Καρκίνος του Προστάτη: Νέες πρωτοποριακές τεχνολογίες στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της νόσου - iefimerida.gr

Καρκίνος του Προστάτη: Νέες πρωτοποριακές τεχνολογίες στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της νόσου

Ευάγγελος Λιάτσικος
Ευάγγελος Λιάτσικος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γράφει ο Ευάγγελος Λιάτσικος, Καθηγητής Ουρολογίας & Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Πρόεδρος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ουρολογίας (ESU.) Από το 2023 τελεί ως Επιστημονικός Διευθυντής του Ουρολογικού Κέντρου και Πρόεδρος του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Mentor στον ΛΕΥΚΟ ΣΤΑΥΡΟ-The Athens Clinic πραγματοποιώντας πλήθος πρωτοποριακών εκπαιδευτικών λαπαροσκοπικών και ρομποτικών χειρουργείων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο και τη δεύτερη αιτία θανάτου στον ανδρικό πληθυσμό μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η νόσος παρουσιάζεται συνήθως σε άτομα μεταξύ 50-80 ετών και κατά την πρώιμη φάση της δεν προκαλεί συμπτώματα, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την αλματώδη εξέλιξή της, μέχρι ως ότου δηλαδή αγγίξει ένα αρκετά προχωρημένο στάδιο κακοήθειας (πχ πόνοι στα κόκκαλα από οστικές μεταστάσεις). Κατά συνέπεια λοιπόν, η αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη διάγνωση.

Το πρώτο βήμα είναι πάντα η σωστή ενημέρωση

Κάθε άνδρας οφείλει να ενημερωθεί για :

  • την αξία της πρώιμης διάγνωσης
  • την αναγκαιότητα του συστηματικού προληπτικού ελέγχου
  • τα νέα αξιόπιστα διαγνωστικά μέσα ανίχνευσης της νόσου, την Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία & τη Διαπερινεική Fusion Βιοψία  
  • τα εξαιρετικά χειρουργικά αποτελέσματα των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων της Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Ριζικής Προστατεκτομής και για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρουν στον ασθενή.

Οι νέες τεχνολογίες & οι πρωτοποριακές τεχνικές

Οι νέες καινοτομικές μέθοδοι στη διάγνωση και στη χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης, αποτελούν τα πλέον αποτελεσματικά όπλα στη φαρέτρα της σύγχρονης Ουρολογίας.

Διάγνωση

Μέχρι πρόσφατα, η εμφάνιση ύποπτης σκληρίας στον προστάτη κατά τη δακτυλική εξέταση από τον ουρολόγο και ο αιματολογικός έλεγχος για πιθανή αύξηση της τιμής του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα, αποτελούσαν το βασικό εργαλείο ανίχνευσης του καρκίνου του προστάτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρ’ όλο των αμφιβολιών των τελευταίων ετών σχετικά με το κατά πόσο η τιμή του PSA αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη κακοήθειας, καθώς οι τιμές της ενδέχεται να επηρεαστούν και από άλλους παράγοντες,συστήνεται σε κάθε άνδρα η εξέταση PSA μετά την ηλικία των 50 ετών.

Αν τεθεί η υποψία για καρκίνο του προστάτη τότε προγραμματίζεται βιοψία, όπου τμήματα του προστατικού ιστού αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση. Στην περίπτωση που η παρουσία καρκίνου στον προστάτη επιβεβαιωθεί, ο ουρολόγος θα καθορίσει την κατάλληλη αντιμετώπιση με βάση μια σειρά παραμέτρων όπως η ηλικία του ασθενούς, η επιθετικότητα του καρκίνου καθώς και η ύπαρξη ή όχι μεταστάσεων.

Η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία 

Σύμφωνα με νέες έρευνες, η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Tομογραφία αποτελεί πλέον το πιο αξιόπιστο μέσο προληπτικού ελέγχου για άνδρες άνω των 50 ετών. Πρόκειται για μια εύκολη κι ανώδυνη εξέταση, που πραγματοποιείται σε Μαγνητικό Τομογράφο 3 Tesla και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία.

Η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία απεικονίζει με εξαιρετική διαγνωστική ακρίβεια, την πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου διαμέτρου ακόμη και ολίγων χιλιοστών, εντοπίζοντας τη νόσο ακόμη και σε πρώιμα στάδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Διαπερινεική Fusion Βιοψία Προστάτη

Η Διαπερινεϊκή  Fusion Βιοψία Προστάτη είναι η πιο αξιόπιστη, ασφαλής κι ανώδυνη μέθοδος ανίχνευσης (με ακρίβεια χιλιοστού) του καρκίνου του προστάτη. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος βιοψίας επιτυγχάνει σημαντική μείωση των λοιμώξεων, καθώς διεξάγεται μέσω του περινέου και όχι μέσω του τοιχώματος του ορθού, όπως συμβαίνει με την διορθρική βιοψία.

Διεξάγεται υπό μέθη σε χειρουργική αίθουσα και κατά τη διάρκειά της ταυτίζονται οι εικόνες της Μαγνητικής Τομογραφίας  με τις εικόνες του ειδικού υπερήχου, κατευθύνοντας έτσι τον Ουρολόγο να λάβει απολύτως στοχευμένα  και με μεγάλη ακρίβεια, τις απαραίτητες βιοψίες από τις ύποπτες για καρκίνο περιοχές.

Αντιμετώπιση

Στην περίπτωση εντοπισμού κακοήθειας η Ριζική Προστατεκτομή αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία. Η επέμβαση αυτή μέχρι σήμερα επηρέαζε σημαντικά τη στυτική λειτουργία του ασθενούς καθώς και την εγκράτεια των ούρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα όμως,  οι πλέον σύγχρονες κι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι, η Λαπαροσκοπική και η Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή (με ρομποτικό σύστημα υποβοηθούμενης χειρουργικής) προσφέρουν στους ασθενείς άριστα λειτουργικά και ογκολογικά αποτελέσματα. Aναλυτικά:

  • μείωση απώλειας αίματος , καθιστώντας την ανάγκη μετάγγισης αίματος εξαιρετικά σπάνια.
  • λόγω τον πολύ μικρών τομών, ο  μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος
  •  ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερο εξιτήριο, ακόμα και εντός 24 ωρών, αποφεύγοντας επιπλοκές που σχετίζονται με μακροχρόνιες νοσηλείες (ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, θρομβοεμβολικά επεισόδια).
  • Ο καθετήρας αφαιρείται εντός 5-7 ημερών.

Συνεπώς, οι εξελίξεις στην Ουρολογίας μας φέρνουν ευοίωνα νέα: η  έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και η αποτελεσματική χειρουργική αντιμετώπιση με τις σύγχρονες μεθόδους, αποτελούν το κλειδί στην αποδρομή και στη θεραπεία της νόσου.

Μάθετε περισσότερα:  https://lefkosstavros.gr/ourologikh-ogkologia-karkinos-prostati/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ