Κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά του SARS-CoV-2 σε μορφή χαπιού ετοιμάζονται να ξεκινήσουν στο Ισραήλ και αν στεφθούν με επιτυχία τότε θα προστεθεί ένα νέο όπλο στη μάχη της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας.
Η εταιρεία Oramed Pharmaceuticals δημιούργησε σε συνεργασία με την ινδική Premas Biotech μια μονοδοσική εκδοχή εμβολίου κατά της Covid-19 που χορηγείται από το στόμα και το οποίο, όπως ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο, παρήγαγε επιτυχώς αντισώματα σε χοίρους. Η εταιρεία ελπίζει ότι το χάπι θα είναι κατάλληλο ως απλός αρχικός εμβολιασμός, καθώς δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, εξαλείφει την ανάγκη επαγγελματιών Υγείας, που θα κάνουν τις ενέσεις και θα βοηθήσει έτσι χώρες που πασχίζουν να εμβολιάσουν τους πολίτες τους λόγω περιορισμένων υποδομών, όπως η Ινδία, όπου προκαλεί ανησυχία η παραλλαγή Δέλτα+ και όπου μόνον το 5% του πληθυσμού έχει λάβει το εμβόλιο. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Oramed στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, η νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους Υγείας να αντιμετωπίσουν την πρόκληση διανομής αναμνηστικών δόσεων – κάτι που συζητείται έντονα καθώς καλπάζει σε πολλές χώρες η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού -. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα εμβόλια σε μορφή δισκίου θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για κάτι τέτοιο.
Το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει να χορηγεί αναμνηστικές δόσεις εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους και αξιωματούχοι Υγείας σε πολλές χώρες μιλούν για την πιθανότητα να κάνουν όλοι τέτοιες αναμνηστικές δόσεις. Στο μεταξύ ιατρικοί κύκλοι συζητούν ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο οι αναμνηστικές δόσεις να μη χρειάζεται να είναι της ίδιας φόρμουλας του εμβολίου που έχουν κάνει οι πολίτες και ενδεχομένως να υπάρχουν και οφέλη από τον συνδυασμό τους.
Η Oramed έχει λάβει έγκριση από το Ιατρικό Κέντρο Sourasky του Τελ Αβίβ να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε 24 ανεμβολίαστους εθελοντές και θα παρακολουθήσει κατά πόσον το εμβόλιο σε μορφή χαπιού θα οδηγήσει στην παραγωγή αντισωμάτων και σε ποιο ποσοστό, ενώ ετοιμάζεται να αρχίσει τις δοκιμές για το χάπι Oravax τον ερχόμενο μήνα, μόλις ανάψει το πράσινο φως το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ. Στη συνέχεια, εφόσον είναι ενθαρρυντικά τα ευρήματα, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης, για να διαπιστώσουν εάν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μορφή δισκίου θα στεφθεί με επιτυχία. Σύμφωνα με τον Κίντρον, το εμβολίο αυτό στοχοποιεί τρεις πρωτεϊνες επιφανείας του SARS-CoV-2 – αντί μιάς όπως τα περισσότερα – και μάλιστα πρωτεϊνες που δεν είναι επιρρεπείς σε μεταλλάξεις, πράγμα που αναμένεται να βοηθήσει το εμβόλιο να παραμείνει αποτελεσματικό έναντι νέων παραλλαγών του κορωνοϊού.