Κορωνοϊός: Υπάρχουν αντισώματα που διευκολύνουν αντί να καταπολεμούν τον ιό; -Το παράδειγμα του δάγκειου πυρετού - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Υπάρχουν αντισώματα που διευκολύνουν αντί να καταπολεμούν τον ιό; -Το παράδειγμα του δάγκειου πυρετού

Ερευνητής πραγματοποιεί ελέγχους στον Covid-19
Ερευνητής πραγματοποιεί ελέγχους στον Covid-19 / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα ερωτηματικά προκύπτουν γύρω από την ανάπτυξη αντισωμάτων για τον Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Την Τρίτη, μιλώντας στη γαλλική Βουλή, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ αναφέρθηκε σε επιστημονική υπόθεση που θέλει ασθενείς Covid-19 να αναπτύσσουν αντισώματα που «διευκολύνουν» τον ιό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις περασμένες ημέρες, ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν αναφερθεί στη σημασία των τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ωστόσο, τόνισε πως στην Ελλάδα, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη συλλογική ανοσία.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη, η παρουσία αντισωμάτων παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. Επιπλέον, η Ολλανδία υποστηρίζει πως 3% του πληθυσμού της φέρει πλέον αντισώματα του κορωνοϊού.

Τι ανέφερε ο Φιλίπ για τα «βοηθητικά» αντισώματα

«Υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που σημειώνουν μια αληθινή αβεβαιότητα… σε ποιο βαθμό θα υπάρχουν αντισώματα, που όπως σε άλλες ασθένειες όπως ο Δάγκειος Πυρετός, αποτελούν παράγοντα διευκόλυνσης και όχι αναχαίτισης του» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σήμερα, δεν γνωρίζουμε πραγματικά πως αντιδρά ο οργανισμός στον νέο κορωνοϊό και είναι δύσκολο να έχουμε την οποιαδήποτε βεβαιότητα αναφορικά με την ανοσία», εξηγεί στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMtv, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Γαλλίας, Μπρούνο Λίνα. «Δεδομένου του νεαρού της ασθένειας, είναι αδύνατο να είμαστε σίγουροι» σημείωνε.

Τα αντισώματα ενδέχεται να επιδεινώνουν την φλεγμονή

Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να γνωρίζουμε τον τρόπο που αντιδρούν τα αντισώματα στον Covid-19. Συνήθως, εφόσον ο ανθρώπινος οργανισμός προσβάλλεται από κάποιον ιό, αυτός δημιουργεί αντισώματα.

«Είναι μια από τις μεγάλες απορίες που τίθενται σε τέτοιου είδους μολύνσεις. Τουλάχιστον, παράγουμε αντισώματα. Σε κάποια παθογόνα όπως αυτό, που σχετίζεται με μια φλεγμονώδη αντίδραση, υπάρχει ο κίνδυνος πως πέραν του ιού, ορισμένα αντιγόνα συμβάλουν στην επιδείνωση της φλεγμονής» σημειώνει ο Γάλλος επιδημιολόγος.

Παρόμοιες φλεγμονές ενδεχομένως να ευθύνονται για τους θανάτους νεαρών ανθρώπων, οι οποίοι δεν φέρουν υποκείμενα νοσήματα. Στο φαινόμενο αναφέρθηκε την Τρίτη και ο Σωτήρης Τσιόδρας, με αφορμή την είδηση του θανάτου 35χρονου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τη θεωρία των «βοηθητικών»-αντισωμάτων

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής Υγείας, Ζερόμ Σαλομόν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, τόνισε πως δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προκειμένου να υποθέσει κανείς πως τα αντισώματα μας κάνουν πιο ευάλωτους στον ιο.

«Οι Γάλλοι και Γαλλίδες γνωρίζουν τον δάγκειο πυρετό, όμως αυτός λειτουργεί εντελώς διαφορετικά. Δεν έχουμε σήμερα επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν μια τέτοια υπόθεση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ