Διαταραχές στη ακοή, το να μην ακούει δηλαδή κάποιος καλά, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σύμφωνα με μια νέα μελέτη, γράφει ο Independent.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ψυχολογική δυσφορία που προκαλείται από τη διαταραχή της ακοής διαδραματίζει σημαντιμό ρόλο στην ανάπτυξη προβλημάτων στην καρδιά.
Ειδικοί στην Κίνα ανέλυσα δεδομένα της βρετανικής Biobank από 164.431 άτομα που είχαν ολοκληρώσει τεστ που είχαν σχεδιαστεί για τον προσδιορισμό της ικανότητας ακοής.
Όλα τα άτομα που συμπεριλήφθηκαν αρχικά στην ανάλυση δεν είχαν καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά, σε μια περίοδο παρακολούθησης άνω των 11 ετών, περίπου 4.449 ανέπτυξαν την πάθηση.
Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας
Η καρδιακή ανεπάρκεια συμβαίνει όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως κόπωση, δύσπνοια και πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους.
Πώς συνδέεται η κακή ακοή με την καρδιακή ανεπάρκεια
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι χρειάζονταν πιο δυνατή ομιλία για να κατανοήσουν λέξεις, με άλλα λόγια όσοι δεν ακούνε – είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
«Σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογική ακοή, οι συμμετέχοντες με ανεπαρκή ακοή, κακή ακοή ή χρήση βοηθημάτων ακοής είχαν υψηλότερους κινδύνους καρδιακής ανεπάρκειας».
Το σύμπτωμα αυτό της κακής ακοής συσχετίστηκε επίσης με ψυχολογική δυσφορία, κοινωνική απομόνωση και νευρωτισμό μεταξύ εκείνων που δεν φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν: «Είμαστε οι πρώτοι που αποδείξαμε ότι η κακή ικανότητα ακοής σχετίζεται σημαντικά με υψηλότερο κίνδυνο περιστατικής καρδιακής ανεπάρκειας στον γενικό πληθυσμό.
Οι ψυχολογικοί παράγοντες, ιδιαίτερα η ψυχολογική δυσφορία, παίζουν σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο σε αυτή τη συσχέτιση.
Εάν επιβεβαιωθεί και σε άλλη μελέτη, η βαρηκοΐα μπορεί να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου ή δείκτης καρδιακής ανεπάρκειας στο γενικό πληθυσμό.
Επιπλέον, η ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα με προβλήματα ακοής μπορεί να είναι μια σημαντική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας».