Ο αριθμός των γυναικών που καταψύχουν τα ωάριά τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν παράταση της γονιμότητάς τους, διαρκώς αυξάνει.
Αν και δεν υπάρχει ελάχιστη ούτε μέγιστη ηλικία, συνιστάται να υποβληθεί η γυναίκα στη διαδικασία πριν από την ηλικία των 35 ετών, προκειμένου να ληφθεί επαρκής αριθμός ωαρίων καλής ποιότητας, διότι, από την ηλικία των 35 ετών και μετά, τείνει να υπάρχει μείωση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητάς τους.
Σε όσο μικρότερη ηλικία καταψυχθούν τα ωάρια τόσο καλύτερη είναι η ποιότητά τους και άρα αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής που πιθανόν να χρειαστεί να κάνει η γυναίκα, εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, ο οποίος απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις που του κάνουν οι γυναίκες που τον επισκέπτονται με σκοπό να μάθουν περισσότερα για τη διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων.
Πόσο χρόνο από τη ζωή μου απαιτεί η διαδικασία κατάψυξης ωαρίων;
Ο γυναικολόγος σχεδιάζει ένα πρωτόκολλο διέγερσης που διαρκεί από 8 έως 10 ημέρες. Για να συλλεχθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ωαρίων, η γυναίκα μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτεί το κέντρο ή τμήμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην κλινική υγείας κατά μέσο όρο τρεις φορές, έτσι ώστε με τα υπερηχογραφήματα να εντοπιστεί η κατάλληλη ημέρα για να γίνει η ωοληψία.
Χρειάζεται να πάρω άδεια από τη δουλειά;
Όχι, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο. Η ωοληψία είναι μια απλή διαδικασία που διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Μπορεί η γυναίκα να χρειαστεί να πάρει άδεια από την εργασία μόνο την ημέρα που πραγματοποιείται η διαδικασία, καθώς συνιστάται να περάσει το απόγευμα αναπαυόμενη και να αποφύγει την οδήγηση.
Θα χρειαστεί επανάληψη της διαδικασίας ή μια φορά είναι αρκετή;
Ο σκοπός της διέγερσης ωοθηκών είναι να επιφέρει επαρκή αριθμό ωαρίων για την κατάψυξή τους. Η εξατομίκευση της διαδικασίας και της φαρμακευτικής αγωγής είναι το κλειδί για τη διασφαλιστεί ότι ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ωαρίων θα ανακτηθεί κατά τη διάρκεια μίας μόνο φοράς.
Σε περίπτωση ανάκτησης ανεπαρκούς αριθμού ωαρίων -για παράδειγμα, όταν το απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες έχει μειωθεί λόγω ηλικίας- συνιστάται επανάληψη της διαδικασίας, προκειμένου να αυξηθεί η συσσωρευμένη ποσότητα ωαρίων.
Πονάει η διαδικασία;
Η ωοληψία είναι ανώδυνη. Πραγματοποιείται μέσω μιας απλής κολπικής διαδικασίας, κατά την οποία η γυναίκα είναι ελαφρώς ναρκωμένη.
Ήρθε η ώρα που θέλω να κάνω παιδί -Τι πρέπει να κάνω για να χρησιμοποιήσω τα κρυοσυντηρημένα ωάριά μου;
Ξεκινά μια απλή διαδικασία που δεν απαιτεί να πάρει η γυναίκα ορμόνες, γιατί δεν θα γίνει διέγερση των ωοθηκών. Είναι απαραίτητο μόνο να προετοιμαστεί το σώμα για τη λήψη του εμβρύου και να προγραμματιστεί η κατάλληλη στιγμή για εμφύτευση στη μήτρα. Εν τω μεταξύ, τα ωάρια θα αποψυχθούν και θα γονιμοποιηθούν χρησιμοποιώντας το σπέρμα του συντρόφου στο εργαστήριο και το έμβρυο που θα προκύψει θα μεταφερθεί στη μήτρα της γυναίκας. Τα έμβρυα που δεν μεταφέρονται μπορούν να καταψυχθούν για μελλοντικούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Πώς μπορώ να γίνω μητέρα χρησιμοποιώντας τα κατεψυγμένα μου ωάρια, αν δεν έχω σύντροφο;
Μια γυναίκα που αποφασίζει να γίνει μοναχική μητέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει σπέρμα δότη (διαβάστε περισσότερα). Τα ωάρια γονιμοποιούνται με σπέρμα που προέρχεται από την τράπεζα σπέρματος και μόλις γεννηθεί το παιδί καταχωρείται νόμιμα ως παιδί μονογονεϊκής οικογένειας.
Πόσο καιρό αντέχουν τα ωάρια στην κατάψυξη και μέχρι ποια ηλικία μπορώ να τα χρησιμοποιήσω;
Μόλις τα ωάρια κρυοσυντηρηθούν, παραμένουν στην ίδια κατάσταση και δεν αλλοιώνονται. Δεν καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η γυναίκα θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσει μέχρι τα 54 της χρόνια, με βάση τη νέα νομοθεσία για το ηλικιακό όριο της γυναίκας που χρειάζεται να κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση.
Αν δεν χρησιμοποιήσω ποτέ τα κρυοσυντηρημένα ωάριά μου, τι μπορώ να κάνω με αυτά;
Εάν, τελικά, η γυναίκα αποφασίσει να μη χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα ωάριά της, μπορεί να επιλέξει τι θα κάνει με αυτά. Υπάρχουν τρεις πιθανές επιλογές. Μία από αυτές είναι η δωρεά των ωαρίων, έτσι ώστε άλλα ζευγάρια να έχουν την ευκαιρία να γίνουν γονείς. Μπορεί επίσης να δωρίσει τα ωάριά της στην επιστήμη ή να ζητήσει να καταστραφούν.
Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για την κατάψυξη ωαρίων εδώ:
W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος
Παράσχος
T: (+30)
210 6774104