«Μακριά τα χέρια από το πρόσωπο». Αυτή είναι μια από τις κύριες οδηγίες για τον κορωνοϊό που δίνουν οι ειδικοί · ωστόσο το άγγιγμα του προσώπου είναι μια συνήθεια που γίνεται ακούσια και συνεπώς είναι δύσκολο να σταματήσει.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος αγγίζει το πρόσωπό του κατά μέσο όρο 11 φορές την ώρα. Μάλιστα ακόμα και αν κάποιος σαπουνίσει πολύ καλά τα χέρια του ή τα απολυμάνει, αυτά μολύνονται εκ νέου τη στιγμή που αγγίξει κάποιο μολυσμένο αντικείμενο, όπως για παράδειγμα ένα πόμολο πόρτας. Επομένως, υπάρχουν άφθονες πιθανότητες να μεταφερθεί ο νέος κορωνοϊός στον βλεννογόνο του ματιού ή στην στοματική του κοιλότητα γι' αυτό και κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Γιατί βάζουμε τόσο συχνά τα χέρια στο πρόσωπό μας;
Απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα έδωσε η Δρ. Tina Bhutani, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο UCSF μιλώντας στο sfgate.com. «Η φαγούρα διαμεσολαβείται από τα μικρά νεύρα των ινών στο δέρμα», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε ότι το δέρμα αποτελεί σχεδόν επέκταση του νευρικού συστήματος.
Μάλιστα έκανε αναφορά σε σχετική μελέτη που εγκέφαλοι ασθενών «σαρώθηκαν», ενώ παρακολουθούσαν άλλα άτομα με φαγούρα. Σύμφωνα με την ίδια τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μέρη του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν σαν οι ίδιοι να είχαν αίσθημα φαγούρας. «Οι νευρικές ίνες και ο εγκέφαλος μιλούν σε δρόμο δύο δρόμων», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια στο UCSF.
Οπως σημείωσε η λύση στο να μετριαστεί το άγγισμα του προσώπου είναι η ενυδατωμένη επιδερμίδα. Με αυτόν τον τρόπο τα κύτταρα του δέρματος θα παραμείνουν υγιέστερα, ενώ τα νεύρα δεν θα είναι τόσο ευάλωτα σε εξωτερικά ερεθίσματα που προκαλούν την ακούσια επαφή με το πρόσωπο. Μάλιστα, τόνισε και τη σημασία του κοψίματος των νυχιών, καθώς αυτά συλλέγουν εύκολα μικρόβια.
Τι λένε οι ψυχολόγοι για το άγγιγμα του προσώπου;
Από την άλλη, όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι, με την σειρά της η Ann Kring, πρόεδρος της ψυχολογίας στο UC Berkeley τόνισε ότι το άγγιγμα του προσώπου είναι κατά κάποιο τρόπο ένδειξη νευρικότητας, ενώ ο καθηγητής ψυχολογίας στο US, Dacher Keltner παρουσίασε μια τελείως διαφορετική οπτική.
«Απευθυνόμαστε στα πρόσωπά μας για αμέτρητους λόγους. Για να δείξουμε τη σεμνότητα ή την αμηχανία μας, από νευρικότητα, όταν αστειευόμαστε ή γελάμε με φίλους». «Τα χέρια είναι ένα από τα πιο ενεργά μέρη του σώματός μας και η αφή είναι μία από τις βαθύτερες γλώσσες -δείχνουν μελέτες- για την επικοινωνία των συναισθημάτων και της κοινωνικής σύνδεσης», τόνισε χαρακτηριστικά.