Ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι να είναι διαθέσιμα τα εμβόλια κατά της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.
Ο επικεφαλής για τη Στρατηγική Εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δήλωσε σήμερα (17/3) πως τα δεδομένα για εμβόλια κατά του κορωνοϊού που θα είναι προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Όμικρον, αναμένεται να είναι διαθέσιμα από τον Απρίλιο έως τις αρχές Ιουλίου. Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος για ενδεχόμενη έγκρισή τους φέτος το καλοκαίρι.
Παρασκευαστές εμβολίων όπως η Moderna και η Pfizer έχουν αρχίσει τις δοκιμές εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύσουν την «Όμικρον», αφού δεδομένα έδειξαν πως δύο αρχικές δόσεις εμβολίου παρέχουν μερική μόνο προστασία κατά της παραλλαγής.
Με βάση δεδομένα που αφορούν ειδικά εμβόλια για την «Όμικρον», η υπηρεσία θα αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα μιας ενδεχόμενης έγκρισής τους.
Η υπηρεσία ελπίζει πως θα έχει τα δεδομένα αυτό το καλοκαίρι, αυξάνοντας τις πιθανότητες ένα εμβόλιο να είναι διαθέσιμο για χρήση το φθινόπωρο, δήλωσε ο Μάρκο Καβαλιέρι, ο επικεφαλής για τη Στρατηγική Εμβολίων του EMA.
ΕΜΑ: Έχει σταματήσει η αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού
Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαράκων πρόσθεσε πως η αξιολόγησή του για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του κορωνοϊού έχει σταματήσει.
«Δεν υπάρχει δραστηριότητα στην αξιολόγηση… και δεν αναμένω καμία στο άμεσο μέλλον», είπε ο Φέργκους Σουίνι, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Κλινικών Μελετών και Παραγωγής, χωρίς να επεκταθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβαλε χθες, Τετάρτη 16 Μαρτίου, την αξιολόγησή του για επείγουσα χρήση του Sputnik V, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πόσο σημαντική είναι η τρίτη δόση του εμβολίου κατά της «Όμικρον»
Τα εμβόλια mRNA είναι άκρως αποτελεσματικά, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας λόγω λοίμωξης με οποιαδήποτε παραλλαγή του κορωνοϊού. Όμως, ειδικά κατά της μετάλλαξης Όμικρον χρειάζονται τρεις δόσεις, προκειμένου να επιτευχθεί παρόμοιο επίπεδο ανοσιακής προστασίας με αυτό που παρέχουν οι δύο δόσεις έναντι των δύο προηγούμενων παραλλαγών, σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι, μολονότι η σοβαρότητα της Covid-19 στους νοσηλευόμενους ασθενείς με «Όμικρον» είναι γενικά μικρότερη από ό,τι η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από τη Δέλτα. Παρόλα αυτά, οι ασθενείς έχουν ακόμη κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να πεθάνουν.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Βάντερμπιλτ του Τενεσί και Μίσιγκαν, με επικεφαλής τους δρ. Ουέσλι Σελφ και δρ. Άνταμ Λόρινγκ αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 11.690 ενήλικες με Covid-19 εισηγμένους σε 21 αμερικανικά νοσοκομεία μεταξύ Μαρτίου 2021-Ιανουαρίου 2022, οι οποίοι είχαν μολυνθεί από κάποια από τις τρεις παραλλαγές Άλφα, Δέλτα ή Όμικρον, καθώς και 5.962 άτομα χωρίς κορωνοϊό (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).
Διαπιστώθηκε ότι, μετά από δύο δόσεις εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna), η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού όσον αφορά την αποτροπή νοσηλείας ήταν μικρότερη (65%) αν κάποιος εμβολιασμένος είχε μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον, σε σχέση με λοίμωξη από Άλφα ή Δέλτα (85% έναντι και των δύο αυτών παραλλαγών). Όμως, όταν κάποιος είχε κάνει και τρίτη ενισχυτική δόση, τότε η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας έναντι της Όμικρον ανέβαινε στο 86%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα αποτελεσματικότητας με τις δύο δόσεις έναντι των Άλφα και Δέλτα.
Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο, η μετάλλαξη Δέλτα σχετιζόταν με τη μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς Covid-19, μετά η παραλλαγή Άλφα και τελευταία η μετάλλαξη Όμικρον.
Πάντως, το 15% όλων των νοσηλευομένων ασθενών με «Όμικρον» (εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων) χρειάζονταν τελικά διασωλήνωση, ενώ το 7% πέθαιναν στο νοσοκομείο. Οι εμβολιασμένοι είχαν σημαντικά ηπιότερα συμπτώματα από τους ανεμβολίαστους, κάτι που αφορούσε και τις τρεις παραλλαγές.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι στην περίπτωση της «Όμικρον» μια τρίτη δόση εμβολίου mRNA είναι κρίσιμη για την προστασία των πληθυσμών από θανατηφόρα Covid-19 .