Ως εργαλείο στη μάχη κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, να χρησιμοποιηθεί το δηλητήριο ενός από τα μεγαλύτερα φίδια στη Βραζιλία.
Βραζιλιάνοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μόριο στο δηλητήριο του φιδιού jararacussu – ένα είδος κροταλία – επιβράδυνε την αναπαραγωγή του κορωνοίού σε κύτταρα μαϊμούδων. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πιθανό πρώτο βήμα για την ανάπτυξη φαρμάκου που θα καταπολεμά τον SARS-CoV-2. Η έρευνα έδειξε ότι το μόριο που παράγει το συγκεκριμένο φίδι μειώνει κατά 75% την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται. «Το συγκεκριμένο συστατικό του δηλητηρίου του φιδιού κατάφερε να καταστείλει μια πολύ σημαντική πρωτεϊνη του κορωνοϊού. Είναι το πρώτο βήμα μιας πολύ μακράς διαδικασίας», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκουϊντο, ένας από τους επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Molecules διαπίστωσε ότι το εν λόγω μόριο είναι ένα πεπτίδιο, ή αλυσίδα αμινοξέων, που μπορεί να συνδεθεί στο ένζυμο PLPro του κορωνοϊού, που είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή του χωρίς να βλάπτονται άλλα κύτταρα. Το συγκεκριμένα φίδια μπορούν να φθάσουν σε μήκος τα δύο μέτρα και συναντώνται στη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Παραγουάη και την Αργεντινή. Ο Γκουίντο υπογράμμισε στις δηλώσεις του την ανησυχία του ιδίου και των συναδέλφων του μήπως αρχίσουν ορισμένοι να κυνηγούν τα φίδια αυτά νομίζοντας ότι θα σώσουν τον κόσμο, τους ίδιους ή τις οικογένειές τους: «Δεν ισχύει αυτό. Πρόκειται αναμφίβολα για σημαντική ανακάλυψη, αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί κυνηγώντας τα φίδια. Το συστατικό που ανακαλύφθηκε είναι ένα μικρό θραύσμα του δηλητηρίου, δεν είναι το ίδιο το δηλητήριο που θα θεραπεύσει σ’ αυτή τη φάση τον κορωνοϊό».
Οι ερευνητές θα αξιολογήσουν στη συνέχεια την αποτελεσματικότητα διαφορετικών δόσεων του μορίου και αν μπορεί εξ αρχής να εμποδίσει τον κορωνοϊό να εισέλθει στα κύτταρα, σύμφωνα με δήλωση του Κρατικού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (Unesp), το οποίο συμμετείχε επίσης στην έρευνα. Οι επιστήμονες ελπίζουν να δοκιμάσουν την ουσία σε ανθρώπινα κύτταρα, αλλά δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα.