Όλοι οι κορωνοϊοί είναι ζωονόσοι, που σημαίνει ότι μεταδίδονται από ζώο σε άνθρωπο κι από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Οι προηγούμενοι κορωνοϊοί που, όπως και το COVID-19, επιτίθενται στους πνεύμονες μας, μεταδόθηκαν το μεν SARS από άγριο θηλαστικό της τροπικής Ασίας ή της Αφρικής, το δε MERS από καμήλα-δρομάδα Ασίας ή Νοτιοδυτικής Αφρικής. Συνολικά, πάνω από 70 ανθρώπινες ασθένειες συνδέονται με εμπόριο εξωτικών και άγριων ειδών ζώων.
Απόσπασμα από πρόσφατη ομιλία της διεθνούς εξπέρ στα ζητήματα Παγκόσμιας Υγειονομικής Ασφάλειας και Συστημάτων Υγείας, Alanna Shaikh
Είναι περίπου αδύνατον να εξουδετερώσεις τους κορωνοϊούς, επειδή οι δεξαμενές τους είναι τα άγρια ζώα. Η γρίπη των πτηνών πχ, ελέγχεται μεν στα πτηνοτροφεία, αλλά επανέρχεται κάθε χρόνο μέσω των άγριων πουλιών. Είναι πιθανό το covid19 να μεταπήδησε κι αυτό από ζώα σε ανθρώπους σε υπαίθριες αγορές άγριων ζώων της Κίνας. Αυτό πάντως που είναι σίγουρο, είναι ότι αυτή η επιδημία δεν θα είναι η τελευταία. Είναι δεδομένο και είναι αποτέλεσμα του τρόπου που εμείς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούμε με τον πλανήτη μας.
Οι επιδημίες θα συνεχίσουν, εμείς τις προκαλούμε
Επιλογές ανθρώπων μας έφεραν στη θέση αυτή και στο ξέσπασμα τέτοιων επιδημιών. Ένας λόγος είναι η κλιματική αλλαγή και πως το θερμότερο κλίμα κάνει την άγρια φύση πιο φιλόξενη στους ιούς και στα βακτήρια, ο άλλος λόγος είναι ότι εισβάλουμε όλο και πιο βαθιά στους τελευταίους χώρους άγριας ζωής του πλανήτη.
Όταν καίμε και οργώνουμε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου για να έχουμε φτηνή γη για κτηνοτροφία, όταν μετατρέπουμε μέχρι και το τελευταίο κομμάτι αφρικανικής σαβάνας σε αγροκτήματα, και όταν τα άγρια ζώα της Κίνας θηρεύονται σε σημείο αφανισμού, ο άνθρωπος έρχεται πλέον σε επαφή με πληθυσμούς ζώων της άγριας φύσης στους οποίους δεν είχε προηγουμένως εκτεθεί. Και αυτοί οι πληθυσμοί φέρουν νέα βακτήρια και ιούς που δε γνωρίζουμε και για τους οποίους δεν είμαστε προετοιμασμένοι.
Όσο συνεχίζουμε να κάνουμε τους μακρινούς μας προορισμούς κοντινούς, θα ξεσπούν τέτοιες επιδημίες, είναι κάτι που δε μπορούμε να σταματήσουμε. Η επιλογή που κάνουμε, να καταλαμβάνουμε με αυτόν τον τρόπο τον πλανήτη μας, το κάνει αναπόφευκτο.
*Κείμενο της Ειρήνης Μολφέση από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία