Ο καρκίνος είναι ένα πρόβλημα υγείας που παρουσιάζεται συχνά γύρω μας και η πρόληψη ή η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν το κλειδί για την εξέλιξή του.
Όσο νωρίτερα εντοπιστεί η ασθένεια, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ανάρρωσης.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Rundschau συγκεντρώνει τις ενδείξεις που θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον ώστε να απευθυνθεί σε γιατρό και να το ερευνήσει περαιτέρω.
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην έρευνα για τον καρκίνο, η οποία έχει βελτιώσει θεαματικά τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης και θεραπείας.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, «ο καρκίνος έχει σε πολλές περιπτώσεις μετατραπεί από ανίατη ασθένεια σε χρόνια νόσο». Η έγκαιρη διάγνωσή του θεωρείται κρίσιμη προκειμένου να είναι δυνατή η στοχευμένη αντιμετώπισή του.
Όσο νωρίτερα αναγνωριστούν και εξεταστούν τα μη φυσιολογικά συμπτώματα, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να καταστεί η θεραπεία. Η γρήγορη δράση μπορεί να σώσει ζωές. Σύμφωνα με τη Γερμανική Αντικαρκινική Εταιρεία (DKG), ποσοστά ίασης άνω του 90% είναι δυνατά για ορισμένους τύπους της νόσου, όπως ο καρκίνος των όρχεων, εάν τα συμπτώματά της εντοπιστούν εγκαίρως.
Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου
Κάθε τύπος καρκίνου εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν και γενικά προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν τη νόσο.
Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Η ξαφνική, ακούσια απώλεια άνω του 5% του σωματικού βάρους μέσα σε λίγους μήνες, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου.
- Επίμονη κόπωση: Εάν αισθάνεστε μόνιμα εξαντλημένοι και χωρίς ενέργεια παρά τον επαρκή ύπνο, αυτό ενδέχεται να υποδηλώνει σοβαρή ασθένεια.
- Ανεξήγητος πόνος: Ο μακροχρόνιος πόνος χωρίς αναγνωρίσιμη αιτία θα πρέπει να ελέγχεται ιατρικά.
- Πυρετός: Ο επαναλαμβανόμενος ή επίμονος πυρετός χωρίς λοίμωξη ίσως αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου, ιδίως λευχαιμίας (καρκίνος του αίματος) ή λεμφώματος (καρκίνος των λεμφαδένων).
- Οίδημα ή εξογκώματα: Ασυνήθιστο πάχος ή εξογκώματα που εμφανίζονται στο στήθος, στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα ή στον λαιμό.
- Νυχτερινές εφιδρώσεις: Σοβαρές νυχτερινές εφιδρώσεις που δεν σχετίζονται με άλλες καταστάσεις, όπως λοιμώξεις.
Άλλα γενικά συμπτώματα του καρκίνου
Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το σώμα σας και να δίνετε προσοχή στα «σήματα» που σας δίνει.
Τα συμπτώματα, επίσης, που μπορεί να αποτελούν σημάδια καρκίνου είναι:
- Εμφάνιση πονοκεφάλων
- Νευρολογικά συμπτώματα όπως διαταραχές ομιλίας και όρασης, παράλυση ή προβλήματα συντονισμού
- Διαταραχές του πεπτικού συστήματος όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, αλλαγές στα κόπρανα
- Πόνος κατά την ούρηση
- Κίτρινος αποχρωματισμός των ματιών ή του δέρματος
- Χλωμάδα και αναιμία
- Επιληπτικές κρίσεις
- Δύσπνοια
- Δυσκολία στην κατάποση
- Επίμονη απώλεια όρεξης
- Ζάλη ή αίσθημα παλμών
- Μεταβολές της βρογχοκήλης
Ενδέχεται να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, ανάλογα με το φύλο.
Ειδικότερα, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν αιμορραγία εκτός της κανονικής περιόδου και καφετί εκκρίσεις. Τα εξογκώματα ή η σκλήρυνση στο στήθος θα πρέπει, επίσης, να εξετάζονται από γιατρό.
Οι δε άνδρες χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση εάν παρατηρήσουν σκλήρυνση ή διόγκωση ενός όρχεως. Προβλήματα με την ούρηση, όπως αδύναμη ή διακοπτόμενη ροή ούρων, αποτελούν επίσης προειδοποιητικά σημάδια. Επιπλέον, όποιος παρατηρήσει αίμα στο σπέρμα του θα πρέπει επειγόντως να συμβουλευτεί γιατρό.
Ψυχραιμία, το κλειδί για όλα
Όποιος παρατηρεί συμπτώματα καρκίνου δεν πρέπει να πανικοβάλλεται, καθώς «στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται για καρκίνο, αλλά για άλλες ασθένειες», σημειώνει η Γερμανική Αντικαρκινική Εταιρεία στην ιστοσελίδα της. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα συχνά προκαλούνται από κάτι άλλο. Παρ' όλα αυτά, έχει νόημα να αντιδράτε προσεκτικά στα «σήματα» του σώματος. Εάν όντως υπάρχει κακοήθης ιστική αλλαγή, ο γιατρός μπορεί να την εντοπίσει σε προγενέστερο στάδιο, τονίζει η DKG, προσθέτοντας: «Τότε, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να θεραπευτεί η ασθένεια».
Οι τακτικές εξετάσεις είναι, επίσης, απαραίτητες.
Στην περίπτωση του καρκίνου του εντέρου και του τραχήλου της μήτρας, οι προκαταρκτικές μορφές του κακοήθους όγκου μπορούν να ανιχνευθούν και να αφαιρεθούν. Αυτό σημαίνει ότι η σοβαρή ασθένεια δεν μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Η αυτοεξέταση παίζει σημαντικό ρόλο και σε άλλους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του δέρματος ή των όρχεων. Εάν κατά την ψηλάφηση διαπιστωθούν ανωμαλίες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.