Για τη μεγαλύτερη πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εδώ και 25 χρόνια κάνουν λόγο γιατροί αναφερόμενοι σε ένα νέο θεραπευτικό σχήμα που μειώνει κατά 40% τους θανάτους από τη νόσο.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός στις γυναίκες παγκοσμίως, με περίπου 660.000 νέα περιστατικά και 350.000 θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και ο δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στην ΕΕ .
Πολλές από τις πάσχουσες είναι ηλικίας γύρω στα τριάντα και παρά τις βελτιώσεις στις θεραπείες, ο καρκίνος επιστρέφει έως και στο 30% των περιπτώσεων.
Μείωση κατά 35% του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Το νέο θεραπευτικό σχήμα δοκιμάστηκε σε ασθενείς που στρατολογήθηκαν για τις δοκιμές σε διάστημα άνω των δέκα χρόνων από τη Βρετανία, το Μεξικό, την Ινδία, την Ιταλία και τη Βραζιλία. Περιλαμβάνει ένα σύντομο σχήμα χημειοθεραπείας πριν οι ασθενείς υποβληθούν σε χημειοακτινοβολία, την καθιερωμένη θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που περιλαμβάνει συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας.
Όπως αναφέρεται σε έρευνα με επικεφαλής το University College London τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής τρίτης φάσης έδειξαν μείωση κατά 40% του κινδύνου θανάτου από τη νόσο και κατά 35% του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου εντός τουλάχιστον μιας πενταετίας. Τα ευρήματά τους έχουν δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώση Lancet.
Για την Δρα Μαίρη ΜακΚόρμακ, επικεφαλής ερευνήτρια της δοκιμής στο UCL, πρόκειται για το σημαντικότερο βήμα για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από τα τέλη του περασμένου αιώνα. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος σε επιβίωση από την υιοθέτηση της χημειοακτινοβολίας το 1999», είπε. «Κάθε βελτίωση στην επιβίωση για έναν ασθενή με καρκίνο είναι σημαντική, ειδικά όταν υπάρχει καλή ανοχή της θεραπείας και χορηγείται για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στις γυναίκες να επιστρέψουν σχετικά γρήγορα στους κανονικούς ρυθμούς ζωής».