Η κατανάλωση γιαουρτιού δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη του Χάρβαρντ.
Στη μελέτη, οι ερευνητές στο Mass General Brigham εξέτασαν δεδομένα από περισσότερα από 150.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.
Σύμφωνα με αυτά, οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά δύο ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου του παχέος εντέρου. «Το γιαούρτι μπορεί να βοηθά στη διατήρηση ενός καλού μικροβιώματος στο σώμα μας» λέει ο δρ Τομοτάκα Ουγκάι, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Η σύνδεση της κατανάλωσης γιαουρτιού με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά γιαούρτι είχαν χαμηλότερα ποσοστά θετικών σε Bifidobacterium καρκίνων του εγγύς παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του εγγύς παχέος εντέρου είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου και μπορεί να έχει χειρότερα ποσοστά επιβίωσης σε σύγκριση με τους καρκίνους που εμφανίζονται στο περιφερικό κόλον, το οποίο βρίσκεται στην αριστερή πλευρά.
Όπως εξηγεί ο Ουγκάι, τα βακτήρια στο γιαούρτι φαίνεται να προάγουν μια συνολική υγιή ισορροπία βακτηρίων στο έντερο. Κι αυτό, με τη σειρά του, προάγει έναν ισχυρό και υγιή φραγμό του εντέρου, κάτι που είναι σημαντικό, γιατί όταν ο φραγμός του εντέρου γίνεται πολύ διαπερατός, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες μελέτες που έχουν συνδέσει την πρόσληψη γιαουρτιού με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αναφέρει ο δρ Κρις Ντάμαν, γαστρεντερολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που μελετά τη σύνδεση του μικροβιώματος και της μεταβολικής νόσου.
Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την τακτική κατανάλωση γιαουρτιού με άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, για οστεοπόρωση και για θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο.