Ελληνική έρευνα για τον κορωνοϊό: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα για τη φτηνή κολχικίνη - iefimerida.gr

Ελληνική έρευνα για τον κορωνοϊό: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα για τη φτηνή κολχικίνη

κορωνοϊός εικόνα από φαρμακοποιούς με μάσκες
Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως ιδιαίτερα θετικά χαρακτηρίζονται τα πρώτα αποτελέσματα της ελληνικής έρευνας για τον κορωνοϊό με τον τίτλο GRECCO-19.

Η δημοσίευση της εν λόγω μελέτης για την κολχικίνη στο Jama, ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βάζει τους Ελληνες επιστήμονες στον χάρτη των χωρών που αναζητούν τη λύση απέναντι στις θανατηφόρες επιπλοκές του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη, στη μελέτη συμμετέχουν 48 ερευνητές από 16 ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και 105 ασθενείς. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, με τη μία εξ αυτών να λαμβάνει κολχικίνη, ένα φτηνό και ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, πλέον της βασικής θεραπείας που ακολουθούσε.

GRECCO-19: Πώς αντέδρασαν στην κολχικίνη οι ασθενείς με κορωνοϊό

Ο κ. Στεφανάδης εξήγησε ότι η κολχικίνη μείωσε τους δείκτες φλεγμονής στους ασθενείς με κορωνοϊό. «Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η παράλληλη χορήγηση της -ως συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή- μείωσε το ποσοστό όσων ασθενών διασωληνώθηκαν από covid-19» σημείωσε. Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Στεφανάδη, στην ομάδα των 55 ατόμων που έλαβαν κολχικίνη μόλις ένα χρειάστηκε να διασωληνεθεί. Από την ομάδα των 50 ασθενών στους οποίους δεν χορηγήθηκε κολχικίνη εν τέλει διασωληνώθηκαν οι επτά. Ο κ. Στεφανάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπενθύμισε ότι το 60% όσων διασωληνόνονται τελικά καταλήγουν από επιπλοκές του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


«Η αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19 γίνεται σήμερα με αντιικά, ανοσοτροποποιητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η Κολχικίνη ως αντιφλεγμονώδες, έχοντας δράσει αποτελεσματικά στην φλεγμονή που προκαλείται όχι μόνο στο μυοκάρδιο αλλά στο σύνολο του οργανισμού, δίνει περιθώρια στον ανθρώπινο οργανισμό να ανακάμψει από τη λοίμωξη covid-19» αναφέρει και ο καθηγητής-λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Πώς οδηγήθηκαν οι Ελληνες επιστήμονες στην κολχικίνη

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη μελέτη GRECCO-19 υποστήριξαν ότι η ιδέα να χρησιμοποιήσουν κολχικίνη προέκυψε όταν έλαβαν τα πρώτα δεδομένα για τη συμπεριφορά του κορωνοϊού και της νόσου Covid-19. Από αυτά τα στοιχεία, όπως λένε, έγινε γρήγορα κατανοητός ο αρνητικός ρόλος της υπέρμετρης φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού στον «εισβολέα» (o κορωνοϊος που ονομάζεται SARS-CoV-2) και μάλιστα σε πολυσυστηματικό επίπεδο -δηλαδή επηρεάζοντας πολλά όργανα, του μυοκαρδίου συμπεριλαμβανομένου.

Η πολύχρονη εμπειρία τους με την κολχικίνη, η ασφάλειά της, αλλά και οι θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της, όπως να αναφέρουν, τους οδήγησαν στη σκέψη να την χρησιμοποιήσουν ώστε να θωρακίσουν τον οργανισμό από τις παράπλευρες αρνητικές φλεγμονώδεις επιδράσεις που δημιουργούνται κατά τη νόσο covid-19.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ