμό, αυξάνει η πιθανότητα να μολυνθεί κάνεις αλλά και να νοσήσει και ότι νοσούν σοβαρά συνήθως αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι σε μεγάλες ηλικίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μειώνεται η ανοσία όσον αφορά τη λοίμωξη, διατηρείται όμως η προστασία για σοβαρή λοίμωξη και θάνατο. Και όχι μόνο διατηρείται η προστασία, αλλά ενισχύεται αν κάνουμε τη δόση booster, η οποία προφυλάσσει κατά 11 φορές από την επιβεβαιωμένη λοίμωξη και κατά περίπου 20 φορές από τη σοβαρή λοίμωξη ή και τον θάνατο», ανέφερε.

Ακόμη, επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνει εμβόλιο κάποιος που έχει ιστορικό νόσου. Οπως τόνισε: «Φαίνεται ότι αυτός ο ιός, σε σχέση με όλους τους άλλους κορωνοϊούς και τους κορωνοϊούς του κρυολογήματος, έχει τη δυνατότητα να προκαλεί επαναλοίμωξη, ιδιαίτερα σε ενδημικές καταστάσεις και τον χειμώνα- και φέτος βέβαια. Αυτή η πιθανότητα να μολυνθεί ξανά κάποιος που έχει περάσει τη λοίμωξη αυξάνει γύρω στους τρεις μήνες μετά τον υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων και βέβαια μέχρι τους 16 μήνες, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν περάσει τον ιό ξανακολλούν».

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι στη χώρα μας ένα ποσοστό 20% ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν είναι εμβολιασμένοι και συνήθως αυτοί οι άνθρωποι είναι υψηλού κινδύνου.

«Λιγότερες πιθανότητες περιπτώσεων λοίμωξης για παιδιά που εμβολιάζονται»

Ανέφερε ακόμη ότι προχθές, στην Αμερική, μια από τις δύο εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της Covid-19 ζήτησε από τον FDA έγκριση της ενισχυτικής δόσης σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, παρουσιάζοντας δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη με 10.000 συμμετέχοντες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά των εμβολιασμό των μικρότερων παιδιών, ανέφερε ότι στην Αμερική παρουσιάστηκαν μοντέλα του FDA και του CDC, σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που εμβολιάζονται έχουν λιγότερες πιθανότητες περιπτώσεων λοίμωξης, νόσου και λιγότερες νοσηλείες, και δόθηκαν οδηγίες για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών. Στην Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άρχισε στις 18 Οκτωβρίου το review για το εμβόλιο της Pfizer και προχτές για το εμβόλιο της Moderna, και σε δύο μήνες θα έχει αποφασίσει για τη χορήγησή του σε παιδιά 5-11 ετών.

«Σημαντικό να γίνει το εμβόλιο της γρίπης μέσα στον Νοέμβριο»

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τον χειμώνα αυτό θα υπάρξουν αλληλεπιδράσεις με άλλους ιούς και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει το εμβόλιο της γρίπης μέσα στο Νοέμβριο. Οσον αφορά τα νέα φάρμακα σημείωσε ότι ήδη εγκρίθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία εβδομάδα και γίνονται διακρατικές συμφωνίες για τη χρήση τους. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μπορεί να είναι ακριβά αλλά είναι λιγότερο ακριβά από άλλα θεραπευτικά σχήματα που προωθούνται και ότι αν χορηγηθούν τις πρώτες μέρες, υπάρχει μείωση των νοσηλειών κατά 50%.

Ο κ. Τσιόδρας προέβλεψε ότι η εξέλιξη του ιού θα επηρεάσει βραχυπρόσθεσμα το τι θα γίνει. «Αυτήν τη στιγμή, είναι σημαντικό ότι δεν έχουμε παραλλαγές για σοβαρή νόσο και θάνατο να διαφεύγουν. Παρ' όλα αυτά μειώνεται η ανοσία και αυτό είναι σημαντικό και νομίζω πως θα οδηγήσει τελικά τις περισσότερες χώρες στην υιοθέτηση μιας τρίτης δόσης ως προστασία όχι μόνο από τη φυσική λοίμωξη -νομίζω είναι αδύνατο να πετύχει κανείς την κατάργηση της μετάδοσης- όσο από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο», είπε.

Παράλληλα, συνέστησε την τήρηση μέτρων, όπως χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, υγιεινή των χεριών και αυξημένο έλεγχο με τεστ, που μαζί με τον εμβολιασμό θα βοηθήσουν να περάσουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, όπου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού CDC, θα υπάρχουν μεγάλα κύματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τα κύματα αυτά θα έχουν όσο τον δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, αν έχει εμβολιαστική κάλυψη πάνω από το 75% του πληθυσμού και ακόμη μικρότερες αν η κάλυψη ξεπεράσει το 85%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ