Σε ερώτηση για την πιθανότητα χρήσης θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με κορωνοϊό απάντησε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Όπως είπε, η θεραπεία δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων EMA, ωστόσο επανέλαβε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Πώς λειτουργούν τα μονοκλωνικά αντισώματα
Το μονοκλωνικό αντίσωμα που παρασκευάζεται στο εργαστήριο συνδέεται με μια ανθρώπινη πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού (κυρίως στα κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα) που κυκλοφορούν στο αίμα και στις εκκρίσεις των αεραγωγών, αλλά κυκλοφορεί επίσης και ως αυτόνομη πρωτεΐνη.
Η πρωτεΐνη βοηθά τα ανοσοκύτταρα να αναγνωρίσουν παθογόνα και τραυματισμένα ή νεκρά κύτταρα, προειδοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για κίνδυνο και προτρέποντάς το να ενεργοποιηθεί. Τα μακροφάγα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού που παράγουν υψηλά επίπεδα κυτταροκινών όταν ενεργοποιηθούν.
Η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τα μονοκλωνικά αντισώματα
Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε την Πέμπτη η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην απουσία σχεδιασμού, όπως είπε, από πλευράς κυβέρνησης στον τομέα της θεραπείας έναντι του κορωνοϊού, αναφερόμενος στα μονοκλωνικά αντισώματα.
«Η θεραπεία αυτή δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες θεραπευτικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», απαντούσαν από το υπουργείο Υγείας.
Εμφαση στην αποκατάσταση ασθενών μετά το εξιτήριο
Ερωτηθείς για τα κέντρα αποκατάστασης ασθενών μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι από την αρχή της πανδημίας δόθηκε έμφαση στο κομμάτι της αποκατάστασης και της αποθεραπείας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Τόνισε ότι σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, «μεθοδικά και συγκροτημένα θα παρακολουθήσουμε τους ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία». Πρόκειται για τους post-Covid ασθενείς που χρήζουν είτε αποκατάστασης είτε αποθεραπείας, έτσι ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη διαχείριση αυτών των ασθενών.