Καρκίνος: Φάρμακο σε προκλινικό στάδιο, δίνει ελπίδα -Σκοτώνει συμπαγείς όγκους, αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα - iefimerida.gr

Καρκίνος: Φάρμακο σε προκλινικό στάδιο, δίνει ελπίδα -Σκοτώνει συμπαγείς όγκους, αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα

Πρωτοποριακή έρευνα για εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου
Πρωτοποριακή έρευνα για θεραπεία του καρκίνου / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους που πολεμούν τον καρκίνο δίνει ένα νέο φάρμακο, το οποίο στις προκλινικές έρευνες φέρεται να δρα στοχευμένα, σκοτώνοντας όλους τους συμπαγείς όγκους.

Επιστήμονες του City of Hope, ενός ιδιαίτερα σημαντικού οργανισμού στην έρευνα και θεραπεία του καρκίνου, εφηύραν ένα νέο φάρμακο, το οποίο δίνει ελπίδα σε όσους πάσχουν από καρκίνο, καθώς στις προκλινικές έρευνες φαίνεται ότι μπορεί να σκοτώνει τους συμπαγείς όγκους, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτελεί το αποκορύφωμα δύο δεκαετιών έρευνας για το City of Hope και δρα στοχεύοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PCNA, ή πυρηνικό αντιγόνο των πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων. Η πρωτεΐνη PCNA, στη μεταλλαγμένη της μορφή, ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια του City of Hope, Linda Malkas, «μεταβάλλεται μοναδικά στα καρκινικά κύτταρα και το γεγονός αυτό μας επέτρεψε να σχεδιάσουμε ένα φάρμακο που στοχεύει μόνο τη μορφή της PCNA στα καρκινικά κύτταρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την πρωτοποριακή ανακάλυψη μίλησε στην ΕΡΤ η Αμάντα Ψυρρή, καθηγήτρια Ογκολογίας και διευθύντρια Β' Παθολογικής Κλινικής στο «Αττικό» νοσοκομείο.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, «είναι μια αρκετά ελπιδοφόρα έρευνα. Προέρχεται από ένα μεγάλο αντικαρκινικό κέντρο της Αμερικής (City of Hope), στο οποίο οι ερευνητές του δημιούργησαν ένα φάρμακο, το οποίο αναστέλλει στοχευμένα τα καρκινικά κύτταρα, ενώ αφήνει άθικτα τα υγιή κύτταρα».

Η κυρία Ψυρρή εξήγησε, ακόμα, τη δράση του φαρμάκου με επιστημονικό τρόπο, τονίζοντας ότι «το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 70 κυτταρικές σειρές από 70 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, αλλά σε κυτταρικές σειρές μόνο, καθώς και σε ζώα με καρκίνο. Αυτά είναι προκλινικά μοντέλα. Τώρα γίνονται μελέτες φάσης Α'. Είναι αρκετά χρονοβόρα η διαδικασία για να αποδειχθεί κατά πόσο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην κλινική πράξη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ